İlk sayısı 22 Ağustos 1908 tarihinde çıkarılan ve mizah dergisi El Üfürük'ün ikinci sayısı, bir asır sonra okurlarla buluşuyor.

İlk sayısı 22 Ağustos 1908 tarihinde çıkarılan ve üzerinde ''Asırda bir defa eşref saatte yayımlanır'' ibaresi bulunan mizah dergisi El Üfürük'ün ikinci sayısı, bir asır sonra okurlarla buluşuyor.

İstanbul'da 22 Ağustos 1908'de, Sermet Muhtar, Sait Hikmet ve Osman Kemal adlarında üç gencin yayımladığı mizah dergisi El Üfürük'ün ikinci sayısı, 100 yıl sonra, yarın okurlarıyla buluşacak.

Derginin editörü Hakan Sümer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 24 Temmuz 1908'de 2. Meşrutiyet'in ilan edilip basında sansürün kaldırılmasıyla birçok dergi ve gazetenin yayın hayatına başladığını söyledi.
Bunlardan en ünlülerinden birinin de ''Asırda bir defa eşref saatte yayımlanır'' notuyla çıkarılan ve II. Abdülhamid'in üfürükçüsü olarak bilinen Ebülhüda Efendi'nin hicvedildiği El Üfürük dergisi olduğunu ifade eden Sümer, şöyle konuştu:
''El Üfürük dergisinin ikinci sayısı tam bir asır sonra, yarın, İstanbul'da İstiklal Caddesi'nde, 'El Üfürük, bol tükürük' sesleriyle satılmaya başlanacak. Birinci sayının tıpkıbasımı ve açıklamalı nüshasının ek olarak verileceği El Üfürük'ün ikinci sayısının yazı ve çizimleri hazırlandı. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümünden Veysel Usta birinci sayının Osmanlıcadan çevirisini yaparken, Boğaziçi Üniversitesi Edebiyat Bölümü öğrencisi Gamze İlaslan da Osmanlı arşivi ve kütüphanelerde konuyla ilgili belgeleri topladı.''

Sümer, 11 yıl önce KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Resim Bölümünde okurken ''Türkiye'de Karikatürün Tarihi'' konulu tez çalışması sırasında El Üfürük Dergisi ile karşılaştığını söyledi.

-''TÜRKİYE'DE YAYINLANAN EN ESKİ MİZAH DERGİSİ''-

Uzun zamandır bu projenin aklında olduğunu ifade eden Sümer, ''Birinci sayısında belirtildiği gibi tam bir asır sonra ikinci sayısını yayımlıyoruz. Sadece bu yönüyle bile üzerinde durulması gereken çok önemli bir dergi bu. Dünyada başka bir örneği var mı bilmiyorum ama bu derginin Türkiye'de yayın hayatını sürdüren en eski mizah dergisi olduğu kesin'' dedi.
Sümer, El Üfürük'ün ikinci sayıdaki konusunun Ebülhüda olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''Ebülhüda'nın kim olduğu konusunda araştırma yaptık. Gördük ki Ebülhüda'nın Abdülhamid üzerinde önemli etkisi var. Onunla ilgili Başbakanlık Osmanlı arşivlerinde birçok belgeye ulaştık. Bu belgeleri ve diğer kaynakları incelediğimizde Ebülhüda'nın profili de ortaya çıktı. Bu kişiyi tıpkı birinci sayıda olduğu gibi El Üfürük mizahının merkezine yerleştirdik. Elbette bunu yaparken, aradan geçen 100 yılı dikkate alarak Ebülhüda'yı günümüze uyarladık. Derginin bütününde de meşrutiyet dönemine göndermeler yaparak, 1908-2008 yılları arasında mekik dokuyarak, 100 yıl boyunca nelerin değişip nelerin aynı kaldığını, El Üfürük'ün kendine özgü mizah diliyle dilimiz döndüğünce anlatmaya çalıştık.''

-ÜÇÜNCÜ SAYI 2108'DE-

Sümer, derginin bayilere de dağıtılacağını, üçüncü sayısının ise 22 Ağustos 2108 tarihinde yayımlanacağını belirtti.

Birinci derginin çevirisini yapan Veysel Usta ise ilk derginin 2. Meşrutiyet'in ilanından hemen sonra basın özgürlüğünün verdiği imkanlarla çıkarıldığını söyledi.

Dergide özellikle Abdülhamit döneminin eleştirildiğini kaydeden Usta, ''İlk çıkan dergide doğrudan Abdülhamid'i hedef alan bir eleştiri söz konusu değil. Onun üfürükçübaşısı eleştiriliyor. Onun üzerinden döneme ilişkin eleştiriler yapılıyor'' dedi.
Usta, ilk çıkan dergide ''100 yılda bir çıkar'' ibaresinin yer aldığını belirterek, kendilerinin de bundan sonrakilere bu mirası bırakacaklarını vurguladı.

İlk sayısı 4 sayfadan oluşan derginin yeni sayısında 8 sayfa bulunuyor. Yeni dergiyle birlikte eski dergi ve bu derginin Osmanlıcadan tercümesi de satılacak.

haber61.net

İstanbullu bir üyemiz dergiyi edinip özellikle ilk sayısını tarayıp sitemize aktarabilirse çok sevinirim.