Balkan Harbi, müzede yaşayacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Edirne Valiliği, 1912 Balkan Harbi’nde Edirne’nin savunmasında önemli yer tutan Hıdırlık tabyalarını müze olarak Balkan Harbi’nin 100. yılına yetiştirmek için çalışmalara başladı.

Edirne Valisi Mustafa Büyük, Balkan Harbi sırasında karargâh binası olarak kullanılan Hıdırlık tabyalarını müzeye dönüştürerek kültürel mirası geleceğe taşımak adına proje çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Edirne ziyaretinde, Hıdırlık tabyaları projesinin en kısa zamanda başlatılması talimatını verdiğini ifade eden Büyük, projenin 2012 Balkan Harbi’nin 100. yılına yetiştirileceğini belirtti.

Edirne turizmini inanç turizminin yanında kültür turizmiyle de çeşitlendirmek istediklerinin altını çizen Vali Büyük, şöyle konuştu:

‘’Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Edirne Valiliği olarak tarihe tanıklık etmiş bu yapıları ayağa kaldırarak bir kültür mirasımızı daha ortaya çıkaracağız. Balkan Harbi bizim için acı veren bir harp, bilmemiz gerekir, gençlerimize öğretmemiz gerekir. Tarihimizde hep kahramanlıklar yok, acılar da var. Bunları öğrenmenin en güzel yanı da bu yapılar, bu eserler.’’

Edirne Kültür Müdürü İrfan Özcan da Hıdırlık Tabya Projesi’nin gerçekleşmesinin ardından Edirne’nin iyi bir müze ve hayat alanına kavuşacağını belirtti.


’’EDİRNE’NİN PİYER

LOTİSİ OLACAK’’

Özcan, projenin tamamlanmasının ardından Edirne’deki inanç turizminin kültür turizmiyle de besleneceğini ifade ederek, şöyle konuştu:

‘’Tabyaları, biz sadece müze olarak düşünmüyoruz, yaşam alanı halinde sunacağız. Çünkü Edirne hem gündüz hem gece konuşur. Bu güzel şehri yukarıdan seyredecek bir alan yok, buranın restorasyonu halinde katma değeri yüksek bir yer kazandıracağız. Hıdırlık Edirne’nin Piyer Loti’si olacak.’’


’’BİR SAVUNMA

MÜHENDİSLİĞİ HARİKASI’’

Edirne Kültür Müdürlüğü sanat tarihçisi Yavuz Güner de Edirne’deki tabyaların yapımına 1886 yılında başlandığını belirtti.

Güner, Sırp - Bulgar Savaşı’nın ardından Osmanlı’nın tedbiren inşa ettirdiği tabyaların savunmada önceleri yararlı olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

‘’Tabyalar, Edirne’de inşasına başlama süreci Sırp - Bulgar Savaşı’nın ardından oluyor. Bulgar tehdidi karşısında Edirne’yi tahkim etme kararıyla mirliva (tuğgeneral) İsmail Hakkı Bey’in başkanlığında istihkam komisyonu oluşturularak 1886 yılında 24 tabyadan oluşan Edirne savunma hattı 2 yılda inşa edilmiş. O dönem top teknolojisi düşünüldüğünde bu yapılan savunma hattı gerçekten önemli.’’

Top teknolojisinin hızla ilerlemesinin ardından tabyaların eski işlevselliğini yitirdiğini anlatan Güner, şöyle devam etti:

‘’Balkan Harbi sırasında top teknolojisi ilerleyerek, şehirleri uzaktan vurma kabiliyetine erişmiştir. Bu yüzden Balkan Harbi sırasında savunma hattı, inşası zamanındaki kadar olmasa da yine de önemli görev üstlenmiştir.’’

Nizamiye, karargâh ve koğuşlardan oluşan tabyanın çevresinde de hendeklerin olduğunu bildiren Güner, ‘’Tabyanın çevresindeki hendekler ve pusu odası tam bir savunma mühendisliği harikası’’ dedi.


29.08.2008/Yeni Asya