Toptan: İnalcık tarihi sevdirdi

Meclisimizin bu anlamlı ödülü, ilk olarak dünyaca ünlü beyin cerrahımız Prof. Dr. Sayın Gazi Yaşargil'e ardından da 2007 yılında Prof. Dr. Sayın İhsan Doğramacı'ya verilmişti. TBMM Başkanlık Divanımız bu yılki Onur Ödülü'nü ülkemizin yetiştirdiği dünyaca tanınmış tarihçilerimizden birisi olan Prof. Dr. Sayın Halil İnalcık'a verilmesini kararlaştırmıştır.


TBMM BAŞKANI KÖKSAL TOPTAN'IN PROF. DR. HALİL İNALCIK'A TBMM ONUR ÖDÜLÜ
TAKDİM TÖRENİ'NDE YAPTIKLARI KONUŞMA

Saygıdeğer Konuklar,

Dünyaca ünlü tarihçimiz Prof. Dr. Sayın Halil İnalcık'a TBMM Onur Ödülü takdim edilmesi töreninde siz değerli konuklarımızı Meclisimizde ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyorum.

Hepinize "hoş geldiniz" diyorum.

Sözlerimin başında, milletimizi derinden yaralayan İstanbul Güngören'deki terör saldırılarında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet, ailelerine, yakınlarına ve tüm milletimize başsağlığı diliyorum.

Bu saldırıda yaralanan vatandaşlarımıza da acil şifalar temenni ediyorum.

Yaşlı genç, kadın erkek, bebek, çocuk demeden masum insanları hedef alan bu terör saldırısı, toplumsal huzurumuzu ve barışımızı bozmayı amaçlamaktadır.

Ancak Türkiye terör eylemleri nedeniyle hedeflerinden ve hayallerinden asla vazgeçmeyecektir.Bu tür saldırılardan hiçbir zaman yılmayacaktır.

Saygıdeğer Konuklar.

Meclisimiz bugün, önemli bir törende bir arada olmamızın nedeni ömrünü tarihi gerçekleri ortaya çıkarmaya adayan Prof. Dr. Sayın Halil İnalcık'a TBMM Onur Ödülü'nün takdim edilmesidir.

Eminim ki; benim duyduğum heyecanı sizler de paylaşıyorsunuz.

Demokrasinin kalbi, millet iradesinin temsil yeri olan Türkiye Büyük Millet Meclisi, yaptıkları örnek hizmetlerle ülkemizin çağdaş uygarlık yürüyüşüne katkıda bulunanları desteklemeyi ve ödüllendirmeyi kendisini ilke edinmiştir.

Meclisimiz, bu amaçla 2005 yılından beri uluslararası alanda kazandıkları üstün başarılarla ülkemizin adını gururla tüm dünyaya duyurarak milletimize hizmet edenlere "TBMM Onur Ödülü" vermektedir.

Meclisimizin bu anlamlı ödülü, ilk olarak dünyaca ünlü beyin cerrahımız Prof. Dr. Sayın Gazi Yaşargil'e ardından da 2007 yılında Prof. Dr. Sayın İhsan Doğramacı'ya verilmişti.

TBMM Başkanlık Divanımız bu yılki Onur Ödülü'nü ülkemizin yetiştirdiği dünyaca tanınmış tarihçilerimizden birisi olan Prof. Dr. Sayın Halil İnalcık'a verilmesini kararlaştırmıştır.

Bu ödül bizim için çok değerli ve anlamlıdır.

Bu ödül ile milletimize hizmeti arttırmayı ve sahip olduğumuz değerlerin kıymetini bildiğimizi göstermeyi amaçlamaktayız.

Halkımıza hizmet eden herkesin, ülkesi için emek sarfeden her bireyin kıymetli olduğunu göstermek istiyoruz.

Yüce Meclisimiz, bu ödülleri milletimiz adına büyük bir gururla vermektedir.

Değerli Konuklar,

Milletlerin kimliğinin ayrılmaz öğesi olan tarih, geçmişle gelecek arasında çok önemli bir köprüdür.

Hiç kuşkusuz tarih sadece yaşanan ve yazılan olaylar dizisi değil, derslerle dolu, başarı ve başarısızlık hikayeleriyle örülü zengin bir hazinedir.

Milletler, tarihlerini ne kadar iyi ve doğru araştırır ve yorumlarlarsa, geleceğe de daha emin adımlarla yürür.

Şanlı geçmişimizdeki insanlığı aydınlatan değerleri ve evrensel mesajları bizlere sunan tarihçilerimize çok şey borçluyuz ve müteşekkiriz.

Tarihi doğru okumak, yorumlamak, kimi olay ve deneyimlerden gerekli dersleri çıkarmak, çağı yakalamanın temel şartlarından biridir.

Bu gerçeğin bilincinde olan Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurmuş olduğu Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'nin ilk öğrencileri arasında yer alan Sayın İnalcık, tarihin doğru öğrenilmesi için hayatı boyunca mücadele vermiştir ve vermektedir.

Sayın İnalcık eserleri, tarih bilgisi, akademik üslubu ve derinliğiyle bu alanda çok saygın bir yer edinmiştir.

Büyük fedakarlıklarla yaptığı eşsiz çalışmalar sayesinde, ifade edildiği gibi tarihçilerin kutbu olmayı fazlasıyla hak etmektedir.

Seçkin bir tarihçi olarak tarihimizin doğru okunmasına, yorumlanmasına ve anlaşılmasına çalışmaktadır.

Tarih birikimi ve yetkinliğiyle geleceğimize ışık tutarak çağdaşlık yarışında ön saflarda yer almamıza önemli katkı sunmaktadır.

Amaç, üniversitede ve değişik ortamlarda, geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimizin tarih bilinciyle yetişmesini sağlamaktadır.

Onlara ve bizlere tarihi sevdirmekte, tarih bilinci konusunda farklı bir bakış açısı sunmaktadır.

Tarih bilincinden yoksun toplumların, kimliklerini koruyarak yükselmesi, uygarlık ailesinin saygın üyelerinden biri konumuna gelmesinin mümkün olamayacağı açıktır.

Kurduğu devletler, kazandığı zaferler ve yetiştirdiği liderlerle, dünya tarihinin biçimlenmesinde, uygarlığın gelişmesinde önemli rol oynayan Türk Milleti, bizlere her zaman gurur duyacağımız bir miras bırakmıştır.

Tarihimizin bilimsel yöntemlerle araştırılarak gün ışığına çıkarılması, geçmişi iyi kavrayan, bugünü iyi değerlendiren ve geleceği iyi gören bir tarih bilincinin oluşmasına ve yerleşmesine katkıda bulunacaktır.

Sayın İnalcık, tarihin tozlu raflarında duran olayları en doğru biçimde bizlere anlatan bilimsel çalışmaları başarıyla gerçekleştirmektedir.

Ömrünü tarih alanındaki çalışmalara adayan Prof. Dr. Halil İnalcık, yüzyılların belgeleri arasında sadece gerçeği insanlığa sunmak için çaba gösteren seçkin bir bilim adamımızdır.

Tarihin bilinmeyen gerçeklerini aydınlığa kavuşturan Sayın Hocamız, titiz çalışmalar sonucunda hazırladığı çok sayıda eser, dünya tarihçilerinin referans kaynağı niteliğindedir.

Özellikle tarihimizin en tartışmalı bölümü olan Osmanlı hakkında yaptığı çalışmalarla, yanlış bilinen gerçekleri belgelerle aydınlığa kavuşturarak tüm dünyada yankı uyandırmıştır.

Bizler de bir çok tarihi olay hakkında onun çalışmaları sayesinde doğru bilgileri öğrenme fırsatı bulduk.

Sayın İnalcık, gerçekten çok büyük işler başarmış, hayatı hepimize örnek olacak bir şahsiyettir.

Milletimiz, İnalcık ile haklı olarak övünmektedir.

Biraz sonra takdim edeceğimiz Onur Ödülümüz, çalışmalarıyla tarih dünyasının saygın bir ismi durumuna gelen Sayın Halil İnalcık'a Milletimizin minnet ve şükran duygularının anlamlı bir ifadesidir.

Halkımızı temsil eden Yüce Meclisimiz, bu ödülü milletimiz adına büyük bir gururla vermektedir.

TBMM Onur Ödülü'ne katkıda bulunan başta Başkanlık Divanı Üyelerimiz olmak üzere, TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu'nun değerli Başkanına, çalışanlarına ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Bu anlamlı günde Sayın İnalcık'ı tebrik ediyor, Allah'tan sağlıklı uzun ömür ve yeni başarılar diliyorum.

Ayrıca kendisinin yetiştirdiği burada bulunan ya da bulunamayan değerli bilim adamlarımıza ve öğrencilerine de aynı başarı temennilerimi iletiyorum.

Hepinize katılımınızdan dolayı bir kez daha teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.





cafesiyaset.com