Osmanlı geleneği Balkanlar'da yaşatılıyor
Balkanlar'da 500 yıldır devam eden Kur'an-ı Kerim'i hatmeden çocuklar için tören bu yıl da yapıldı.

Bir Osmanlı geleneği olan "Kur'an hatmeden çocuklara tören" tam 500 yıldır Balkanlar'da devam ettiriliyor. Osmanlı İmparatorluğu'nun 1389 yılında 1. Kosova Savaşı'yla Balkanlar'daki varlığının kalıcı hale gelmesinin ardından, bu coğrafyaya yaptırdığı eserlerin yanı sıra bıraktığı zengin miras, aradan yüzyıllar geçmesine rağmen halen yaşatılıyor.

Şar Dağı'nın eteklerinde, Vardar Ovası'nın üzerinde kurulan ve nüfusunun çoğunluğunu Arnavutların oluşturduğu Kalkandelen kentinde, Osmanlı'dan kalan miras yaşatılmaya devam ediyor.

Balkanlar'da Osmanlı'nın en önemli eserlerinden birisi olan, 1495 yılında Hurşide ve Mensure Hanım adlarında iki kız kardeş tarafında yaptırılan, 1833 yılında Abdurrahman Paşa tarafından yeniden inşa edilerek genişletilen tarihi camide, Arnavut ve Türk çocuklar için her yıl Kur'an eğitimi veriliyor.

Yıl boyunca verilen eğitimin ardından Kur'an-ı Kerim'i hatmeden çocuklar için yüzyıllardır geleneksel olarak törenler düzenleniyor.

Kalkandelen'de yaşayan Türk ve Arnavut ailelerin katılımıyla bu yıl da Kur'an-ı Kerim'i hatmeden yaklaşık 60 çocuk için tören düzenlendi.