1. #1

    Üyelik tarihi
    19.Temmuz.2008
    Mesajlar
    146





    'O gün darağacına milletin iradesi çekildi'

    Aydın Menderes, Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ın idamıyla ilgili olarak ''O gün darağacına çekilen milletin iradesi olmuştur'' dedi.


    Vicdanları yaralayan idamı asla unutmayan önemli bir isim bugün mesaj yayınladı...

    Demokrat Parti (DP) Genel Başkan Başdanışmanı Aydın Menderes, Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ın idamıyla ilgili olarak ''O gün darağacına çekilen milletin iradesi, sevgisi ve ümitleri olmuştur'' dedi. Geride kalan yıllar içerisinde ne acılarının unutulduğunu ne de yerlerinin doldurulabildiğini ifade eden Menderes, açıklamasında şunları kaydetti:
    ''O gün darağacına çekilen milletin iradesi, sevgisi ve ümitleri olmuştur. O gün, milletimizin 14 Mayıs 1950'den itibaren eline geçirdiği demokrasi, hürriyet, kalkınma, refah, güçlü ve itibarlı bir devlet olma yolunda bir yükselme çizgisinin kırıldığı andır.

    Aydın Menderes, yaptığı yazılı açıklamada, idamlarının 47. yılında eski Başbakan Menderes, Dışişleri Bakanı Zorlu ve Maliye Bakanı Polatkan'ın aziz hatıralarını rahmetle ve minnetle andıklarını belirtti.

    1950-1960 arası DP dönemi bütün tarihimiz içerisinde siyasi amaçla idam sehpalarının kurulmadığı, yargısız infazların yapılmadığı ve faili meçhul cinayetlerin işlenmediği tek bir dönemdir. Ne yazık ki 27 Mayıs, Yassıada mahkemeleri ve idamlardan sonra Türkiye yeniden bir kan denizinin içine düşmüştür. Buna mukabil merhum Adnan Menderes ve tüm DP'nin egemenliğin kayıtsız şartsız millette olması, mamur bir vatan, müreffeh bir devlet, hür ve kalkınan bir Türkiye idealleri sönmez bir meşale olarak geride kalan 47 yılda olduğu gibi gelecekte de milletimizin yolunu aydınlatacaktır.

    Bu vesile ile bugün merhum Menderes, Zorlu ve Polatkan'ın Anıt Mezarında yapacakları tören dolayısıyla Sayın Süleyman Soylu ve onun şahsında tüm DP'lilere ve 47 yıldır merhum Adnan Menderes, Zorlu ve Polatkan'ın aziz hatıralarını bütün tazeliğiyle yaşatan büyük ve kadirşinas milletimize teşekkür ediyorum.''

    DEMOKRASİYİ ONLARA BORÇLUYUZ
    TBMM Başkanı Köksal Toptan, ''Bugün demokrasi içerisinde yaşıyorsak, bunu Adnan Menderes ve diğer demokrasi şehitlerimize borçluyuz'' dedi.

    Toptan, eski başbakanlardan Adnan Menderes'in ölüm yıldönümü nedeniyle oğlu Aydın Menderes'e mesaj gönderdi.

    ''Büyük devlet ve halk adamı, eski Başbakan, babanız merhum Adnan Menderes'i ölüm yıldönümünde bir kez daha rahmet ve derin saygıyla anıyorum'' diyen Toptan, Türk siyasi hayatının en önemli isimlerinden olan Menderes'in, ülkede demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla yerleşmesi, milletin devlet yönetiminde tek söz sahibi olması yönünde unutulmaz hizmetlerde bulunduğunu ifade etti.

    Köksal Toptan, mesajında şunları kaydetti:

    ''Bugün demokrasi içerisinde yaşıyorsak, bunu Adnan Menderes ve diğer demokrasi şehitlerimize borçluyuz. Çünkü o ve arkadaşları, siyasi ve demokrasi hayatımızda yeni ufuklar açarak çok partili hayata girişin, halkın demokratik yollarla ülke yönetiminde söz sahibi olmasının, özgür seçimlerle iktidarın belirlenmesinin aydınlık kapısını açmışlardır.

    Halkıyla bütünleşen bir Başbakan olan Menderes, Türkiye'nin kalkınması için cesur kararlar alan müstesna bir liderdi. Vefatı milletimizde derin yaralar açan merhum Menderes, yenilikçi ve alçak gönüllü bir devlet adamı olarak gönlümüzde yaşamaya devam etmektedir. Demokrasi şehidi büyük devlet adamı Adnan Menderes'e bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Milletimizin ve ailenizin çektiği acıları yürekten paylaşıyor, selam ve sevgilerimi iletiyorum.''

    AA
    Sakın kader deme kaderin üstünde bir kader vardır <br />Ne yapsalar boş göklerden gelen bir karar vardır <br />Gün batsa ne olur geceyi onaran bir mimar vardır <br />(Sezai Karakoç)

  2. #2

    Üyelik tarihi
    19.Temmuz.2008
    Mesajlar
    146

    Adnan Menderes, iki bakan Zorlu ve Polatkan için anma töreni düzenlendi

    47 yıl önce idam edilen Adnan Menderes, iki bakan Zorlu ve Polatkan için anma töreni düzenlendi
    Eski Başbakan Adnan Menderes ile eski Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve eski Maliye Bakanı Hasan Polatkan idamlarının 47. yılında Topkapı'daki mezarları başında törenle anıldı. Demokrat Parti (DP) İstanbul İl Başkanlığınca Topkapı'daki anıt mezarda düzenlenen tören, çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

    Törende daha sonra Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes'in DP Genel Başkanı Süleyman Soylu'ya gönderdiği mesaj okundu.

    DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, törende yaptığı konuşmada, 47 yıl önce yaşanan idamların acısının hala hissedildiğini söyledi.

    Adnan Menderes ve arkadaşlarının sahip olduğu vizyonu tazelemek için burada toplandıklarını kaydeden Soylu, tarih kitaplarında 1960 askeri ihtilalinin meşru gösterilmek istendiğini, Menderes, Zorlu ve Polatkan'dan, kalkınma hamlelerinden söz edilmediğini ileri sürdü.

    "Biz demokrat, özgür, kalkınan, zengin bir Türkiye istiyoruz. Çünkü hepimiz demokratız, hepimiz birer Menderesiz" diyen Soylu, demokrasi mücadelesini yarına taşıma adına aynı inanç ve kararlılığa sahip olduklarını söyledi.

    DP İstanbul İl Başkanı Remzi Şen de Adnan Menderes ve arkadaşlarının idamlarının Türk hukuk tarihine kara bir leke olarak düştüğünü ifade ederek, Türk halkının Menderes, Zorlu ve Polatkan'ı asla unutmayacağını söyledi.

    Tören, Menderes, Zorlu ve Polatkan için okunan dua ile sona erdi.

    3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın torunu Akile Gürsoy da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Demokrasi şehitlerini rahmetle anıyoruz. Aradan kaç yıl geçerse geçsin unutmamız mümkün değil. Onlar her zaman bu millete ve devlete yaptıkları hizmetlerle anılacak" diye konuştu.

    DP Genel Başkanı Süleyman Soylu ve beraberindekiler daha sonra Adnan Menderes'in eşi Berin Menderes ve 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın mezarlarını da ziyaret etti.
    Sakın kader deme kaderin üstünde bir kader vardır <br />Ne yapsalar boş göklerden gelen bir karar vardır <br />Gün batsa ne olur geceyi onaran bir mimar vardır <br />(Sezai Karakoç)

Benzer Konular

  1. O sahne nasıl çekildi?
    Konu Sahibi ahugur74 Forum Tarih Haberleri
    Cevap: 3
    Son Mesaj : 18.Eylül.2008, 23:18
  2. Osmanlı Filistin'den nasıl çekildi? ... Bu belgeseli kaçırmayın
    Konu Sahibi ilteriş Forum Tarihe Dair Ne Seyretsek?
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 25.Kasım.2007, 17:56
  3. Atatürk ve Halil Ağa (Milletin Efendisi)
    Konu Sahibi ilteriş Forum Gazi M. Kemal
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 25.Nisan.2007, 21:06

Bu Konu için Etiketler

Giriş

Giriş