1. #1

    Üyelik tarihi
    19.Temmuz.2008
    Mesajlar
    146







    O sahne nasıl çekildi?
    29 Ekim'de vizyona çıkacak 'Mustafa' belgeselinde, Atatürk'ün ünlü karga kovalama sahnesi de yer aldı.

    Can Dündar imzalı belgesel 29 Ekim'de izleyiciyle buluşacak. Can Dündar’ın 29 Ekim’de vizyona girecek filmi “Mustafa” farklılıkları ve müzikleriyle olduğu kadar ünlü karga sahnesiyle de konuşulacak.

    Dündar, sahneyi çekmeye nasıl karar verdiğini ve beyazperdeye nasıl uyarladığını anlattı.

    Filmin adı neden “Mustafa”?

    “Kemal” ve “Atatürk” onun sonradan edindiği isimler çünkü… “Mustafa”da biz, onun en yalın haline ulaşmaya çalıştık. Onu sadece annesinin çağırdığı isimle hatırlamak ve hatırlatmak istedik. Fragmanda Sarı Zeybek’in ünlü Dolmabahçe sahnelerinden birine atıf var. Bana bu kapıları açan ilk belgesele yollanmış bir demet çiçek sayabilirsiniz. Bu aynı zamanda filmin de açılış sahnesi…

    Fragmandaki karga kovalama sahnesi nerede çekildi ve kim oynadı?

    Hepimizin çocukluğundan beri dinleyegeldiği bu tanıdık öyküyü canlandırmak ve hep ders kitaplarında “kovaladığı kargalar”ı perdede görmek istedim. İronik… Ama o dönem yaşadıklarının, Atatürk’ün kişiliğinde çok önemi var bence… Gerçekten kargaları kovaladığı Langaza’ya gittik sırf bu sahne için… Bahse konu tarlanın yakınlarında yaptık çekimi... Ve çocuğu da oradan bulduk:

    Adı Yorgo… Bir Yunanlı… Ve kendi halkına bir dönem düşman belletilen adamın çocukluğu rolünü büyük keyifle oynadı.

    Kargalara gelince… Onlar Uğur Erbaş’ın can verdiği animasyon yaratıkları…

    Fragman ve afişteki çalı çırpıdan ev ile çocuk...

    Langaza’da karga sahnesi çekildikten sonra “Mustafa”ya tepede bir yere bir ev kurmamız gerekiyordu. Afişte göreceğiniz bu çalı çırpıdan ev, onun muhacirliğinin, “yurtsuzluğunun”, yurt arayışının simgesiydi aslında…

    Sadece onun da değil: Koca bir imparatorluğu yitiren halkın, sıkıştığı küçücük yurdu da simgeleyecekti o çocuksu kulübe… Kulübeyi yapan çocuk da bir Makedonyalı: Alexandre…Onu da Langaza’da yemek yediğimiz restoranda tesadüfen “keşfettik”.

    Saadet Özen, çocuğun ailesini bu role ikna etti. Tabii Alexandre kendisinin filmin ana kahramanı ve afiş yıldızı olacağını bilmiyordu. Doğrusu biz de bilmiyorduk. Ama onu kulübenin içinde gördüğüm an, “İşte afişimiz bu” dedim görüntü yönetmenimiz Murat’a…

    Ve hem fragmana hem afişe damgasını vuran harika bir görüntü çıktı ortaya… Aynı Alexandre, elinde çalı çırpılarla ev yapacağı tepeye tırmanırken, aynı zamanda Uğur Hoca marifetiyle, Dolmabahçe’deki tablonun içinden çıkıp gelen çocuk oldu. Goran’ın akordiyonu ona keyifle eşlik etti.
    Sakın kader deme kaderin üstünde bir kader vardır <br />Ne yapsalar boş göklerden gelen bir karar vardır <br />Gün batsa ne olur geceyi onaran bir mimar vardır <br />(Sezai Karakoç)

  2. #2

    Üyelik tarihi
    19.Temmuz.2008
    Mesajlar
    146

    Atatürk rolünde bir Yunanlı!


    Atatürkün çocukluğunu konu alan Mustafa filmi 29 Ekimde vizyona giriyor. Can Dündarın yönettiği, müziğini Goran Bregovıçin yaptığı film, ünlü karga sahnesiyle çok konuşulacak.



    Gazeteci- yazar Can Dündar tarafından yazılıp yönetilen ‘Mustafa’ filmi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda vizyona giriyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün çocukluk yıllarının anlatıldığı Selanik'ten Dolmabahçe'ye kadar uzanan bir hayatı mercek altına alıyor. Filmde Atatürk’ün daha önce görülmemiş fotoğraflarına ve not defterlerine yer verilecek.

    FİLM İÇİN TÜM ARŞİVLER TARANDI

    Film için tüm arşivlerin tarandığı ifade ediliyor. Bu kapsamnda, Cumhurbaşkanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı arşivleri başta olmak üzere, yerli ve yabancı pek çok arşiv özel izinle açıldı. Atatürk’ün daha önce görülmemiş fotoğraflarına, hatıra defterlerine yakınlarına yolladığı çok özel mektuplarına, günlüğüne ve elyazmalarına ulaşıldı.

    ATATÜRK’Ü YUNANLI YORGO OYNADI

    Can Dündar’ın filmin resmi sitesinde yaptığı açıklamaya göre, Atatürk’ün çocukluğunda kovaladığı karga sahnesi için özel olarak Langaza’ya gidildi.

    Oradaki çekimler sırasında ise yunanlı bir çocuk Atatürk’ün çocukluğunu oynaması için seçildi.

    Filmin fragmanını izlemek için tıklayın

    http://www.mustafa.com.tr/
    8sutun


    Sakın kader deme kaderin üstünde bir kader vardır <br />Ne yapsalar boş göklerden gelen bir karar vardır <br />Gün batsa ne olur geceyi onaran bir mimar vardır <br />(Sezai Karakoç)

  3. #3

    Üyelik tarihi
    06.Kasım.2007
    Yaş
    31
    Mesajlar
    262

    Bu belgeseli bekliyorum...Eminim ki güzeldir...

  4. #4
    ziberkan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    29.Ağustos.2007
    Yaş
    46
    Mesajlar
    2,462

    ben bir yunanlının neden böyle bir kişilik için seçildiğini anlayamadım. Neden bana nedenini söyleyebilcek biri
    var mı? Biz bittik mi ki Paris Barış (KARIŞ) Konferansında bizim vatanımıza göz dikmiş (bana geri kafalı da diyebilrsiniz) bir kitlenin burada yer almasına benim aklım almıyor. Demek ki ne yazık biz bittik. selametle
    Allah'ım, huşu duymaz bir kalpten, dinlenmeyen bir duadan, doymak bilmeyen bir nefisten, faydası olmayan bir ilimden sana sığınırım.
    Linklerde Sorun varsa Lütfen Bildiriniz.(Konu İsmi Veriniz)

Benzer Konular

  1. Renklerden nasıl etkileniriz?
    Konu Sahibi kanoonline Forum Bunları Biliyor muydunuz?
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 15.Eylül.2009, 10:30
  2. Sitemize Nasıl Ulaştınız?
    Konu Sahibi ilteriş Forum Bahçe-Kantin
    Cevap: 4
    Son Mesaj : 22.Nisan.2009, 17:54
  3. Nasıl Bir Tarihçi?
    Konu Sahibi ziberkan Forum Çöp Kutusuu
    Cevap: 5
    Son Mesaj : 12.Ocak.2009, 22:44
  4. 'O gün darağacına milletin iradesi çekildi'
    Konu Sahibi ahugur74 Forum Tarih Haberleri
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 17.Eylül.2008, 16:21
  5. Osmanlı Filistin'den nasıl çekildi? ... Bu belgeseli kaçırmayın
    Konu Sahibi ilteriş Forum Tarihe Dair Ne Seyretsek?
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 25.Kasım.2007, 17:56

Bu Konu için Etiketler

Giriş