Toptan "Gaziler Günü"nü unutmadı

TBMM Başkanı Toptan, Gaziler Günü ve Mustafa Kemal Atatürk'e 'mareşal' ve 'gazi' unvanı verilmesinin yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.


TBMM Başkanı Köksal Toptan, Türkiye'nin bağımsızlığı konusunda en büyük fedakarlığı gösteren şehit ve gazilerin, bu kahramanlıkları ve asaletleriyle Türk milletinin onur abideleri olduklarını belirterek, "Hepimizin ortak görevi şehit ve gazilerimize sahip çıkarak, adlarını ilelebet yaşatmak olmalıdır" dedi.

TBMM Başkanı Toptan, Gaziler Günü ve Mustafa Kemal Atatürk'e 'mareşal' ve 'gazi' unvanı verilmesinin yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Yokluklar içersinde var edilen Türkiye Cumhuriyeti'nin Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde verilen kurtuluş mücadelesi sonucu kurulduğunu belirten Toptan, "Bu mücadele, tüm imkansızlıklara rağmen vatan aşkını inançlarıyla birleştiren kahraman şehit ve gazilerimizin canlarını hiçe sayarak gösterdikleri destansı bir direnişle kazanılmıştır" dedi.

Kurtuluş Savaşı'nın en kritik aşamalarından biri olan Sakarya Meydan Muharebesi'nde askeri dehası ve yüksek komuta yeteneğiyle Türk ordusunu başarıya ulaştıran Atatürk'ün, kahraman Türk askeriyle beraber bu zaferin mimarı olduğunu kaydeden Toptan, bu zaferin ardından Büyük Millet Meclisi'nin 19 Eylül 1921'de Atatürk'e mareşal rütbesi ve gazi unvanı vermesinin ona milletçe duyulan güvenin ve şükranın anlamlı bir ifadesi olduğunu belirtti.

Toptan mesajında şunları kaydetti: "Böylece tüm dünyanın adını saygı ile andığı Mustafa Kemal Atatürk'ün askeri başarı ve yeteneği, milletimizin en yüce kurumu tarafından tescillenmiştir. Gazi Meclis'in Büyük Önder'e verdiği bu unvan, aynı zamanda milletimizin gönlünde özel bir yeri olan tüm gazilerimize duyulan saygı ve minnetin göstergesidir.

Bağımsızlığımız konusunda en büyük fedakarlığı gösteren şehit ve gazilerimiz, bu kahramanlıkları ve asaletleriyle milletimizin onur abideleri olmuşlardır. Hepimizin ortak görevi şehit ve gazilerimize sahip çıkarak, adlarını ilelebet yaşatmak olmalıdır. Bu anlamlı gün dolayısıyla, Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi ve malullerimizi minnetle anıyorum."

GENELKURMAY BAŞKANI ORGENERAL İLKER BAŞBUĞ'UN
GAZİLER GÜNÜ MESAJI
( 19 EYLÜL 2008)

Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK'e Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 19 Eylül 1921'de "Gazi"lik unvanının da verildiği gün olan Gaziler Günü'nü, en içten dileklerimle kutluyorum.

Kahraman Gazilerimiz,

Ülkemizin bağımsızlığı, Türk vatanının bölünmez bütünlüğü, millî birlik ve beraberliğimizin korunması uğrunda girişilen mücadelelerde sergilediğiniz fedakarlık ve kahramanlıklar hafızalarımızdan silinmeyecek ve Türk Silahlı Kuvvetleri sizlere olan vefa borcunu hiçbir zaman unutmayacaktır.

Bugün, millet olarak, birlik ve beraberlik içinde bağımsız ve hür yaşıyorsak bunu aziz şehitlerimize ve siz kahraman gazilerimize borçlu olduğumuzun bilinci ile; başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmetle; hayatta olan gazilerimizi minnet ve şükranla anar, değerli ailelerine ve yüce ulusumuza saygılar sunarım.