10 bin yıl sonra boynunda kolyesiyle bulundu
Orta Anadolu'nun en eski yerleşim yeri kabul edilen 10 bin yıllık geçmişe sahip Aşıklı Höyük'te boynunda kolye olan çocuk iskeleti bulundu.
Aşıklı Höyük kazı başkanı Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran, Aksaray'ın Gülağaç ilçesi Kızılkaya köyü yakınlarında bulunan Aşıklı Höyük'ün 10 bin yıllık neolitik bir yerleşim yeri olduğunu kaydetti. Aşıklı Höyük'te 1989 yılında başlanan kazı çalışmalarında bugüne kadar toplam 70 iskelet bulunduğunu ifade eden Özbaşaran, 'Aşıklı Höyük'te devam eden arkeolojik kazılarda bulunan bir çocuk iskeleti ile bu rakam 71'e yükseldi' diye konuştu.

Bir evin kille sıvalı tabanının altında bulunan çocuk kemiklerinin cinsiyeti, yaşı ve ölüm nedenini anlamak için Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Metin Özbek'e gönderileceğini anlatan Özbaşaran, şöyle devam etti: 'Aşıklı Höyük'te yerleşme içi ölü gömme geleneği bulunuyor. Bugüne kadar yürütülen kazılarda bulunan iskeletlerin hepsi, ev içlerinde, toprak tabanlara açılan çukurlara gömülmüş şekilde ortaya çıkarılmıştı.

Yeni bulunan çocuk iskeleti de aynı şekilde, dörtgen planlı, kerpiç duvarlı bir evin toprak sıvalı tabanının altına açılan bir çukura gömülmüş. Çukura konmadan önce, çocuğa ana karnındaki pozisyon verilerek, bacaklar karna doğru çekilmiş, daha sonra tüm vücut hasıra sarılmış ve sol tarafına yatırılmış.' İskeleti bulunan çocuğun boynunda minik renkli taşlardan iki dizi boncuk bulunduğunu dile getiren Özbaşaran, 'Boncukların bulunuş pozisyonu, çocuk öldüğünde boynunda olduğuna işaret ediyor.

Eylül sonunda, araştırmalar tamamlandığında boncuk dizisinin Aksaray Müzesi'nde sergilenmesi bekleniyor' dedi. Özbaşaran, çocuk iskeletinin üzerinde, ağza konmuş toprağın önemli olduğunu anlatarak, şöyle devam etti: 'Çocuğun ağzına konmuş bir parça kırmızı renkli doğal boya. Kırmızı renk, Aşıklı Höyük insanları için özel önem taşıyor. Kan ve yaşamla ilişkilendirilebilecek kırmızı renk, önceki yıllarda kazılmış büyük ve özel bir yapının tabanı ve duvarlarında da kullanılmış.'