1. #1

    Üyelik tarihi
    10.Ocak.2008
    Yaş
    47
    Mesajlar
    67


    Hazar Türklerinin Başkenti İtil Bulundu

    Rus arkeologlar, bin yıl önce Museviliği kabul eden ve döneminin en zengin devletlerinden birini kurduktan sonra tarih sahnesinden aniden çekilen Hazar Türkleri’nin kayıp başkenti "İtil"i bulduklarını açıkladılar.

    Rusya’nın Astrahan Devlet Üniversitesi öğretim üyelerinden Dimitri Vasilyev liderliğindeki arkeoloji ekibi, 9 yıldır tarihi İpek Yolu üzerindeki Hazarlar’ın kayıp başkent İtil’i arıyordu. Vasilyev ve ekibi, Hazar Denizi’nin kuzeyinde, Rusya-Kazakistan sınırındaki Astrahan kenti yakınlarında, yaptığı kazılarda üçgen şeklinde bir kale ile Hazarların konut olarak kullandığı yurtların kalıntılarına ulaştı. Vasilyev, çıkan eşyaları çok dikkatli inceleyerek bu kalıntıların kayıp kent İtil olduğu sonucuna vardıklarını söyledi. Uzmanlar, bulunan kale kalıntısının pişmiş tuğladan yapılmış olduğunu, Hazar kanunlarına göre ise pişmiş tuğlanın sadece başkentte kullanılmasına izin verildiğini belirtti.

    Vasilyev, Associated Press’e yaptığı açıklamada, "Doğu Avrupa’nın ilk feodal devletinin başkentini bulmanın önemi büyük. Bunu Rus tarihinin bir parçası olarak görüyorum" dedi. Hazar Türkleri konusunda uzman isimler de, Rus arkeologlarının kayıp başkenti bulduğuna inanıyor. İsrailli uzmanlar ise, asıl meselenin yazılı eserlere ulaşmak olduğunu belirtiyor.

    60 bin nüfuslu olduğu sanılan İdil kenti, Avrupa ile Çin arasındaki ticaretin odak noktası haline gelerek hızla zenginleşmişti. Bir Türk kavmi olan Hazarlar’ın kurduğu devlet, 7. ve 10. yüzyıllar arasında hızla büyüyerek Çin’in kuzeyinden Karadeniz’e kadar genişledi. 8. veya 9. yüzyılda Museviliği kabul eden Hazarlar, Rus saldırıları, Tatar-Moğol asimilasyonu ve Hazar Denizi’nin sularının yükselmesiyle tarihten silindi. Ünlü yazar Arthur Koestler, 1976’da yayınladığı kitapta, Hazar Türkleri’nin "Museviliğin kayıp 13’üncü kabilesi" olduğunu ileri sürmüştü.



  2. #2

    Üyelik tarihi
    19.Temmuz.2008
    Mesajlar
    146

    Meğer Türklerle Yahudiler akrabaymış (!?)



    Bugün (22 Eylül 2008) Hürriyet gazetesinde yer alan bir habere göre “13. Kabile’nin kayıp başkenti İtil bulundu.”

    Habere göre, “Rus arkeologlar, bin yıl önce Museviliği kabul eden ve döneminin en zengin devletlerinden birini kurduktan sonra tarih sahnesinden aniden çekilen Hazar Türkleri’nin kayıp başkenti "İtil"i bulduklarını açıkladılar.”

    Hürriyet’in haberİ, Yahudilerle Türklerle akraba olduğu tezini yeniden gündeme taşımış oldu. Bu tezi savunan popüler isimlerin başında Kevin Alan Brook ile Arthur Koestler gelmektedir. Brook, Polonya kökenli Eşkenazi Yahudisi olan bir yazardır. Koestler dekendi geçmişiyle övünen bir Eşkenazi Yahudisi’dir.

    Brook, Hazar Yahudileri adlı kitabında Türklerin soy kütüğünü Tevrat’ın Tekvin (Yaradılış) bölümünde sözü edilen Gomer’in oğlu Togarmah/ Targama’ın soyuna dayandırarak İsrailoğulları ile akraba olduğunu ileri sürmektedir.



    Arthur Koestler ve 13. Kabile adlı çalışması
    Arthur Koestler, 1976’da yazdığı 13. Kabile adlı çalışmasında, Orta Avrupa Yahudilerinin Hazar Türklerinden geldiğini iddia etmektedir.

    Türkiye’de kimi masonlar da Yahudiler ile Türkler arasında akrabalık bağı kurmaya çalışmaktadır. Örneğin halen 065 numaralı Ege Locası’nın aktif üyesi olan Cahit Ülkü “Son Hazaryalı” adlı kitabında bu tezi savunmaktadır.Ülkü, Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Derneği’nin web sitesinde yayımlanan söyleşisinde şunları söylüyor:

    “Son Hazaryalı, Arthur Koestler’in tezine katkı ötesinde güç kazandırmıştır. Örneğin, Aşkenazların kökeni, Yahudi-Musevî kavramları arasındaki fark, Aşkenazlardaki Şamanist izler, Son Hazaryalı’ya özgü kanıtlardır.”



    Ülkü daha ileri giderek Ülkü, “Hürrem Sultan'ın Bir Hazar Yahudisi olduğunu ve bir başka Hazar Yahudisinden peydahladığı 2. Selim'in tahta geçmesiyle Osmanlı İmparatorluğu'nda Yahudilerin saltanat sürmeye başladığını ileri sürmüştür.” (Haluk Hepkon, Yahudi Türkler, Kürt Yahudiler, 15.07.2005 Radikal)


    Kimi masonların Yahudiler ile Türkler arasında akrabalık bağı kurmaya çalışması pek şaşırtıcı değil. Ama kendilerini bir tür Yahudi-karşıtı olarak tanımlayan kimi Türkçülerin Eşkenazi Yahudilerinin Hazar Türklerinin bakiyesi/akrabası sayması çok ilginç. Hâlbuki Hazar Türklerinin bakiyesi Karaim Türkleri’dir ve Karaim Türkleri, etnik olarak Türk, din olarak Musevi olduklarının bilincindedir. (Karaim Türkleri için bkz., Ömer Erbil, Son Türk Musevileri 19 Haziran 2000 Milliyet; Tutkun Akbaş, Son 50 Musevi Türk, 21.06.2005 Tempo)

    Bu tezlerin amacını saptamak için Brook’un yeni çalışmalarına bakmak yeterli. Brook, geçmişte bir senaryo ile Türkleri Eşkenazi Yahudileri ile akraba yaparken, son yıllarda da Kürtleri Seferat Yahudileri ile akraba ilan etmektedir.

    Brook’un yaptığı iş, İsrail’in daha çok Türkiye’ye ihtiyaç duydukları zaman Türklerle; daha çok Kürtlere ihtiyaç duyduklarında ise Kürtlerle akrabalık kurgulamaktır. Brook’un İsrail’in yeni ittifak ihtiyacına göre yeni akrabalıklar türetmesi mümkün.



    Brook, Kürtlerle Yahudilerin akraba olduğuna dair genetik araştırmalar yayımlanmıştır.

    Brook’unsöylemi Barzani tarafından da hüsnükabul görmüş gibidir. Ancak bu hüsnükabulu ve Yahudilerle olan siyasi dostluklarını esas alarak Barzanilerin Yahudi kökenli olduğunu savunmak mümkün değildir. Araştırmacı tarihçi Ahmet Uçar’ın ileri sürdüğü “Barzani’nin Yahudi kökenli olduğu tezi” de aslında Brook’un kurgusuna uygun bir görüş. (Sefa Kaplan’ın Ahmet Uçar söyleşisi, Barzani Ailesi’nin Yahudi olduğu ortaya çıktı, 18.02.2003 Hürriyet) Bizce Barzani’nin Yahudi kökenli olduğu iddiasının sorgulamasını yapan Muhsin Kızılkaya haklı. (Muhsin Kızılkaya, Yahudiler, Barzani ve cehalet! 23/02/2003 Radikal)

    Bu konuda görüşlerine başvurduğumuz Rifat N. Bali, haklı olarak Kürtlerle Yahudilerin akraba olduğu tezinin uyduruk bir tez olduğunu savunuyor. Ancak Bali’nin bu konuda faturayı Türk medyasına çıkarması. Hâlbuki bu tezi üreten Türk medyası değil yukarıda belgelediğimiz üzere Yahudi çevrelerdir. Türk medyasının yanlışı bu tezleri safça izlemiş olmasıdır.

    Brook’un Kürt Yahudi akrabalığından vardığı sonuç şu:
    “Bu heyecan verici araştırmalar gösteriyor ki Kürtler ve Yahudiler binlerce yıl öncesinde ortak babadan geliyorlar. Bu durum ümit ederiz ki Kürtleri ve Yahudileri birbirlerinin kültürlerini öğrenmeye ve Kuzey Irak’ta son yıllarda sahip oldukları dostluk ilişkilerini sürdürmeye teşvik eder.” (Hasan Kösebalaban, “Irak Üzerindeki İsrail Planları ve Türkiye” www.liberal–dt.org.tr/at/at–htk5.htm)

    Kürtler ve Yahudiler: Sanal Akrabalıktan Stratejik İttifaka


    Amerika’nın Irak’ı işgali bu özel ilişkinin gelişmesi için, “sanal akrabalık” üretilmiş ardından bu süreçten “stratejik bir ittifak” devşirilmesi amaçlanmıştır. Bu işlerin koordinasyonunda “Israeli Kurdish Friendship League: İsrail-Kürt Dostluk Ligi” adlı organizasyon öne çıkmıştır. Organizasyonun başındaki isim olan Moti Zaken’in Kürtler ve Öcalan hakkındaki görüşü dikkate değer:

    “Zaken 28 Şubat 1993’te The Jerusalem Post’ta yayınlanan makalesinde ‘Arap olmayan bir millet olarak Arap idaresinin zorluklarını yaşayan Kürtler, kendilerinin istediğini başaran (bağımsızlık ve Araplara karşı savaşta ayakta kalmalarını sağlayabilecek askeri güç) İsrail’e hayranlık duyduklarını belirtiyor. Kürtlerin büyük bir kısmının İsrail’i bir model olarak gördüğünü, bu yüzden desteği hak ettiklerini vurguluyor.

    1994 yılında İsrail Cumhurbaşkanı Weizmann’ın tarihi Türkiye ziyaretinden dönüşünde Moti Zaken, bu ziyarette İsrail’in Türkiye’deki ayrılıkçı harekete karşı Türkiye’ye destek sözü verişinin Öcalan’ın yakalanması sürecini başlattığını hatırlatıyor. Zaken, 1994’teki bu anlaşmanın küçük bir siyasi hata olmadığını ve oldukça acı ve yüksek maliyeti olacağını belirtiyor.” (Abdülhamit Bilici, Kürt Yahudiler, Aksiyon, Sayı: 291, 01.07.2000)
    Sakın kader deme kaderin üstünde bir kader vardır <br />Ne yapsalar boş göklerden gelen bir karar vardır <br />Gün batsa ne olur geceyi onaran bir mimar vardır <br />(Sezai Karakoç)

  3. #3

    Üyelik tarihi
    15.Eylül.2008
    Yaş
    43
    Mesajlar
    2

    Selam.

    Türklerle yahudiler belki iç içe yaşadılar ve hatta Hazarların yönetici kadrosu musevi idi ama bu Hazar Türklerinin yahudi olduğu anlamına gelemez, en basta yahudilığın kompleksı bunu kabul etmez

  4. #4

    Üyelik tarihi
    10.Ocak.2008
    Yaş
    47
    Mesajlar
    67

    Esasında genel itibari ile şunları söylemek gerekiyor ki; evet Hazarlar'ın Museviliği kabul etmelerinin tek sebebi olarak İslam ediplerinin Türklere bakış açıları(yecüc- mecüc) Hrıstiyanların Türkleri aşağılamaları ''babar vs'' Hazarları daha başka bağımsız olacakları yada Türklerin özünde varolan bağımsız ruhu ifade edecekleri değişik alanlara kanalize etmiş olabilir..Elbette bu onların asla Yahudi oldukları manasına gelemez. ''13. kabile'' sözünede iştirak etmediğimi belirtmeliyim.''Atilla'' ismi bulunan bu şehirden gelmektedir ki Hazarlar Türk'tür.
    Bugün basın ''yerli'' demekte pek mümkün olmasa bile İslamı yok etme ve hristiyanlığa hizmet etmede kimseden aşağı kalmamaktadır.
    Esasen bizim en önemli meselemizinde kendi tarimizi yazmaktaki sıkıntıdan kaynaklandığını bu gibi değişik görüşlerin ortaya atılmasından anlıyoruz.
    Sonuç itibari ile elbette bu yazdıklarım tenkide açıkdır;Hazarlar üstün bir medeniyet kurmuş ve o zaman içinde gıbta ile bakılan bir devlettir.
    Saygılarımla..
    Şunları detay olarak ekliyorum:
    Önceleri, Hazarların kaynakları ve hangi soydan geldikleri kesin olarak bilinmiyordu. Bu konuda değişik görüşler ileri sürülüyordu. Daha sonra incelenen Musevî, Bizans ve Arap kaynaklarına göre Hazar ülkesinde yaşayan halkın büyük çoğunluğunun Uygur, Hazar, Bulgar, Sabir ve Peçenek gibi Türk boyları olduğu açıklandı.

    Hazarların, Batı Hun Devletinin yıkıntıları üzerinde devlet kurdukları (468), Göktürk İmparatorluğunun batı kolu olarak gelişme gösterdikleri, Göktürkler ile eş kaynaktan geldikleri anlaşıldı. Türk adını almaları da bu yüzdendir.

Benzer Konular

  1. Türkistan Türklerinin Bağımsızlık Mücadelesi
    Konu Sahibi Süleyman YILDIZ Forum Tarih Konuları Hususunda Soru(nu)m Var
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 04.Haziran.2010, 10:28
  2. Selçuklu Türklerinin Anadolu Akınları
    Konu Sahibi aynur Forum 6. Ünite: Türkiye Tarihi (11-13. Yüzyıl)
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 21.Eylül.2009, 00:32
  3. Hazar Devleti Haritası
    Konu Sahibi Katun Forum İlk Türk Devletleri Haritaları
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 03.Ocak.2009, 16:22
  4. Avar - Hazar Devleti Haritası
    Konu Sahibi Katun Forum İlk Türk Devletleri Haritaları
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 03.Ocak.2009, 16:15
  5. Hazar Türkleri Yahudi mi? Musevi mi?
    Konu Sahibi ziberkan Forum İlk Türk Devletleri Araştırmalar
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 07.Mart.2008, 12:28

Bu Konu için Etiketler

Giriş

Giriş