Erzurum-Bingöl karayolu üzerindeki İl Genel Sekreterliği kampüsünde yapılan onarım ve bina yenileme çalışmaları sırasında tek katlı bir kaynak atölyesi yıkıldı. Enkaz kaldırma çalışmaları sonrasında yer altına doğru bir geçit bulundu. Kemerli yapısıyla dikkat çeken taş yapının ortaya çıkmasıyla çalışmayı durduran İl Genel Sekreteri Selami Altınok, durumu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na bildirdi.

Yapılan incelemenin ardından yaklaşık 800 yıllık geçmişiyle bilinen mekanın tarihi Harputkapı olduğu belirlendi. Kampüs alanına yaklaşık 60 yıl önce Toprak ve Su Araştırma Enstitüsü binasının dikildiğini anımsatan İl Genel Sekreteri Selami Altınok, atölye binasının tarihi mekan üzerine ne zaman kurulduğunu tespit edemediklerini söyledi.

HARPUTKAPI, YILLARCA TOPRAK ALTINDA KALMIŞ OLMASINA RAĞMEN ZARAR GÖRMEMİŞ

Uzun yıllar Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü hizmet binası olarak da kullanılan alandaki Harputkapı'yı restore ettireceklerini dile getiren Genel Sekreter Altınok, "Harputkapı, yıllarca toprak altında kalmış olmasına rağmen zarar görmemiş. Böylesine önemli bir tarihi mekanı hazırlayacağımız bir projeyle turizme kazandıracağız. Bir galeri salonu ya da bir kafeterya olarak kullanabiliriz" diye konuştu.

EN AZ 800 YILLIK TARİHİ BİR MEKAN

Tarihi İpek yolu üzerindeki Erzurum'da yerleşim alanlarının tarihi Erzurum Kalesi içinde yeraldığını anımsatan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Kılıç, İstanbul kapı'nın kalıntıları dışında diğer tüm kapılardan günümüze hiçbir eser kalmadığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Kılıç, "Erzurum'da Tebrizkapı, İstanbulkapı, Karskapı, Erzincankapı, Kavakkapı, Gürcükapı ve Yenikapı isimleriyle mahalleler var. Kaynaklarda Gezkapı, Uğurnukapı ve Harputkapı da yer alıyor. Bundan 40-50 yıl öncesine kadar varlığına dair bir takım söylentiler olan Harputkapı'nın ortaya çıkması çok sevindirici. Ne zaman yapıldığına dair kesin bir bilginin olmadığı ancak Osmanlı öncesinde varlığı kabul edilen Harputkapı, en az 800 yıllık tarihi bir mekan" şeklinde konuştu.