Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Halaçoğlu: Atatürk Karamanlı'dır


Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Yusuf Halaçoğlu, Karaman'da düzenlenen 732. Türk Dili Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Piri Reis Kültür Merkezi'nde konferans verdi. Konferans sonrası çarpıcı açıklamalar yapan Halaçoğlu, Mustafa Kemal Atatürk'ün Karamanlı olduğunu söyledi.


21-26 Haziran tarihleri arasında kutlanan 732. Dil Bayramı Kutlamaları çerçevesinde Türk Dil Kurumu eski Başkanı Yusuf Halaçoğlu, "Karamanoğlu Mehmet Bey'in Hayatı ve Türk Boyları" konulu konferans düzenledi.

Konferansın ardından Cihan Haber Ajansı muhabirine çarpıcı açıklamalarda bulunan Türk Dil Kurumu eski Başkanı Yusuf Halaçoğlu, Mustafa Kemal Atatürk'ün soyunun Anadolu'dan gelerek Rumeli'ye iskan edilen Yörük veya Türkmenlere dayanmakta olduğunu söyledi. Halaçoğlu, Atatürk'ün baba tarafından dedeleri Karaman Yörüklerinden gelirken, anne tarafının Manisa'dan getirilerek Rumeli'ye iskan edilen ve 'Evlad-ı Fatihan' olarak nitelendirilen ailelere mensup olduğunu söyledi. Hallaçoğlu, bu Yörük aşiretinin Manisa'dan göç ettirildikten sonra Batı Makedonya'nın Sarıgöl Bucağı'na yerleştirildiğini, bu aile aşireti ile birlikte daha sonra Selanik'in Lagaza bölgesine göç ettiğini belirtti.

Belgelerden anlaşıldığına göre Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın annesinin adı Ayşe, babasının adı Sofi-Zade Feyzullah Efendi olduğunu ifade eden Halaçoğlu "Feyzullah Efendi Karaman'dan Rumeli'ye sürgün edilen Yörük aşiretindendir. Zübeyde Hanım'ın, Hasan Ağa ve Hüseyin Ağa isimli iki kardeşi bulunmaktaydı. Atatürk'ün büyük dedesi (babasının babası) Kırmızı Hafız Efendi'nin annesi 'Gulalar', babası 'Pınarlar' ailelerinden gelir. Hafız Ahmet Efendi, kardeşi Hafız Mehmet Emin'le birlikte 1850 yıllarında ticaret amacıyla önce Manastır'a, sonra da Selanik'e gelerek yerleşmiştir. Bu bilgilere baktığımızda Atatürk'ün Karamanlı olduğu kesindir." şeklinde konuştu.

Diğer taraftan Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in de Karamanlı olduğunu belirten Halaçoğlu Yunanca'da "karaman" diye bir deyimin olmadığını, bu "karaman" deyiminin kesinlikle Karamanlı olmasından dolayı aldığını, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in de kendisini Karamanlı kabul etmesi gerektiğini sözlerine ekledi. (CİHAN)