İlk olarak 1974 yılında, Çin’in tarihi başkenti olan Xian bbölgesinde gerçekleştirilen kazılara ara verilmişti. 24 yıl sonra tekrar başlayan kazılarda Çinli arkeloglar, yeni Terracotta savaşçılarına ulaştı.

Daha önceki kazılarda ortaya çıkarılan yaklaşık bin savaşçının yanına yenilerini eklemek için çalışmalarını sürdüren uzmanlar, durumdan oldukça umutlu. Şehrin daha üst rütbeli müdürlerinin figürlerini de bulmak isteyen uzmanlar, gece gündüz çalışıyor.

Bulunan eserlerin yanısıra, korunmasız birşekilde açık havaya maruz kalan ve tahrip olmuş eserler de özel şartlar altında barındırılmaya başlandı.

Daha önce bulunmuş olan figürler ve mezarlar, Çin’in en çok turist çeken bölgesi olarak hakimiyetini koruyor. Yüz ifadeleri oldukça sert olan figürler Çin denince akla gelen ilk şeylerden biri...



REKOR KIRMIŞTI
Yurtdışında sergilenmek üzere seçilen 20 figür ve onlarca el yapımı obje, 2007 yılında Londra, California, Houston ve Washington’da ziyaretçi rekorları kırmıştı.

Müze müdürü Cao Wei, kazı ile eserleri çıkarmanın değil onları muhafaza etmenin, çok daha büyük önemi olduğunu vurguladı. Arkeolojistlerden biri de müzenin Almanya’da bulunan bir üniversiteyle ortaklaşa projeler gerçekleştirdiğini ve Terracottanın rengini muhafaza edebilmek için yöntemler bulmaya çalıştığını söyledi.



Mezarın 3 girintisinde yaklaışık 8 bin okçu, piyade askeri, atlı ve müdür figürüyle birlikte 130 tekerlekli araba, 520 at ve 150 süvari bulunduğu tahmin ediliyor.

Bu figürlerin gömülmesinin sebebi olarak imparatorun hayat sonrası korunması olduğuna inanılıyor.

Yapıtların boyları 1.82 ile 2 metre arasında, ağırlıkları ise ortalama 180 kilogram civarında.



Figürler açığa çıktıktan sonra uzun süre boyunca nemli havaya ve şehirdeki yerleşik endüstrilerinden yayılan kömür tozları sebebiyle de zarar gördü.



Qin Shihuang, Çin tarihinde korkunun simgesi olmuş, değişik yol ve kanal sistemleri geliştirmişti. Qin, Milat’tan önce 210 yılında 50 yaşında hayatını kaybetmişti.

NTV