BÜYÜK TAARRUZ VE SONUÇLARI

1.Sakarya Savaşı’ndan Sonra Yunanlılar Hangi Hazırlıkları Yaptı?
Sakarya savaşı’ndan sonra Yunanlılar ellerinde kalan mevzileri hızla takviye etmeye ve uzun bir savunma savaşına hazırlanmaya başladılar(Eskişehir, Kütahya ve Afyon’un doğusuna çekildiler).

2.TBMM (Mustafa Kemal) Hangi Hazırlıkları yaptı?
TBMM, düşmanı kesin bir şekilde vatandan çıkarma gayreti içindeydi. Türk ordusu Sakarya zaferi’ni kazanmış olmasına rağmen henüz, Yunan ordusunu savaşa zorlayarak yok edecek durumda bulunmuyordu. Ordunun saldırıya geçebilmesi için eksikliklerini tamamlaması gerekiyordu. Eksikliklerin giderilebilmesi için halktan son bir kez özveride bulunması istendi.
Doğu ve Güney Cepheleri anlaşmalar sonucu güvenlik altına alınmıştı. Gizlilikle buradaki birlikler batıya yollandı. Malzemeler alınarak ordunun gücü arttı. Bir çok silah İstanbul’dan Anadolu’ya kaçırıldı.

3.Mustafa Kemal’in Başkomutanlık Süresi Niçin Uzatılmadı ve Sonuçta Ne Oldu?
TBMM üyelerinden bir grup, Mustafa Kemal Paşa’nın Başkomutanlık yetkilerini sürdürmek için, kasıtlı olarak taarruza geçmediğini ileriye sürüyor, bu konuda yoğun propaganda yapılıyordu. Oysa, Gazi saldırı için daha zamanın gelmediğini biliyordu. Ona salt kişisel nedenlerle karşı olanlar 5 Mayıs 1922’de hasta olduğu için mecliste bulunmayan Gazi’ye karşı diğer milletvekillerini de kışkırtmışlar, başkomutanlık kanunu’nun süresini uzatmamışlardı.
Bu durum karşısında hasta yatağından kalkarak meclise gelen Mustafa Kemal yapılan işin çok büyük sakıncalara yol açacağını söyledi. Çünkü ordu, başsız ve komutansız kalmıştı. TBMM düştüğü hatayı anlayarak üç ay için süreyi uzattı. Üç ay sonra da başkomutanlık süresiz olarak Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya verildi(20 Temmuz 1922). Böylece otorite bunalımı atlatılmış oldu.

4.Büyük Taarruz ve Başkumandan Meydan Muharebesi Nasıl Gelişti?
1922 Haziran ortalarında taarruza hazırlanma emri verildi. Gazi gizlice Akşehir’e Batı Cephesi karargâhına geldi. 20 Ağustos 1922’de bir toplantı yaptı. Bu toplantı da 26 Ağustos taarruz günü olarak kararlaştırıldı.
26 Ağustos sabahı aniden taarruz başladı. 29 Ağustos’a kadar büyük bir hızla sürdü. 30 Ağustos günü iyice sıkıştırılan düşmanla meydan muharebesi başladı. Mustafa Kemal bu muharebeyi bizzat yönettiğinden buna Başkumandan Meydan Muharebesi denir. Yunan ordusu’nun büyük bir bölümü yok edildi.
31 Ağustos günü Gazi Fevzi Paşa, İsmet Paşa, Ordu komutanı Yakup Şevki(Subaşı) ve Nurettin Paşa ile Çal Köyü’nde toplandı. Düşmanın takip edilmesini, İzmir’deki kuvvetlerle birleştirilmesini istedi. Buradan ‘’ Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri’’ emrini verdi.
Türk Ordusu 2 Eylül ‘de Uşak’a girdi. Yunan ordusu Başkumandan General Trikopis esir edildi. 9 Eylül’de İzmir’e girildi. 18 Eylül 1922’de Batı Anadolu’da Yunan askeri kalmamıştı.
*** Kurtuluş savaşı’nın askeri safhası sona ermiş, Anadolu’da Yunan işgali sona ermiştir.