İş bu belge değerli öğretmen arkadaşımız Yetkin ERDOĞAN tarafından hazırlanmıştır.


1.Mondros Ateşkes Antlaşması'nın Ağır Koşulları İçermesi Rastlantı mıdır?
I. Dünya Savaşı sürerken İtilaf Dev.'i kendi aralarında Osm. Dev.'ini kâğıt üzerinde paylaşmışlardı. 1917 ilkbaharına kadar yapılan anlaşmalarla İngiltere, Fransa, İtalya ve Rusya alacakları yerleri belirlemişlerdi(Kapalı bir diploması çerçevesi'nde gizli olarak yapılan bu anlaşmalar, Rusya'daki yeni Bolşevik Rejim tarafından 24 Kasım 1917'de resmen yayınlandı).
***Gizli Anlaşmalar(Osmanlı'yı Paylaşma Anlaşmaları-Osmanlı'yı Paylaşma Tasarıları)
Osm. Devleti'nin savaşa girmesi İtilaf Dev.'de Osm. topraklarının paylaşılması düşüncesinin doğmasına neden oldu. İngiltere ve Fransa'nın Çanakkale Cephesini açmaları üzerine tedirgin olan Rusya, gizli anlaşmalar yapılmasını istedi ve bu anlaşmalar hazırlandı.
1)Boğazlar Antlaşması(1915):İngiltere, Fransa ve Rusya arasında oldu. Rusya'nın bu iki devletin, Boğazlara saldırmasından endişe etmesi ilk gizli anlaşmaya neden oldu. İstanbul ve Boğazlar bölgesi'nin Rusya'ya verileceği iki devlet tarafından kabul edilmiştir.
2)Londra Antlaşması(1915):İtalya, İngiltere, Fransa ve Rusya arasında yapıldı. İtalya bu anlaşma ile İtilaf grubu yanında savaşa girdi. Oniki Ada, Antalya ve dolayları pay olarak kendisine ayrıldı.
3)Petrograt Protokolü(1916):Rusya'ya Boğazlara ek olarak Trabzon'a kadar Doğu Karadeniz kıyıları ile Erzurum, Van ve Bitlis bırakılmıştır.
4)Sykes-Picot Antlaşması(Seyko-Piko)(1916):İngiltere, Fransa, Rusya arasında oldu. Osm. Dev.'nin Asya'daki topraklarının paylaşımı ile ilgilidir. Bu antlaşma İtalya'dan gizli yapıldığı için İtalyanların tepkisinin çekti.
5)Saint-Jean De Maurienne Antlaşması(Sen Jan Dö Marien)(1917):Gizli anlaşmaları öğrenen İtalya, İngiltere, Fransa ve Rusya'ya birer nota vererek yeni isteklerini iletmiştir. Konya, Antalya, Aydın ve İzmir'in de İtalya'ya verilmesi kabul edildi.
6.Macmohan Antlaşması(Makmahon)(1916):Mekke Emiri Şerif Hüseyin, İngilizler ile Osmanlı Devleti'ne karşı işbirliği yaptı. Araplara bağımsızlık vaat edilmiştir.
Bu gizli antlaşmalar kamuoyuna ilk defa Rusya da iktidara gelen Bolşevik rejim tarafından duyurulmuştur. Bu antlaşmalara karşı en büyük tepki Wilson tarafından yayınlanan ilkeler olmuştur.

2.Gizli Anlaşmalar İle İngilizlere Nereler Verildi?
Ürdün, Irak verildi.

3.Gizli Anlaşmalar İle Fransızlara Nereler Verildi?
Mersin, Çukurova, Sivas, Mardin, İskenderun, Hatay Bölgesi ve Suriye verildi

4.Gizli Anlaşmalar İle İtalyanlara Nereler Verildi?
İzmir'in güneyinden Ege ve İç Ege Bölgesi Mersin'e kadar, Kuzey de Konya yı da içine alıyor.


5.Gizli Anlaşmalar İle Ruslara Nereler Verildi?

Doğu Anadolu ve Boğazlar verildi. Böylece, bu devletin tarihsel rüyası gerçekleşmiş olacaktı.

6.Gizli Paylaşma Planları Uygulanabildi mi?
Bütünü ile uygulanamadı.1917 de Rusya savaştan çekildi. İtilaf Devleti İttifak Devleti ile 1918 de ayrı ayrı barış yaptılar. Bu suret ile paylaşma planı değişikliğe uğradı.
Özellikle İngiltere ve ABD, Doğu Anadolu'da yeni devletler (Ermenistan ve Kürdistan) kurma politikasına yönelmişlerdir.
Ayrıca Yunanistan devreye sokularak İtalyanlar dışlanarak Ege Bölgesi İngiliz çıkarlarına uygun olarak Yunanistan'a işgal ettirilmiştir.
Boğazlar bölgesi ise ortak bir yönetim altına alınacaktı.

7.İtilaf Devletleri, Osmanlı Devleti'ni Paylaşmak İçin İlk Adımı Nerede Attı?
Mondros Ateşkes Antlaşması ile atılmış ve Türk yurdu parçalanmaya başlamıştı.