İş bu belge değerli öğretmen arkadaşımız Yetkin ERDOĞAN tarafından hazırlanmıştır.

Damat Ferit Hükümeti'nin Tutumu ve Sonuçları Soru-Cevap Çalışma Kağıdı

1.Damat Ferit İşgaller Karşısında Nasıl Bir Tutum Göstermiştir?
Damat Ferit Paşa 10 Mart 1919’dan, 4 Ekim 1919’a kadar Sadrazamlık görevinde kaldı. İşgaller karşısında sessiz ve başarısızdı. Padişahın ve kendisinin mevkilerini korumaları onlara göre yeterli sayılmıştı.

2.Damat Ferit Başlangıçta Mustafa Kemal Hakkında Ne Düşünüyordu?
Mustafa Kemal’i padişah’a çok bağlı sanıyordu. Vahdettin bu büyük askeri kendisine şeref yaveri atamıştı. Mustafa Kemal siyasete karışmamış, savaş sırasında sadece görevini yapmıştı. Böyle birinin 9. Ordu Müfettişliği’ne atanması iyi olurdu. Doğu illerinde O’nun sayesinde padişah’a bağlı bir yönetim sürdürebilirdi. Bu gerekçe ile Erzurum’a gönderilmişti.

3.Damat Ferit, Mustafa Kemal Anadolu’ya Geçtikten Sonra Düşünceleri Nasıldı?
Paşanın görevden alınmasında büyük rol oynadı. Damat Ferit, bundan sonra da var gücüyle Mustafa Kemal ve arkadaşlarını ezmeye, yok etmeye çalışacaktır. İngilizler ile iş birliği yapmıştır. Kendisine bağlı olan kimseleri Anadolu’ya göndermiş Mustafa Kemal’in çalışmalarını engellemek istemiştir.

4.Sivas Kongresi Mustafa Kemal’i Nasıl Etkilemiştir?
Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin kurulması, kongre kararlarını uygulayacak Temsil Kurulu’nun oluşması, Mustafa Kemal Paşa’nın gücünü ve otoritesini artırdı.
Artık yurdunu seven ve yurdunun kurtarılmasını isteyen herkes O’nun arkasında idi. İstanbul’daki aydınların çoğu da O’nu desteklemeye başladı. Kamuoyu giderek Mustafa Kemal’in yanında yer almaya başladı. Padişah, Mustafa Kemal’le iyi geçinme yolunu denemek istedi. Bunun ilk koşulu da Damat Ferit’in görevden alınması idi.4 Ekim 1919 da Damat Ferit istifa etti.
***Damat Ferit’in istifası milli mücadelenin İstanbul Hükümeti’ne karşı ilk zaferidir.