Düzenli Ordunun Kurulması

1.Kuvay-i Milleyenin Zamanla Hangi Eksiklikleri Ortaya Çıkmıştır?
1)Ülkeden düşmanları çıkarmak için yetersizdi.
2)Emir, komuta ve birlik sağlanamıyordu.
3)Ayaklanmaların bastırılmasında etkili olmuştur. Fakat şefleri ayaklananları kendi yöntemleri ile cezalandırıyordu. Buda halkta bir tedirginlik yaratıyordu.
4)Kuvay-i Milliye birlikleri bazen halktan zorla malzeme alıyordu. Bir devlet düzeni içinde bu tutum asla hoş görülemezdi.
5)Türk vatanının en kısa zamanda işgalden kurtarılmak istenmesi.

2.Hangi Olay, Mustafa Kemal’e Düzenli Orduyu Kurması İçin Bir Ortam Hazırlamıştır?
Sevr Antlaşması’nın imzalanmasını hızlandırmak için Yunanlılar 22 Haziran 1920’de başladıkları büyük taarruz sonucunda çok verimli toprakları(Uşak –Bursa hattı, Trakya ele geçti) kaybetmiştik. İşte bu Yunan başarısı, düzenli orduyu kurmak için, O’na bir ortam sağladı. Böylece, TBMM’yi düzenli orduya geçmede ikna edebilmiştir.
***Kasım 1920 ‘de Batı Cephesi Genel Kuvay-i Milliye Komutanı Ali Fuat Paşa ‘nın Moskova’ya elçi olarak atanmasından sonra, bu cephe ikiye ayrılarak düzenlendi. Cephenin batı kısmına Albay İsmet Bey, güney kısmına da Albay Refet Bey(Bele) atanmıştır. Fevzi Paşa(Çakmak) da Milli Savunma Bakanı ve Genel Kurmay Başkanlığına getirildi.
***Gediz muharebesindeki başarısızlıktan sonra cephe üzerindeki etkinliği azalan Ali Fuat Paşa’nın yerine Batı Cephesi Komutanlığına İsmet Bey tayin edildi(8 Kasım 1920).