1. #1

    Üyelik tarihi
    14.Şubat.2008
    Yaş
    45
    Mesajlar
    345


    Bereket, bolluk, sağlık, talih, kısmet, şifa, uğur ve mutluluk gibi sayısız dileklerin kabul edileceği gün olduğuna inanılan ''hıdrellez'' için hazırlıklar tamamlandı, kağıtlara dilekler yazıldı.

    Her yörede farklı şekillerde, ''6 Mayıs''ta kutlanan hıdrellez yaklaşırken, tur firmaları kutsal sayılan mekanlara günübirlik geziler, çok sayıda belediye ise şenlik düzenliyor.

    Türk toplumundaki ''hıdrellez'' geleneğini bölge bölge araştıran Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Halk Edebiyatı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Erman Artun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''manevi duyguları güçlendiren, insanları kaynaştıran ve umutlarını canlı tutan değerlere sahip çıkılması'' gerektiğini söyledi.

    Artun'un araştırmalarına göre, Orta Asya'dan günümüze kadar gelmiş bir kültür kalıbı olan hıdrellez, Anadolu, Rumeli ve Orta Asya'daki halklar arasında İslam inanç motifleriyle de örtüşerek, günümüzde de Türk kültüründe canlılığını koruyor.


    -''HIZIR VE İLYAS PEYGAMBERLERİN BİR ARAYA GELDİĞİ GÜN''-


    Hıdrellez, Hızır ve İlyas peygamberlerin yılda bir kere bir araya geldikleri gün olarak biliniyor. Ancak, burada Hızır peygamber öne çıkarılıyor. Bundan dolayı Hıdrellez Bayramındaki bütün etkinlikler, halk arasında ölmezliğe erişmiş kişi olarak bilinen Hızır Peygamber ile ilgili oluyor.

    Hıdrellez kutlamalarında gül ağacı, yeşil bitkiler, ağaçlar ve su motiflerinin sıkça kullanılması benzer uygulamaların Orta Asya'daki kutlamalarda da görülmesi, Hıdrellez törenlerinin kaynağının Orta Asya olduğunu gösteriyor.

    Hızır Peygamber zor durumda kalanların yardımına koşarak insanların dileklerini yerine getirir. Kalbi temiz, iyiliksever insanlara yardım eder. Uğradığı yerlere bolluk, bereket, zenginlik sunar, kıtlığı önler. Dertlere derman, hastalara şifa verir.

    Bitkilerin yeşermesini, hayvanların üremesini, insanların kuvvetlenmesini sağlar. İnsanların şanslarının açılmasına yardım eder, uğur ve kısmet sembolüdür.


    -HIDRELLEZ GELENEKLERİ-


    Hıdrellez Anadolu'nun her köşesinde farklı geleneklerle kutlanır. Dilekler kağıtlara yazılarak ya o yörede kutsal sayılan yerlere, ya gül ağacının dibine gömülür ya da akan suya bırakılır. Çocuğu olmayan kadınlar gül dalına veya ağaç dalına salıncak kurup, içine oyuncak bebek bırakır.

    Kısmeti kapalı olduğuna inanılan genç kızlar için ise ''Niyet Çömleği'' hazırlanır. 5 Mayıs günü bir çömleğin içine bekar kızlardan toplanan yüzük, kolye, boncuk ve benzeri eşyalar konur. Çömleğin içerisi su ile doldurulur. Ağzına yeşillik konur, üzeri kırmızı yemeni ile örtülüp, bir kilit ile kilitlenir ve bir gül ağacının dibine saklanır. Ertesi sabah çömleğin başına genç bir kız oturtulur. Kısmetinin açılması dileği ile kilit, kızın başında açıldıktan sonra sıra ile maniler söylenerek çömlekten eşyalar çıkarılır.

    Hastalığı olanlar elbisenin bir parçasını gül dalına asarlar. Hıdrellez ateşine ''Hastalıklar, kötülükler, dağlara taşlara olsun'' diyerek taş atılır.

    Bereket, bolluk ve uğur getirmesi için kapı, pencere, ambar ve yiyecek kaplarının ağzı açık tutulur. İçinde para bulunan kaseler gül dalına asılır veya dibine bırakılır. Bu paralar ertesi gün alınarak cüzdanlarda saklanır ve yıl boyunca harcanmaz.


    -BUNLAR YAPILMAZ-


    Hıdrellez günü evin bereketinin azalmaması, gelecek yıla kadar devam etmesi için ekmek, hamur, un gibi bereketin sembolü yiyecekler kimseye verilmez. Dikiş dikilmez, eğer dikiş dikilirse, dikiş dikenin o yıl çok yılan göreceğine inanılır. Çamaşır yıkanmaz, hamile kadın salıncakta sallanmaz, aksi taktirde her iki durumda da dolu yağacağına inanılır. Un elenmez, elenirse o yıl çok sinek olacağına inanılır.

    Makas tutulmaz, tutulursa hayvanı olanların hayvanlarını kurtların kapacağına inanılır. Diğer bir uygulama da makas ellenmez, dikiş dikilmez; yoksa doğacak çocukların dudaklarının yarık olacağına inanılır.

    Habertürk
    iyi olmak kolaydır,zor olan ADİL olmaktır!

  2. #2

    Üyelik tarihi
    09.Şubat.2008
    Mesajlar
    107

    Hıdırellez'in İslamiyet'te bir kaynağı var mı ki? O hurafe inançları yaygınlaştırmayın bence... İslamiyet'te varsa bir kaynağı o zaman sözüm yok...

  3. #3

    Üyelik tarihi
    14.Şubat.2008
    Yaş
    45
    Mesajlar
    345

    Türk toplumundaki ''hıdrellez'' geleneğini bölge bölge araştıran Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Halk Edebiyatı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Erman Artun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''manevi duyguları güçlendiren, insanları kaynaştıran ve umutlarını canlı tutan değerlere sahip çıkılması'' gerektiğini söyledi.
    Evet Hıdrellez tıpkı Nevruz gibi- ki Nevruz 'da da sene berekli geçsin diye yakılan ateşlerden atlanır ve bu sadece yapılan etkinliklerden biridir- bizi yapan değerlerden Türk örfünden biridir.Yukarıdaki açıklamayada dikkat edilecek olursa Hıdrellezin kötü olabilecek bir yanının olmadığı görülür.
    iyi olmak kolaydır,zor olan ADİL olmaktır!

  4. #4
    ilteriş - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Nisan.2007
    Yaş
    47
    Mesajlar
    6,777

    2 üyemizdende özel ricamdır. Lütfen sitemiz sınırları dışına çıkmayalım. Olayı şahsileştirmeyelim.

    Selametle.
    YAZILI KAĞIDI HAZIRLAMAK NE KADAR ZAMANINIZI ALIYOR? Soru Bankamızı ziyaret etmek için tıklayınız.
    DOSYA İNDİRMEKTE SIKINTI MI YAŞIYORSUNUZ?
    FORUMA DESTEK OLMAK MI İSTİYORSUNUZ?
    ALTIN ÜYE OLUN.
    AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ.


    Ölmek yenilmek değil yüceltmektir şanını

Benzer Konular

  1. Tarihte Bugün
    Konu Sahibi umuro Forum Tarih Haberleri
    Cevap: 325
    Son Mesaj : 29.Ağustos.2011, 21:59
  2. bir dilek sonsuz mutlulula acilan kapi
    Konu Sahibi gayret Forum Deneme Tahtası
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 23.Ağustos.2009, 06:25
  3. TAŞINDI: Ynt: Bugün Hıdrellez Dilek Tuttunuz mu? :))
    Konu Sahibi mehtap-gez Forum Çöp Kutusuu
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 07.Mayıs.2009, 03:38
  4. Ynt: Tarihte Bugün
    Konu Sahibi umuro Forum Çöp Kutusuu
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 15.Nisan.2009, 13:09
  5. Ynt: Tarihte Bugün
    Konu Sahibi ilteriş Forum Çöp Kutusuu
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 15.Ağustos.2008, 16:04

Giriş