Son yıllarda devletin de kabul ettiği Dil Bayramı kutlamalarında (13 Mayıs) yanlış bir değerlendirme görülmekte ve Türkiye Selçukluları düneminde Türkçe' nin resmi dil olarak Karamanoğlu Mehmed Bey (1261-1278) tarafından gerçekleştirildiği ifade edilmektedir. Nitekim "DiI Bayramı" kutlamalarında gerek medyada ve yazılı metinlerde,gerek ders kitaplarında bu şekilde açıklamalar yapılmaktadır.
Peki bu durum nasıl ortaya çıkmıştır veya bu konudaki değerlendirmeyi kim başlatmıştır?. Kanaatimce ima yoluyla da olsa bunu ilk başlatan Ord. Prof. Fuad Köprülü'dür. Ondan sonra Türkçe'nin resmi dil olmasıyla ilgili bilgi veren gerek tarihçi gerekse dilci birçok bilim adamı olmuştur.
Öte yandan bu durumu daha iyi anlayabilmek için her hâlde Selçuklu devri kaynaklarını gözden geçirmek gerekiyor. Aksarayî'nin eserinde, Farsça Ananoim Selçuk-nâme'de, Şikârî Tarihi'nde bu konuda bir bilgi yoktur. Devrin ve daha sonraki tarihçilerin pek haber vermediği bu konuyla ilgili elimizde tek bir kaynak mevcuttur.Bu İbn Bibi'nin eseri El-Evamirü'l-Alâ'iye Fi'l-Umur il-Alâ'iye'dir.
İbn Bibî Türkiye Selçuklu devrinin canlı şahitleri arasındadır.Onun verdiği bilgiye baktığımızda alınan kararla ilgili olarak KaramanoğIu Mehmed Beg'in ismi geçmemektedir.Türkçe'nin resmi dil olması kararını Selçuklu dîivânını oluşturan kişiler almıştır.Bundan böyle bu yanlış yorumu düzeltmenin zamanı gelmiştir ve Türkçe hususundaki kararın Selçuklu dîivânı tarafından alındığ nı ifade etmek daha doğru olacaktır.

Erdoğan MERÇİL