1. #1
    ziberkan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    29.Ağustos.2007
    Yaş
    46
    Mesajlar
    2,462


    Sunu :

    1-Urukagina Yasaları.

    2-Urnammu Yasaları.

    3-Ana İttuşi Yasaları.

    4-Lipit İştar Yasaları.

    5-Eşnunna Yasaları.

    6-Hammurabi Yasaları.

    7-Assur Yasaları.

    8-Miras paylaşım ve satış belgeleri







    Sunu



    Birey olarak insanın tarihi, onun, ana rahmine düşme koşullarının yaratılması öncesinden itibaren, aidi olacağı ve olamayacağı önceden saptanmış olan toplum birimlerine karşı hak ve yükümlülüklerden oluşmuş belirleyici ilişkilerin yeniden ve yeniden düzenlenmesi bileşik sürecinin toplamından oluşur.



    Bu toplam süreçte durmaksızın hak ve yükümlülük konumlanışını değiştiren bireyin tarihi, birey, topluluğun bir parçası olduğuna göre, toplumsal tarih, bireyin aidi olduğu toplum birim ile aidi olmadığı toplum birim arasındaki, dolayısıyla bir öteki birey arasındaki, özünde, yiyecek ve cinselliğe ilişkin temel paylaşım ilişkilerinin yeniden ve yeniden düzenlenmesi sürecinin toplamından başka bir şey değildir.



    Toplumsal düzenlenişin, birey ile toplum birim arasında andaki ilişkiler bakımından kopuşma ve bir başka üretim biçimi düzleminde yeni baştan şekillenmesi sürecinin, her şeyden önce toplumun ‘ekonomik üretim’ biçimlenişi olarak irdelenmesiyle tanımlayabilme yönündeki çabalar, doğru ve yeterli sonuçlar doğuramazdı.



    İnsan toplumunun işleyiş ve dolayısıyla biçimleniş yasalarını inceleme çalışmalarımızda neredeyse en sonunda söz edecek olduğumuz bütün bir ekonomik arka düzlem, Empire yazarları tarafından ağırlıkla ve öncelikle ele alınan asıl görüngü olarak ortaya çıkmaktadır.



    Konusu matematik-ekonomik olmayan bir toplumsal inceleme, tarihsel boyutları içinde birey ile toplum birim arası ilişki yasaları çerçevesinde ele alındığı ölçüde dönüştürücü bir anlam kazanabilir.



    Empire yazarları "Biz bu bakış açısı değişiminin Marx'ın bizi gürültülü mübadele alanını bırakıp üretimin gizli mabedine dalmaya davet ettiği Kapital'dekine benzer bir işlev görmesini amaçlıyoruz" diyorlar. Fakat eski yanlışı erdem görmeye devam ettikleri ölçüde hem "bakış açısını" ,hem de siyasal –politik sonuçların kaçınılmaz darlığını sürdürmüş olmaktadırlar:

    "Artık muazzam servetleri kontrol eden küçük bir azınlığının güçsüzlük sınırında yasayan yoksul çokluktan giderek çok daha fazla kopuşuna tanık oluyoruz. . "(İmparatorluk. Bl.68. M.Hardt - A.Negri)



    Şimdiki dünyamızın bütün bir 'küresel' görüntüsüne ilişkin yeni tür ilişkiler sıralanırken dayanılan ve öteki bütün ‘değer’ kavramları gibi ancak görece özelliğiyle anlam kazanan "muazzam" ve "servet" kelimeleri, toplum tarihi içine yayılarak ele alındığında, son derece yavan ve güçlü kabuklarının altında zayıf yineleme sözcükleri haline dönüşürler. İfade edişin anlatım büyüklüğüne karşın tarihsel boyutta güçsüz sığıntı ve soyut retorikler olmak ötesine gidemez ve kullanıcılarına da her an bu özelliklerinin analizdeki darlaştırıcı sıkıntılarını yaşatırlar. Bu sözcüklerle anlatılmaya çalışılan değerler, tarih boyutları açısından analizin tanımlayıcı etmenleri olmak özelliğini yitirir, toplum tarihinin görece ve zayıf sıfatları halini alırlar. Böylece, günümüzdeki ‘muazzam’ değişikliklere ilişkin olduğu sanılan ‘muazzam’ analiz vurgu öğeleri, tarihin en soyut değerlerinden birisi haline dönüşmüş olarak karşımıza çıkar.



    Altı bin yıl önceki eski toplumda, verimli bir tarla ve bakir çapa, bakımlı bir öküz ile güçlü bir eşek, ne muazzam servetlerdi!



    Uruk yöneticisi Urukagina’nın, topluluğunun desteğini de alarak eski kurallara geri dönen ve konusu daha çok "toprak, öküz, eşek" olan reformları ne muazzam ‘üretici güçler’den bahsediyordu!



    Urnammu, adalet namına "bir şekel'lik insan, bir mana'lık insana teslim edilmedi,250 gramlık gümüşü olan 500 gram gümüşü olanın egemenliğine bırakılmadı" derken ne muazzam bir övünç duymaktaydı!



    Kil kalıp içerisine dökülen ilk bakır kazma ve çapa, 6000 yıl kadar önce, toprağın kullanımında ne muazzam bir teknik gelişme yaratmıştı!



    Öküzün sabana koşulması, kil kap-kacak imalatını beş katına çıkaran döner kasnağın keşfi de muazzamdı!



    Yalnızca iki asır önce buhar kazanının endüstriye eklemlenmesi, ilk buhar kazanlı gemi, ilk lokomotif "sanayi devrimi"ne yol açmıştı!



    Görece geri Rusya toprağında “elektrifikasyon Sovyet yönetim tarzı ile birleşince komünizmi yaratacak” bir teknik alt yapı öğesi olarak yüceltilmişti!



    21.yüzyıla ait "iletişim ve imparatorluk" toplumu bakımından şimdi bütün bunlar ne muazzam anlamsız değerlerler halini almıştır!



    Biz, yargılarımızın şekilleneceği araştırma alanı olarak, gidilebilen en eski biçimiyle eski toplumun üleşim ilişkilerini temel alıyoruz. Henüz üretim tanımayan eski toplum toplayıcılık, avcılık ve yamyamlık döneminde de üleşim kurallarına sahipti. Eski yazılı yasaların incelenmesi bu bakımdan eski üleşim ilişkilerinin anlaşılmasını sağlayacak bir çalışmadır.



    Sümerolog Kadriye Yalvaç ve Mebrure Tosun'un Hammurabi Kanunlarına ilişkin oluşturdukları yapısal iskelet, eski toplumun bir bakıma gerçek iskeletiydi ayni zamanda. Onlar, başlangıcında bir 'prologue' (Önsöz) ve sonunda da bir 'epilogue' (Sonsöz) bulunan, toplam 282 maddeden oluşan Hammurabi Kanunlarını, içerikleri bakımından, aşağıdaki bölümlere ayırmışlardı:



    Adaletin yerine getirilmesine karşı işlenen suçlar :

    § 1-2 Yalan suçlamalar

    § 3-4 Yalancı şahitlik

    § 5 Hükmün değiştirilmesi



    Mülke karşı işlenen suçlar:



    § 6-13 Hırsızlık, ve yataklık

    § 14 Çocuk kaçırma

    § 15-20 Kaçak kölelere yataklık

    § 21-4 Meskene taarruz, hırsızlık

    § 5 Yanmakta olan bir evi yağma



    Arazi ve Ev :



    § 26-41 Tımar ve zeamet hakkında

    § 4,2-8 Çiftçilerin görevleri

    § 49-52 Çiftçilerin borçları

    § 53-6 Sulama ile ilgili suçlar

    § 57-8 Hayvanların meydana getireceği zararların sorumluluğu

    § 59 Ağaç kesmek

    § 60-A Hurmalıkların bakımı

    § B-K10 Ev ile ilgili suçlar.



    Ticaret, alış veriş :



    § L-T 10 Tüccardan borç alma

    § V-IO7 Büyük tüccarlar namına iş yapan küçük mümessiller, ve bunların karşılıklı hukuku.

    § 108-11 Meyhanecilik

    § 112- Nakliye suçları

    § 113-19 Haciz ve borç için insanların rehin edilmesi

    § 120-6 Emanet veya deposito





    Evlilik, aile ve mülkiyet :



    § 127 Bir baş rahibeye veya evli bir kadına iftira

    § 128 Evli bir kadının tarifi

    § 129-132 Zina

    § 133-6 Kocanın yokluğunda tekrar evlenme

    § 137-43 Boşanma

    § 144-9 Köle kızlarla cinsi ilişki

    § 148-9 Hasta zevcenin bakimi

    § 150 Kocadan zevceye hediyeler

    § 151-2 Eşlerin, borç işlerinde birbirlerine yükümlülükleri

    § 153 Kocayı öldürme

    § 154-8 Yakın akraba arasında gayri meşru ilişkiler

    § 159-61 Tamamlanmamış evlilik

    § 162-4 Zevcenin ölümünden sonra evlenme hediyelerinin miras yolu ile geçişi -intikali

    § 165 Babanın oğula hayatta iken mal bağışlaması

    § 166-7 Erkek evlatlar arasında veraset meselesi

    § 168-9 Erkek evladın mirastan mahrum edilmesi

    § 170 Evlatlık edinme

    § l7l-4 Dul kadının mülkü

    § 175-6 Hür kadınların kölelerle evliliği

    § 1 77 Dul bir kadının tekrar evlenmesi

    §178-84 Din kadınları

    §185-194 Evlat edinme ve süt analık





    Taarruz ve Kısas (Ceza hukuku hakkında)



    § 195 Babaya taarruz

    § 196-208 Erkeklere taarruz

    § 209-14 Çocuk düşürtme



    Meslek adamlarına ait suçlar :



    § 215-23 Cerrah

    § 224-5 Baytar

    § 226- 7 Berber veya kölelik damgasını vuran kimse

    § 228-33 Usta-mimar

    § 234-40 Gemici ustası ve gemici



    Tarım :



    § 241-52 Öküzler (hacizleri, kiralanmalası, zararları v.s.)

    § 253-6 Hayvan bakıcısının yem suistimali

    § 257-8 Öküz çobanının kirası

    § 259-60 Tarım aletlerinin suistimal

    § 261- Çoban kiralanması

    § 262- 7 Çobanların görevleri

    § 268- 72 Hayvan ve araba kiralanması

    § 273 Mevsim işçilerinin kirası



    ücretler ve tarifeler :



    § 274 Sanatkarların ücret tarifleri

    § 275- 7 Gemi kiraları



    Esirler , köleler :

    §278-9 Esir satış sözleşmeleri

    §280-2 Memleket dışında köle satışı





    Yasalar, toplumsal sürecin görece hızlı yıpranan birey-toplum birim ve birey ile bir öteki birey arasında süren ilişkilerin, herhangi bir anda belirlenmiş biçimidir. Bu ilişkilerin hukuki düzenleyicisi olan yasaların anlatım dili, bu bakımdan toplumsal kullanım dilinin genellikle gerisinde kalır. Toplumsal gelişmeyi geriden yaşlı adımlarıyla takip eden Kanunların dilinin uzmanlık gerektiren ağdalı yapısı onun kavramlarının doğru yorumlanması gibi ciddi bir sorun yaratmaktadır. Eski yasa tabletlerinin çözümlenmesi ve kavramlarının günümüz değerleri ile tercümesinde bir dizi önemli sorunun bulunduğu gözden hiç uzak tutulmamalıdır. Bununla birlikte, simdi birbirinden ayrılmış olan dini hiyerarşi ve modern hukukun ortak kavram ve biçimsel kurumlara sahip oluşu, eski dinlerin aynı zamanda eski hukuk olarak var olmasının göstergelerinden biridir. Adliye merdivenlerine atılan adım, hukukçuların giysi ve kürsüleriyle de, derhal eski topluma uzanır.



    Modern dünyanın devralıp sürdürdüğü, dili ve çerçevesiyle, kanun düzeneğinin ilk yazılı biçimlerinin yaratıcıları, elimizdeki Tablet çözümlemelerine göre, yine Sümer-Sami toplumları olmuştur. Bu tabletler, bir yandan modern kanun yazıcılığının devraldığı biçimsel form mirasının izlenmesini olanaklı kılarlar. Öte yandan da, kanunlar, toplum birim ile aidi birey arası hak ve ödev ilişkilerinin tayin edici maddi bir bölümünün kayıt altına alınması demek olduğu için, çözümlenmiş Sümer ve Babil kanun metinleri, kendi kanun yapıcılarının ağzından eski toplumbilim iç ayrışmasını, bireyin andaki hak ve yükümlülüklerini tanımlarlar.



    Yasa koyucu, yasa koyma gerekçesi olan gerçek çelişmelerin adini anmak zorunda olduğundan, tarihsel gelişme süreci içinde verili insan topluluğunun bütünlük ve parçalanışını yasalar kadar gerçekçi anlatan çok az metin bulunabilir. Bu kanunlar, aidi oldukları toplumların en canlı görüntüleri sunarlar.



    Günümüzden 4350 yıl kadar önce yazılmış ve elimize ulaşıp çözümlenebilmiş ilk yazılı yasa tableti olma özelliğini koruyan Urukagina yasalarıdır. Urukagina’nın 4350 yıl önce uğraştığı topluluk gerçek sorunlarını, verili topluluk iç ayrışmasını ve Urukagina'nın bunlara getirdiği değişiklikleri, daha doğrusu eskiden var olana geri dönerken karsılaştığı yeni yapılanmanın görüntülerini yasa-koyucunun duygularıyla ve o toplumda yaşayan kişi gibi incelemek, birey ile toplum birim arasında daima var olmuş çelişme kaynaklarının anlaşılabilmesi yönünden de değer taşır.



    Burada yer alan 7 kanun metni Sümerolog Sayın Kadriye Yalvaç ve Sayın Mebrure Tosun tarafından hazırlanmıştır. Şimdilik, eksik ve yanlış yorumlarıyla birlikte, genel fikir verici oldukları için, sunuyoruz.
    Allah'ım, huşu duymaz bir kalpten, dinlenmeyen bir duadan, doymak bilmeyen bir nefisten, faydası olmayan bir ilimden sana sığınırım.
    Linklerde Sorun varsa Lütfen Bildiriniz.(Konu İsmi Veriniz)

  2. #2
    ziberkan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    29.Ağustos.2007
    Yaş
    46
    Mesajlar
    2,462



    Mezara (gömülen) götürülen adamin (tayini)

    3 desti bira,80 (somun ?) ekmek,1 yatak

    bir çift bas koyacak (= yastik) dir .





    ....... tasidi(götürdü)

    3 /30 arpa Ludimme (getirdi)götürdü ,Enki'nin sazligina.

    Yatan kimsenin (ölünün)

    birasi 4 destidir,

    ekmegi 240 (somundur).





    1/5 arpa

    uh-mus getirecek(götürecek)



    3 /30 arpa

    Ludimme getirecek(götürecek).





    Sag-la-sal cinsi bir ekmek

    bir ölçü sultani yag ( en iyi yag)

    rahibe Nin-dingir (tayin olarak)

    getirecek(götürecek).





    420 (somun ?) ekmek ayakta duranin,

    40 (somun ?) sicak ekmek

    kapida (?) duranin ekmegidir.





    10 sicak ekmek

    sofralik(sofraya konacak) ekmekdir.





    5 somun ayakta duranin

    2 hubur (ölçü) ile 1 büyük desti bira

    Girsu'nun kalu rahipleri içindir.





    490 (somun) ekmek

    2 hubur (ölçü), bir büyük desti

    Lagas'in kalu rahipleri içindir.





    406 (somun ?) ekmek

    1 hubur ölçü ve bir desti bira

    kalu rahiplerinindir.





    250 ekmek

    1 hubur ölçü bira zanaatkarlarindir.





    18 ekmek

    1 hubur ölçü bira

    Nanse sehrinin

    .....lerinindir.





    Körlerin.....

    ....duran

    ayakta durma ekmegi bir tanedir.





    5 ekmek gece için,1 ekmek gündüz için

    6 kara ekmek gece ve gündüz için,

    60 ekmek,1 hubur ölçü bira,3/30 (ölçü) arpa zanaatkarlarindir.





    .............

    .........ortadan kaldirdi( ?)

    Artiklarini,

    el açmalarini (dilenmelerini) ortadan kaldirdi.





    Rahip

    fakirin (?) bahçesine (artik) girmedi .



    Kralin altinda (maiyetinde) bulunan birinin

    iyi bir esegi dogarsa,onun amiri ona "satin alayim"

    derse ,satin almak üzere iken,

    gönlüme hos görünen (gönlümün istedigi) gümüsü ,

    tart derse (satin alacagi) gün satmayacagim derse,

    onun amiri, cani istedigi gibi ona vurmasin (zorlamasin).





    Bir büyük adamin evi kiralin altinda olan bir adamin evi ile bitisikse, o büyük adam onu satin alayim derse

    Vaktaki (büyük adam) onu satin alayim gönlümün istedigi kadar para tart, benim evimin degeri kadar arpa (ver)

    derse,satmadigi zaman büyük adam (amir)

    kiralin altindakini (küçük adami)

    zorlamiyacaktir ( diye Urukagina emretti) dedi.





    Ödemedikleri borçtan dolayi

    hapis olan Lagas'lilari (borçlu olduklari) arpadan,

    hirsizliktan,öldürmeden dolayi hapis olan Lagas'lilari

    memnun etti (ve) yikadi ( affetti).Özgürlüklerini koydu (verdi).







    Yetim ve dulu kuvvetli adam ezmesin diye

    Ningirsu ile Urukagina bir sözlesme yaptilar .





    Bu sene içinde (Urukagina)

    Ningirsu'ya ait olan küçük Girsu kanalini

    tanri Ningirsu için kazdi.



    Onun eski adini

    ''Nippur'un disinda da kuvvetli olan Ningirsu kanali''

    « I. d.Nin-gir-su-nibru-ki-ta-ner-gal »

    (olarak) koydu:Urukagina ona ad verdi.





    Nanse'ye giden kanala onu bagladi,temiz kanal,

    kalbi parlak olan Nanse'ye berrak su getirsin.
    Allah'ım, huşu duymaz bir kalpten, dinlenmeyen bir duadan, doymak bilmeyen bir nefisten, faydası olmayan bir ilimden sana sığınırım.
    Linklerde Sorun varsa Lütfen Bildiriniz.(Konu İsmi Veriniz)

  3. #3
    ziberkan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    29.Ağustos.2007
    Yaş
    46
    Mesajlar
    2,462

    2 ) UR-NAMMU YASALARI



    ... memlekete

    ... aylik olarak

    90 Gur 70 arpa

    30 koyun

    30 Sila en iyi yag (sultani yag)

    muntazam bir takdime olarak

    ona tayin edilmistir .



    Vaktaki tanri Anu

    ve tanri Enlil

    Ur kralligini,

    Tanri Nanna'ya verdiklerinde (d.Anu ve d.Enlil Ur kiralligini d.Nanna'ya verdikleri zaman) ,

    o zaman, Ur-Nammu

    d.Ninsun 'un

    dogurdugu evlat,

    onu doguran

    sevgili anasina

    onun adaleti (ve)

    dogrulugu için

    ...

    yedi ..

    .versin





    Lagas ensi'si Nam-hani'yi öldürdü.

    Tanri Nanna'nin Magan gemisini hudutta sehir kirali Nanna 'nin yardimiyle geri döndürdü.





    Ur'da (böylece) parladi.





    Vaktaki (o zamanlar) seçme tarlalar vardi, ticaret nakliyesini (yapan) büyük gemiciler vardi, sigir , koyun esek ve diger hayvanlarin

    (çobanlari) vardi.

    ...

    Vaktaki Ur-Nammu

    kuvvetli adam

    Ur krali [ (lugal-uri )ki ]

    Sumer ve Akkad krali(Lugal - ki-en-gi ki-uri)

    Nanna'nin kolu ile (yardimi ile, destegi ile)

    sehrin kirali

    tanri Utu'nun

    degismez sözüyle

    memlekette adaleti

    tesis etti.



    Düsmanlik

    ve kötülügü

    silahla döndürdü (uzaklastirdi).



    Vaktaki

    Umma

    Marad

    (ve) kazallu'da

    sehrin kirali

    Nanna'nin yardimiyla

    yapti.



    Bakiri

    odunu

    ..



    yedileri tespit etti.



    1 sila bronzu tespit etti (ayarladi).



    1 mana'yi tespit etti.



    1 seqel gümüs ve tasi 1 manaya göre tespit etti.



    Vaktaki

    Dicle sahilleri,(gu-i idigna)(Tigre)

    Firat sahilleri (gu buranun-na)(eufrate)

    kiral... bir sandanakku sahibi etti.



    Öksüz, zengine teslim edilmedi.



    Dul kadin, kuvvetli adama, teslim edilmedi.



    1 seqel'lik adam,1 mana'lik adama teslim edilmedi.



    § 1 -Eger....



    § 5 -Eger , bir adam,bir adamin bakire kölesinin (bikrini)

    düsmanca bozarsa ,o adam 5 sekel gümüs tartacaktir (ödeyecektir).





    § 6 -Eger bir adam esini (kiz olarak aldigi) bosarsa 1 mana gümüs tartacaktir .





    § 7 -Eger dul olarak aldigi kadini bosarsa 1/2 mana gümüs ödeyecektir.





    § 8 -Eger bir sözlesme tableti yoksa(dulla) beraber (kucaginda) yatan adam para ödemiyecektir



    § 10 -Eger bir adam, bir adami büyücülükle (itham ederse)nehir tanrisina (onun adaletine) götürülür (nehre atilir). Eger nehir tanrisi temize çikarirsa götüren (itham eden) 3 sekel gümüs tartacaktir





    § 11- Eger bir adam, bir adamin esini zina ile (kucakta yatmakla) itham ederse, nehire gidiste temize çikarsa onu itham eden adam 1/3 mana gümüs tartacaktir.





    § 12 - Eger damat adayi (gelini takib eden) kayin pederinin evine girerse kayin peder, [onun esini] sonradan baska bir adama verirse, getirdigi hediyelerin iki katini (kayin peder) tartacaktir (ödeyecektir).





    § 14 -Eger bir köle kadin sehrinin hududunu asarsa bir adam onu (geri) çevirirse, kölenin sahibi onu geri getiren adama .(x) sekel gümüs tartacaktir.





    § 15 -Eger bir adam, silah ile kendi ayarinda birinin ayagini kirarsa, 10 sekel gümüs tartacaktir.





    § 16 -Eger bir adam, bir adama silahiyla vurarak kemigini kirarsa 1 mana gümüs tartacaktir .





    § 17 -Eger bir adam, bir adamin [(bakir bir biçakla( ?)] burnunu keserse 2/3 mana gümüs tartacaktir.



    § 18-21 (kirik.)



    § 22 -



    45) tukum-bi

    46) geme-lu nin-a-ni-gin

    47) dim-ma-ar

    48) as i-ni-dun

    49) 1 sila-mun-am

    50) ka-ka-ni

    51 ) i-sub-{T AG)-be




    § 22-



    Eger bir kimsenin kadin kölesi, (evin) hanimi gibi

    davranirsa, küfrederse (evin hanimina veya beyine)

    1 ölçü tuzla ( evin hanimi veya beyi) onun agzini yakacaktir .



    § 23 -



    52} tukum-bi

    53) geme-lu nin-a-ni-gin

    54) din-ma-ar

    55) in-ni-ra




    § 23 -



    Eger bir kimsenin kadin kölesi (evin) hanimi gibi

    davranirsa ona (evin hanimiveya beyi) vurursa



    § 25 -



    34) tukum-bi

    35) lu lu-ki-inim-ma-se

    36) ib-ta-e

    37) lu im-zuh

    38) ba-an-ku

    39) 15-gin-kubabbar-am

    40) i-la-e




    § 25 -



    Eger bir adam sahitlige çikarsa

    (onun) bir hirsiz oldugu tespit edilirse

    15 sekel gümüs

    tartacaktir







    § 26 -



    41) tukum-bi

    42) iu lu-ki-inim-ma-se

    43) ib-ta-e

    44) nam-erim-ta e-gur

    45) nig-di-ba en-na-gal-la

    46) ib-su-su




    § 26 -



    Eger bir adam sahitlige çikarsa (sonra) yeminden dönerse (kaçarsa) mahkemede söz konusu olan sey neyse

    onu ödeyecektir





    § 27 -



    47) tukum-bi

    48) a-sa-gan-lu

    49) nig-a-gar-se

    50) lu i-ag

    51) ba-an-uru

    52) di bi-dun

    53) gu in-ni-ub

    54) lu-bi

    1) a-ni ib-ta-an-en-de




    § 27 -



    Eger bir adamin ekime hazir tarlasini

    bir (baska) adam tarla olarak isler (ve) ekerse

    dava edildiginde (mütecaviz) bunu dikkate almazsa

    o adam masraflari ödeyecektir.



    § 28 -



    2) tukum-bi

    3) a-sa-gan-lu

    4) lu a-da ? bi-ra

    5) a-sa-1-iku

    6) 3-se-gur

    7) i-ag-ga




    § 28 -



    2) Eger bir adamin ekime hazir tarlasini

    bir (baska) adam su altinda birakirsa 1 iku'luk tarla için

    3 gur arpa ölçecektir.


    § 29 -Eger bir adam ekime hazir tarlasini, ekmek için

    bir adama verirse ( o adam) onu ekmezse, ise yaramaz (?mera) tarla haline getirirse tarlanin her-iku'su için 3 gur arpa ölçecektir



    § 30-35 (kirik)





    § 36- Eger kölesi yoksa (karsiligi) 10 sekel gümüstür, ona ödesin, eger gümüsü yoksa baska bir seyle ödemiyecektir.

    Allah'ım, huşu duymaz bir kalpten, dinlenmeyen bir duadan, doymak bilmeyen bir nefisten, faydası olmayan bir ilimden sana sığınırım.
    Linklerde Sorun varsa Lütfen Bildiriniz.(Konu İsmi Veriniz)

  4. #4
    ziberkan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    29.Ağustos.2007
    Yaş
    46
    Mesajlar
    2,462

    3 )ANNA ITTISU YASALARI







    [(sümerce)

    23- tukum-bi dumu-ad-da-na-ra

    ad-da-mu nu-me-a



    ba-an-na-an-dug

    dubbin mi-ni-in-AG-a

    gar-ra-as mi-ni-in-du-e

    u ku-babbar.GA.as mi-ni-in-sum




    (Akkadca)

    23-sum-ma ma-ru a-na a-[bi-su]

    ul a-bi a(t-ta]



    iq-ta(b ]i

    u-g(al-Ia]-ab-su

    ab-bu- ( ut ]-tum i-sa-ak-kan-su

    u a-na kaspi i-nam-din-su ]







    23) Eger bir evlat, babasina babam degilsin derse, onu (babasi) tiras edecek ve ona kölelik damgasi vuracak, gümüs karsiligi onu verecektir (satacaktir).



    29) Eger, bir evlat, anasina, sen benim anam degilsin derse, yari

    kafasini tiras edecekler, onu sehrin etrafinda dolastiracaklar

    ve evden kovacaklardir.



    34) Eger bir baba, evladina sen benim evladim degilsin derse, evi

    ve duvari kaybedecektir (evden ve evin çevresinden mahrum olacaktir.)*





    40) Eger ana evladina, sen benim evladim degilsin derse, evi ve esyayi kaybedecektir (evden ve esyadan mahrum olacaktir.)





    1) Eger bir kadin, kocasindan nefret edip, sen benim kocam degiIsin derse, onu (kadini) nehre atacaklardir.





    8) Eger koca karisina, sen benim karim degilsin derse gümüsten 1 /2 mana tartacaktir .



    13) Eger bir adam, bir isçi (köle) kiralarsa, (o) ölür (veya) kaybolur (veya) kaçarsa, isi terkederse veya hastalanirsa, bir günlük emegi karsiligi bir BAN arpa sayacaktir (verecektir).



    (Asur Nüshasi



    llI-

    1) Eger gümüs tartamazsa, gündelik olarak ona arpa tartacaktir.

    4) Eger arpa tartamazsa (tartacak arpasi yoksa) her GUR arpaya faiz (olarak) 10 BAN arpa ilave edecektir.

    8) Eger gümüs tartamazsa, arpa da yoksa, gelecek yilda arpa ve

    faizi sayacaktir.

    12) Eger gümüs varsa, 1 mana 12 sekel gümüsü faiz olarak ilave edecektir.

    15) Eger gümüs tartamazsa, 1 sekel gümüs için 1 GUR arpa ölçecektir.
    Allah'ım, huşu duymaz bir kalpten, dinlenmeyen bir duadan, doymak bilmeyen bir nefisten, faydası olmayan bir ilimden sana sığınırım.
    Linklerde Sorun varsa Lütfen Bildiriniz.(Konu İsmi Veriniz)

  5. #5
    ziberkan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    29.Ağustos.2007
    Yaş
    46
    Mesajlar
    2,462

    4- LIPIT- ISTAR YASALARI





    1 Ne zaman ki büyük Anum

    1 Anum u-an-gal

    2 Tanrilarin atasi

    2 a-a-dingir-ri-ne-ke

    3 Enlil / En-lil

    3 Enlil / En-lil

    4 Memleketlerin kirali

    4 Lugal-kur-kur-ra-ke

    5 Kesin hükümleri yapan

    5 En-nam-tar-ri-de

    6 Nin-in-sina'ya

    6 Nin-in-si-na

    7 Anum'un

    7 Dumu-sag-an-na-ra

    11 Parlak basina dogru

    11 Sag-ki-zalag-ga-ni-se

    12 ...ona verdi

    12 ... Mu-un-si-in

    13 Isin sehrini

    13 i-si-in-ki

    14-15 Etrafi toprak duvarla çevrili

    14-15 In-dub-ba an-ni-gar-ra-na

    16 kiralligi

    16 Nam-lugal

    16 Iyi saltanat yillarini(nin)

    16 Bal-sag-ga

    17 kiralligini

    17 Nam-lugal

    18 Sümer ve akad'i

    18 Ki-en-gi ki-uri

    19 Ona verdikleri zaman

    19 Im-ma-na-si-mu-us-a

    20 Lipit Istar

    20 li-pi-it-is-tar

    21 Akilli çoban

    21 u-ba

    23Tanri nunamnir tarafindan

    23 Nu-nam-nir-ra

    24 Adi seçildigi(tayin edildigi) zaman

    24 Mu-pad-da

    25-26 Memlekete adaleti koymak için

    25-26 Nig-si-sa kalam-ma-ga-ga-de

    27-28 Agizdan sikayeti yok etmek için

    27-28 i.an.utu

    29 Kötülüge karsi koymak icin

    29 Ka-ta ku-lam-e-de

    30-31 Sümer ve Akkadlari hosnut kilmak için

    30-31 Gis-tukul gi-gi-de ki-en-gi ki-uri

    32 Huzur getirmek için

    32 Kus-ba du-ge-de

    33-34 Anu ,Enlil

    33-34 An-ne en-lil-le

    35 Memleketin kiralligina

    35 Nam-nun-kalam-ma-se

    36 Lipit Istar'i

    36 li-pi-it-is-tar

    37 Tayin ettiklerinde

    37 Mu-un-pad-de-es-a-ba

    38-39 O zaman(ben) Lipit Istar

    38-39 u-ba li-pi-it-is-tar

    40-41 Nippur'un agirbasli çobani

    40-41 Sipad-buru-na nibru-ki

    42-43 Ur'un sadik çiftçisi

    42-43 En-gar-zi uri-ki-ma

    44 Eridu'yu terketmeyen

    44 Mus-nu-tum-mu eridu-ki-ga

    45-46 Uruk'un uygun beyi

    45-46 En-me-te ur-u-kiga

    47 Isin kirali

    47 Lugal-i-si-in-ki-na

    48 Sümer ve Akkad kirali

    48 Lugal-ki-en-gi ki-uri

    49-50 Innanna'nin kalbine uygun(olan) ben

    49-50 Sa-gi-u-a Inanna-ka me-en

    51-52 Enlil'in sözüne uygun olarak

    51-52 Inim-en-lil-la-ta

    53-54 Sümer ,Akkad'da adaleti

    53-54 Nig-si-sa ki-en-gi ki-uri

    55 Tesis ettim(koydum)

    55 Ba-ni-in-gar-ra-as



    Kolon II



    1 O zaman

    1 u-bi-a

    2-3 Nippur kiz-erkek varislerinin (varis-ibila)

    2-3 Ibila dumu-sal nibru-ki

    4-5 Ur'un kiz-erkek varislerinin

    4-5 Ibilla dumu-sal uri-ki-ma

    6-7 Isin'in kiz-erkek varislerinin

    6-7 Ibila dumu-sal i-si-in-ki-na

    8-9 Sümer,akkad kiz-erkek varislerinin

    8-9 Ibila dumu-sal ki-en-gi ki-uri

    13-15 Özgürlüklerini,esitliklerini temin ettim.

    17-18 Babanin evladini desteklemesini

    19-21 Evladin babasini desteklemesini

    22 Babanin çocuklariyla birlikte olmasini

    23 Çocugun babasiyla olmasini

    24 (gercekten) temin edenim.

    25 Baba evinde

    26 Kardesler evinde

    27 Onun yapilmasi icin

    28 ...... yaptim (dua ettim ?)

    29 Ben Lipit-istar

    30 Enlil'in oglu

    31 Baba evine

    32 Kardesler evine

    33 (70'leri getirdim )

    34 Bekar evine

    35 ... 10 ay için getirdim.



    Kolon VII



    1 Valinin oglu

    2 Saray memurunun oglu

    3 Müfettisin oglu



    *Eger bir adam,bir adama agac dikmek için islenmemis toprak verirse,o,islenmemis topragi meyva bahçesi haline getirmeyi tamamlamazsa,ihmal ettigi kisim kadar hisseyi,tarla Lugal'ina (lugal burada artik sahip anlaminda da kullanilacak kadar gevsemistir-çn) hisse fazlasi olarak verecektir.



    *Eger bir adam ,bir adamin bahçesine girerse,hirsizlikla yakalanirsa 10 sekel gümüs tartacaktir.



    *Eger bir adam, bir adamin bahçesinden agac keserse ½ mana gümüs tartacaktir.



    § 11 -Eger, bir adamin evine bitisik olan, bir baska adamin ekilmemis tarlasi ihmal edilirse ve evin sahibi ekilmemis tarlanin sahibine senin tarlan ihmal edilmistir, benim evime bir adam hirsizlik için girebilir , evini saglamlastir derse ,bu sözleri dogrulandiginda tarlanin sahibi evin sahibi(nin) yok olan esyalarini ona ödeyecektir.



    § 12 - Eger bir adamin erkek veya kadin kölesi sehrin içine kaçarsa, baska bir adamin evinde bir ay kadar oturursa, (bu) ispat edilirse, köleye karsilik köle verilecektir.



    § 13 -Eger kölesi yoksa 15 sekel gümüs tartacaktir .



    § 14 -Eger bir adamin kölesi efendisine köleligini ödediyse, efendisine köleligini iki misli (ödedigi) dogrulanirsa o köle serbest birakilacaktir .



    § 15 - Eger miqtum kiral hediyesi ise o alinmayacaktir .



    § 16 -Eger bir miqtum ,kendi istegi ile bir adama giderse o adam onu alakoymayacaktir, gönlünün istedigi yere gidebilir .



    § 17 - Eger bir adam, bir adami kuvveti (yetkisi) olmaksizin (o adamin) bilmedigi bir mesele için onu baglarsa o adam (o is için) zorlanmiyacaktir.Onu bagladigi meselenin cezasini (birinci adam) çekecektir.



    § 18 -Eger bir evin sahibi , veya sahibesi evin vergisini vermezse ve bir yabanci adam onu verirse,üç sene için (sahibini) ordan çikaramayacaklar,evin vergisini veren adam evi üzerine alacak evin sahibi (ise) sikayette bulunmayacaktir.Eger ev sahibi.



    § 21-..(kadina) hediye edilen baba evinin hediyesini varis oldugu için (koca) alacaktir.



    § 22- Eger baba hayatta ise ister yüksek siniftan bir rahibe, ister din sinifindan diger bir rahibe olsun, kizi varis gibi kendi evinde oturacaktir.Eger hayatta olan babasinin evinde kiz evlat .. eger evlendigi sonraki es ona cocuk dogurursa (kadinin) babasinin evinden getirdigi baslik cocuklarina,önceki esin cocugunu ve sonraki esin cocugu ise (yalniz) babalarinin malini esit olarak aralarinda bölüseceklerdir.



    § 25- Eger bir adam bir kadin alirsa (evlenirse) (kadin) ona cocuk dogurursa,cocuklari hayatta ise,ayrica bir cariye efendisine cocuk dogurursa,baba,cariye ve cocuklarina özgürlüklerini verirse, cariyenin çocuklari efendisinin çocuklari ile evi bölüsmeyeceklerdir.



    § 26- Eger ilk karisi ölürse, karisindan sonra cariyesini kariliga alirsa, ilk karisinin çocuklari onun varisleridir.Cariyenin efendisine dogurdugu çocuklar(karisindan dogan ) çocuk gibidir,evde yetiseceklerdir.



    § 27- Eger bir adamin karisi ona ona çocuk dogurmazsa, bir sokak kadini (fahise) ona cocuk dogurursa, bu sokak kadini için arpa tayinini,yag tayinini ve onun elbise tayinini ona temin edecektir.Sokak kadinin ona dogurdugu cocuklar onun varisleridir.Fakat karisi yasadikça , sokak kadini ilk karisi ile birlikte evde oturmayacaktir . (*miqtum: Borç yüzünden kölelige giren bir kimse)



    § 28 - Eger bir adam ilk karisindan yüzünü çevirdiyse .. (kadin) evden çikmadiysa, kiymetli es olarak evlendigi karisi ikinci karidir ,ilk karisina bakacaktir.



    § 29 - Eger damat kayin pederinin evine girer,damatlik hediyesi yaparsa, sonra (evden) onu kovarlarsa ve esini düsmanina verirlerse götürdügü damatlik (nisanlilik) hediyesini ona (geri) verecekler, esini düsmani alamiyacaktir.



    § 30 - Eger karisi olan genç bir erkek, bir sokak kadinini alirsa, sokak kadinina dönmemesini hakimler emrederlerse, ondan sonra ilk karisini bosarsa, para... bosanma verecektir.



    § 31 - (dört satir kadar eksik) ... ona verirse babanin ölümünden sonra varisler baba evini bölüseceklerdir. (fakat) evin hissesini bölüsmeyecekler, babalarinin sözünü suda kaynatmayacaklardir (itaatsizlik etmeyeceklerdir).



    § 32 - Eger baba hayatta iken,büyük kardese (büyük oglu için) damatlik hediyesini (bir kenara) koyduysa (ve) hayatta olan babanin önünde (zamaninda) büyük kardes kari alirsa ( evlenirse ) babanin (ölümünden) sonra varis.... (17 satir eksik)



    § 33 -..evin bölüsülmedigi (eger) dogrulanirsa 10 sekel gümüs tartacaktir.



    § 34 - Eger bir adam bir öküz kiralarsa, sirtini (boyunduruktan dolayi) zedelerse fiatinin üç katini tartacaktir.





    § 35 - Eger . bir adam öküz kiralarsa, (onun) gözüne zarar verirse fiatinin yarisi kadar tartacaktir. § 36 - Eger bir adam öküz kiralarsa, boynuzunu kirarsa fiatinin 1/4 nü ödeyecektir.



    § 27 -Eger bir adam öküz kiralarsa kuyrugunu zedelerse fiyatinin ¼ nü ödeyecektir.





    Epilogue /Sonsöz



    (Bastan 1-5 e kadar kirik)



    Sümer ve Akkad'da tanri Utu'nun dogru sözlerine (ona uygun olarak) gerçek adalete bagli olunsun.



    Enlil'in agzindan çikan (sözlere uyarak) Ben Enlil'in oglu Lipit- Istar , düsmanlik ve isyani geri döndürdüm (ortadan kaldirdim), aglama, sikayet ve feryatlari yasak hale soktum.



    Gerçek ve dogrulugu tecelli ettirdim.Sümer ve Akkad'lilarin bedenini hos ettim.



    (19 satir kadar eksik)



    Sümer ve Akkad'in zenginligini sagladigim zaman bu steli buraya diktim.



    Kötü bir is (bununla ilgili olarak) yapmayacak olan kimseye, benim eserime zarar vermeyecek olana, kitabeyi tahrib edip kendi adini oraya yazmayacak olana uzun günlerin hayati ve nefesi basina olsun(hediye edilsin). Mabette göge dogru boynu yükselsin.



    Enlil'in parlak basi gökten ona dönsün.



    Ona kötülük yapan kimse ,eserime zarar veren kimse, bu nesnenin bulundugu eve giren kimse ,onun dikili bulundugu kaideyi degistiren kimse, onun yazitini bozan (ve) kendi [adini ] yazan kimse (veya) bu lanetten dolayi kendi yerine baskasini korsa, o adam (ister) olsun (ister) olsun (7 satir kirik) ...ondan alsin.



    Bolluk efendileri olan tanri Asnan ve Sumugan..ondan olsunlar. (satirlar eksik) ...yok etsin. Yerin ve gögün hakimi olan tanri Utu ... büyük ...alsin.



    (kirik) memleketinin temeli saglam olsun. kirali herkim olursa olsun Ninurta kuvvetli kahraman Enlil'in oglu ......

    Allah'ım, huşu duymaz bir kalpten, dinlenmeyen bir duadan, doymak bilmeyen bir nefisten, faydası olmayan bir ilimden sana sığınırım.
    Linklerde Sorun varsa Lütfen Bildiriniz.(Konu İsmi Veriniz)

  6. #6
    ziberkan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    29.Ağustos.2007
    Yaş
    46
    Mesajlar
    2,462

    5) ESNUNNA YASALARI

    (Öngiris)

    ..........21gün
    ..........Bilalama
    ..........Esnunna kiralligi
    ..........heykel,babasinin evine dogru
    ..........Supur-Samas
    ..........Dicle nehri
    ... güçlü silahin yerlestirildigi. 1. gün

    §-1) 1 kur arpa 1 sekel gümüse
    3 qa bas-yagi (iyi yag) 1 sekel gümüse
    1 sut 2 qa bitki-yagi 1 sekel gümüse
    1 sut 5 qa domuz yagi 1 sekel gümüse
    4 sat katran 1 sekel gümüse
    6 mana yün 1 sekel gümüse
    2 kur tuz 1 sekel gümüse 1 kur (x x) 1 sekel gümüse
    3 mana bakir 1 sekel gümüse
    2 mana aritilmis bakir 1 sekel gümüse (=esittir)

    §-2) 1 qa bitki yagi- iskarta (olan) 5 sat arpaya
    1 qa domuz yagi-iskarta- 2 sat 5 qa arpaya
    1 qa katran-iskarta- 8 qa arpaya (esittir)

    §-3) 1 yük arabasi, emegi (kirasi) öküzleri ve sürücüsü ile (birlikte) 1 massiktum 4 sat arpaya. Eger gümüs (ödenecekse) emegi 1/3 sekeldir. Onu bütün gün sürecektir (sürebilecektir)

    §-4) 1 geminin kirasi 2 qa'si 1 kur'dan ve gemicinin kirasi 1 sat 1 qa'dir. Bütün gün sevkedecektir (kullanacaktir)

    §-5) Eger gemici ihmal ederse ve gemiyi batirirsa, bütün batirdiklarini ödeyecektir.

    §-6) Eger bunalim içinde ( ?) olan bir adam onun olmayan (kendine ait olmayan) bir gemiyi zaptederse 10 sekel gümüs ödeyecektir

    §-7) Harmancinin emegi 2 sat arpa, eger gümüs (ödeyecekse), emegi 12 uttetu (dane) dir. (12 dane agirligi gümüstür)

    §-8) 1 sutum arpa, savurucunun emegi(dir)

    §-9) (Eger) bir adam 1 sekel gümüsü harman yapmak için bir kiralik adama (isçiye) verir ve o adam onun emrinde çalismazsa ve harmani her yerde ( ?) harmanlamazsa 10 sekel gümüs ödeyecektir. 1 sutum 5 qa, emegi karsiligi alacak (isten) çikacaktir. Arpa, yag, kumas tayinini geri verecektir .

    §-10) 1 sutum arpa, esegin emegi, 1 sutum arpa, sürücüsünün emegi, bütün gün onu süreccktir (kullanacaktir)

    §-11) Kiralik isçinin emegi 1 sekel gümüs, onun yiyecegi 1 uttetum (gümüs), 1 ay çalisacaktir.

    §-12) Bir adam ki muskenum 'un tarlasinda, ekin desteleri arasinda ögle (uykusu) saatinde yakalanir, 10 sekel gümüs ödeyecektir, gece vakti ekin desteleri arasinda yakalanirsa ölecektir,yasamiyacaktir .

    §-13) Bir adam ki bir muskenum'un evinde, ev içinde, ögle (uykusu) saatinde yakalanir, 10 sekel gümüs ödeyecektir. Geceleyin ev içinde yakalanirsa ölecektir , yasamiyacaktir .

    §-14) ....adamin emegi 5 sekel gümüs getirirse (0 zaman) karsilik ücreti 1 sekel (gümüstür) 10 sekel gümüs getirirse, karsilik ücret 2 sekeldir .

    §-15) Bir tüccar ve bir meyhaneci kadin, bir erkek kölenin ve bir kadin kölenin elinden gümüsü, arpayi, bitkisel yagi tüketinceye kadar almayacaktir ( alamayacaktir)

    §-16) Mirastan (henüz hissesini) almamis bir adamin oglu(na) veya bir köleye güvenilmeyecektir .

    §-17) Bir adamin oglu, kayinpederinin evine baslik getirsin (getirirse) ve eger ikisinden biri kaderine giderse (ölürse) gümüs, sahibine dönecektir .

    §-18) Eger (erkek) kadini alir (onunla evlenir) ve onun (kayinpederinin) evine girerse, daha sonra gelin kaderine giderse (ölürse), (damat) bütün getirdigini ( evden) çikarmiyacaktir. (Yalniz) artanini (tirhatum'un disinda olani) alacaktir. Buna 1 sekel için 1/6 sekel ve 6 dane faiz, 1 kur arpa için 1 /6 sekel ve 6 dane faiz, 1 kur arpa için 1 massiktum ve 4 sat faiz ilave edecektir.

    §-19) Bir adam ki karsiligina (ayni olarak borç) veriyor, harman yerinde ödettirecektir .

    §-20) Eger bir adam (x x x) i (xxx) e (borç) verirse ona arpayi gümüse çevirdiyse (arpanin degerini gümüs olarak hesab ettIyse) hasat zamani arpayi ve faizini 1 kur için 1 massiktum ve 4 sat (olarak) alacaktir.

    §-21) Eger bir adam gümüsü gümüs degerine göre verirse, gümüsü ve faizini bir sekel 'e 1/6 ve 6 dane (gümüs) faiz olarak alacaktir.

    §-22) Eger bir adam bir adamdan hiç alacagi yoksa ve adamin kadin kölesine haciz korsa, kölenin sahibi ''senin benden hiç alacagin yok'' diye tanri yemini yapacak ve kadin kölenin degeri olan gümüsü tartacaktir .

    §-23) Eger bir adamin bir adamdan hiç alacagi yoksa (buna ragmen) adamin kadin kölesine haciz kor ve haczettigini evinde alikor ve ölümüne sebep olursa kölenin sahibine 2 kadin köle ödeyecektir.

    §-24) Eger hiç bir alacagi yoksa, fakat muskenum'un karisi veya oglunu haczederse ve onu evinde alakor, ölümüne sebeb olursa bu bir can davasidir, haczi yapan kimse ölecektir.

    §-25) Eger bir adam kayin pederinin evine seslendiyse (görüsmek üzere ) fakat (kayinpeder) ona haksiz muamele ettiyse kizini baska bir adama verdiyse,kizin babasi aldigi basligi 2 kat (olarak) ödeyecektir.

    §-26) Eger bir adam bir adamin kizina baslik (parasi) verirse ve bir baskasi anasina babasina sormadan onu zorlayip, bikrini giderirse, bir can davasidir, ölecektir.

    §-27) Eger bir adam, bir adamin kizini anasina babasina sormaksizin ve anasina babasina sözlesme özeti ve sözlesme yapmaksizin alirsa (kiz ) adamin evinde bir yil otursa dahi onun karisi degildir .

    §-28) Eger mukavele özeti(ni) ve mukavele(yi) babasina ve anasina yaptiysa ve onu aldiysa zevcedir. (Baska) bir adamin koynunda yakalanirsa ölecektir, yasamiyacaktir.

    §-29) Eger bir adam bir baskin seferinde veya istila seferinde (x x x) veya esir olarak alinip götürülürse, günler baska bir memlekette oturursa karisi ikinci bir adamla evlenir ve evlat dogurursa (ilk kocasi) döndügü zaman kansini alacaktir.

    * Eger bir adam sehrine ve beyine kinlenirse ve kaçarsa, karisi ikinci bir adamla evlenirse döndügü zaman karisi üzerinde hak iddia edemiyecektir.

    * Eger bir adam, bir (baska) adamin kadin kölesinin bikrini bozarsa 2/3 mana gümüs tartacaktir, kadin köle, sahibinindir.

    * Eger bir adam evladini emzirtmeye (süt anaya) ve büyütmeye, verir ve arpa, yag, yün tayinini üç senelik ödemezse 10 mana çocugunun büyütülmesi için tartacak, ve oglu dönecektir (geri alacaktir).

    * Eger bir kadin köle yalan söyler, bir (baska) adamin kizina kölenin oglunu verirse büyüdügü zaman, efendisi onu görürse onu yakaliyacak ve geri alacaktir.

    * Eger sarayin bir kölesi oglunu veya kizini büyütmek üzere bir muskenum'a verirse verdigi ogul ve kizi saray (geri) alacaktir.

    * Sarayin köle kadininin oglunu alan kimse, karsiligini (köleye köle) saraya ödeyecektir.

    * Eger bir adam malini bir emanetçiye (hanci) saklamaya verirse, ev delinmeden, kapi esigi zorlanmadan, pencere sökülmeden, saklamak için ona verdigi mal (buna ragmen) yok olduysa, malini (emanetci) ödeyecektir.

    * Eger bir adamin evi hakikaten yikildiysa, ona saklamaga verdikleriyle beraber, ev sahibinin kaybi da varsa, (kayipsa) ev sahibi Tanri Tispak kapisinda ona tanri yemini edecek olursa ve ''Senin malinla birlikte benim malim da kaybolmustur, hata ve yalan yapmadim'' derse onun üzerinde hiçbir hakki olmiyacaktir.

    * Eger (kardes olan) ortaklardan biri hissesini verirse (satarsa, satacak olursa) ve kardesi satin almayi arzu ederse, disardan bir kimsenin alacagi (fiatin) ortasini (yarisini) ödeyecektir.

    * Eger bir adam zayiflarsa (fakir düserse) ve evini para karsiligi verirse (satarsa) satin alanin evi sattigi gün, ev sahibi onu (tekrar ) alabilecektir .

    * Eger bir adam, bir erkek köle, bir kadin köle, bir öküz veya degeri olan ne varsa satin alirsa, (fakat) satani ispat edemezse o hirsizdir.

    * Eger bir imtiyazli vatandas , bir hanci veya bir bilgin birasini satarsa (satmak isterse) biraci kadin, birayi geçer fiat üzerinden ona (onlara) satacaktir.

    * Eger bir adam, bir adamin burnunu isirir ve koparirsa bir mana gümüs tartacaktir. (sakatlanan) göz ise 1 mana, dis ise 1/2 mana, kulak ise 1/3 mana, tokat (yanaga vurulmasi) ise 10 sekel gümüs ödeyecektir.

    * Eger bir adam bir adamin parmagini koparirsa 2/3 mana gümüs ödeyecektir.

    * Eger bir adam bir adami ...de devirirse, elini kirarsa 1/2 mana gümüs ödeyecektir.

    * Eger ayagini kirarsa 1/2 mana gümüs ödeyecektir.

    * Eger bir adam, bir adami döverse, ...sini kirarsa 2/3 mana gümüs ödeyecektir .

    * Eger bir adam ...bir adami .... yaparsa 10 sekel gümüs ödeyecektir .

    * ve ( x x x), 2/3 mana'dan 1 mana'ya kadar olan dava yürütülmesinde (muamelesinde) can sözü (ölüm kalim karari) kiralindir (kirala düser) .

    * Eger bir adam, çalinmis bir erkek köleyle veya çalinmis bir kadin köleyle yakalanirsa, erkek köleyse erkek köleyi, kadin köle ise kadin köleyi sevk edecektir (teslim edecektir)

    * Eger bir vali, nehir sevkiyatini idare eden bir kimse veya herhangi diger bir memur, saraya veya muskenum'a ait bir kayip erkek köleyi, bir kayip kadin köleyi, bir kayip öküzü, bir kayip esegi yakalar ve Esnunna 'ya götürmesse, fakat onu evinde alikorsa bir ayin yalniz yedi gününü geçirse dahi, saray , ondan hirsizlik mali dava edecektir.

    * Esnunna'li bagli, zincirli ve (köle) tirasli bir kadin köle veya erkek köle, Esnunna kapisindan efendisi olmaksizin (izni olma- dan ) çikmayacaktir .

    * Bir erkek köle veya kadin köle koruyucu bir ulakla Esnunna kapisindan girerse bag, zincir ve tirasi konulur yapilir ve sahi- bine emanet edilmis olur.

    * Eger bir öküz bir öküzü süserse ve ölümüne sebeb olursa, yasa- yan bir öküzün fiati ile ölü bir öküzün degerini, her iki öküzün sahibi bölüseceklerdir .

    * Eger bir öküz süskense, bölgesi, sahibini uyardiysa ve öküzünün (boynuzunu) körletmediyse, bir adami süsüp ölümüne sebeb olduysa, öküzün sahibi 2/3 mana ödeyecektir.

    * Eger bir köleyi süser ve ölümüne sebeb olursa 15 sekel gümüs tartacaktir .

    * Eger bir köpek azarsa, bölge, sahibini uyarirsa ve o köpegini yatistirmassa, bir adami isirir ve ölümüne sebeb olursa, köpegin sahibi 2/3 mana gümüs tartacaktir.

    * Eger bir köleyi isirir ve ölümüne sebeb olursa 15 sekel gümüs tartacaktir .

    * Eger bir duvar yikilmaya yüz tutmussa ve bölge, sahibini duvar için uyardiysa, duvarini kuvvetlendirmediyse ve duvar yikilip bir adamin ölümüne sebeb olduysa can ( davasi kiralin hükmüne baglidir).

    * Eger bir adam, çocuk dogurttugu karisini bosar ve ikinci bir kadinla evlenirse, erkek evinden ve esyasindan ayri düsürülecek sonra..... gidecektir .
    Allah'ım, huşu duymaz bir kalpten, dinlenmeyen bir duadan, doymak bilmeyen bir nefisten, faydası olmayan bir ilimden sana sığınırım.
    Linklerde Sorun varsa Lütfen Bildiriniz.(Konu İsmi Veriniz)

  7. #7
    ziberkan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    29.Ağustos.2007
    Yaş
    46
    Mesajlar
    2,462

    7)ORTA ASSUR YASALARI





    [§ 10 -

    .[sum-ma ailu (LU) qi-ip-ta ]

    sa tap-pa-i-su u-ta-tir [il-ta-!ar ub-ta-e-ru- ]

    su uk-ta-i-nu-su [sar-ra-aq] su-ut u hi-ta sa sarri (LUGAL)

    [ki-i libbi (SAbi)-su ]e-im-mi-du-us]



    Kol. l



    § 1)- Eger bir kadin, ister bir beyin esi, ister bir beyin kizi olsun, tanri evine girer (ve) tann evinden kutsal hücreye (ait) herhangi bir seyi çalarsa (ve) elinde yakalanirsa, ister onu suçladiklari (zaman), ister bu suçu ispat ettikleri zaman delili alip, (kadina ne yapilacagini) tanriya soracaklar, emrettigi gibi muamele edeceklerdir.



    § 2)- Eger bir kadin, ister bir bey esi, ister bir bey kizi olsun, küfür söylerse (ederse) veya düsük çeneli ise o kadin cezasini çekecek, kocasina, ogullarina, kizlarina dokunmayacaklardir .



    § 3) -Eger bir adam hasta veya ölüyse (ölü iken), karisi, evinden herhangi bir seyi çalar (ve) (onu) bir adama veya bir kadina veya herhangi ikinci bir sahsa verirse, adamin karisini ve ( çalinmis mali) kabul edenleri öldüreceklerdir. Eger sag olan adamin karisi, esinin evinden (bir sey) çalarsa, bir adama veya bir kadina veya herhangi ikinci bir kimseye verirse, adam karisini suçlar ve ona ceza yükler. Adamin karisinin elinden (çalinmis mali) alan alici (onu geri) verecektir. Adamin karisina yükledigi suçun aynini alici(ya) yükleyeceklerdir.



    § 4)-Eger bir erkek köle veya kadin köle, (hür) bir adamin karisinin elinden herhangi ( çalinmis) bir sey kabul ederse, erkek ve kadin kölenin kulaklarini ve burnunu keseceklerdir (keserler). (Böylece) çalinmis mal ödenmis olur (ve) adam (bu arada) karisinin kulaklarini keser. Fakat kansini serbest birakirsa, kulakIarini kesmezse, kadin ve erkek kölenin(de) kulak ve burunlarini kesmezler , çalinmis mal ödenmemis olur .



    § 5)- Eger bir adamin kansi, ikinci bir adamin evinden herhangi bir sey çalarsa, (çaldigi) 5 MANA kalaydan daha fazla (kiymetli) ise çalinmis (malin) sahibi söyle diyerek yemin edecek: ''onu evimde hirsizlik yap diye tesvik etmedim '' .Eger kadinin kocasi razi ise çalinmis mali (geri) verecek, onu serbest birakacak (ve) kulakIarini kesecektir. Eger kocasi, onun birakilmasina razi degilse (kadini) çalinmis maIin sahibi alacak ve o burnunu kesecektir.



    § 6)- Eger (hür) bir adamin karisi sakladigi seyi disarda bir yere korsa, onu alan, çaIinmis maIin (sorumlulugunu) tasiyacaktir.



    § 7)- Eger bir kadin, bir adama el kaldirirsa ve onu suçlarlarsa 30 MANA kalay ödeyecektir, 20 sopa vuracaklardir.



    § 8)- Eger bir kadin, kavgada bir adamin bir yumurtaIigini ezerse, kadinin bir parmagini keseceklerdir.Eger hekim ( onu ) sardigi (halde) ikinci yumurtaIik(da) bundan zarar görürse (ve) yara izi kaIirsa veya kavgada ikinci yumurtaIik(da) ezilirse (kadinin meme veya meme basini veya gözlerini-Bu bölüm kiriktir..) her ikisini de oyacaklar/ezeceklerdir.



    § 9)-Eger bir adam, bir adamin karisina elini götürüp (sarkintiIik edip) (ona) genç bir çocuk gibi muamele ederse, onu suçlarlar ve ispat ederlerse bir parmagini kesecekler, eger onu öperse alt dudagini baltanin ucuna (agzina) çekecekler ve keseceklerdir.



    § 10)- Eger bir adam veya bir kadin, bir adamin evine girip, bir adam veya bir kadini öldürürse ev sahibine katiller verileceklerdir..



    § 11) kirik



    § 12)- Eger bir adamin karisi meydandan geçerken, bir (baska) adam onu yakalar ''seninle yatayim mi ?'' derse, (kadin) razi olmaz ve kendini korursa (direnirse), zorla onu yakalar ve onunla yatarsa, ister adami kadinin üzerinde yakalasinlar, ister kadinin yattigini sahitlerle ispatlasinlar (0) adami öldüreceklerdir, kadin için (ise) suç yoktur.



    Kol. 11



    § 13)- Eger bir adamin karisi evinden çikip, bir adamin üzerine, onun oturdugu yere giderse, (adam) bir (baska) adamin karisi oldugunu bildigi (halde) onunla yatarsa adami ve kadini öldüreceklerdir.



    § l4)- Eger bir adamin karisi ile bir (baska) adam, ister genelevde, Ister meydanda olsun, onun bir adamin kansi oldugunu bildigi (halde) kadinla yatarsa, adam (koca) karisina ne yapilacagini söylerse, zina yapan adama (da aynini) yapacaklardir. Eger bir adamin karisi, oldugunu bilmeden (kadinla) yatarsa, zina yapan adam serbesttir. Evli adam karisini suçlayacak, ona istedigi gibi muamele yapacaktir.



    § 15)- Eger bir adam, karisiyla bir adami yakalarsa (zina halinde), (adami) suçlayip, ispat ederse, her ikisini de öldürecekler, (kocanin) sorumlulugu yoktur. Eger yakalanan (adami) kral huzuruna veya hakimler önüne getirir, onu suçlar ve ispatlarsa ve (yine) koca karisini öldürecek olursa, adam da ölecektir .Eger karisinin burnunu keserse adam (da) hadimlastirilacak (hadim olacak), bütün yüzünü parçalayacaklar. Eger (koca) karisini serbest birakirsa, adami (da) serbest birakacaklardir.



    § 16)- Eger bir adam, bir adamin karisinin sözüne uyarak (onunla) yatarsa adamin hatasi (suçu) yoktur. Kadinin kocasi, karisina istedigi gibi ceza yükleyecektir. Eger zor kullanarak yatarsa, suçlanir ve ispat edilirse suçu adamin karisininki gibi olacaktir.



    § 17)- Eger bir adam, bir adama söyle derse: ''senin karinla (bir çoklari) tekrar tekrar yattilar, sahitlik yoktur''; anlasma yapacaklar ve (iddiayi yapanla, suçlu kadin) nehre gideceklerdir .



    § 18)- Eger bir adam, arkadasina ister gizli olarak, ister kavga sirasinda söyle derse: ''senin karinla bir çok defalar yattilar, ben bu iddiayi ispat edecegim'', fakat ispati yapamazsa ve yapmazsa o adama sopayla 40 defa vuracaklar ve bir ay kralin isini (hizmetini) yapacak, saçini (veya sakalini) kesecekler ve bir biltu (talent) kalay ödeyecektir.



    § 19)- Eger bir adam gizli olarak arkadasi hakkinda söz korsa ( dedi. kodu yaparsa) söyle diyerek: ''onunla devamli olarak yattilar'' veya kavga esnasinda baska insanlarin önünde söyle söylerse : ''seninle bir çok defalar yattilar, seni suçlayacagim'' (fakat) delil (göstermege) muktedir degilse, ispatlayamazsa, o adama sopayla 50 defa vuracaklar,bir bütün ay kralin isini yapacak, saçini(veya sakalini) kesecekler ve bir talent kalay ödeyecektir.



    § 20)- Eger bir adam arkadasiyla yatarsa, onu suçlarlar ve ispat ederlerse, onunla (baskalari da) yatacaklar ve hadim edeceklerdir.



    § 21)- Eger bir adam, bir adamin kizini döver ve içindekini attirirsa (çocugunu düsürtürse) onu suçlayip, ispat ederlerse 2 biltu (talent) 30 mana kalay verecek, sopayla 50 defa vuracaklar, bir bütün ay kralin isini yapacaktir.



    § 22)- Eger bir adamin karisi, babasi, erkek kardesi, oglu tarafindan degil de bir baskasi tarafindan yolculuga çikartilirsa ve o adam (kadinin) bir adamin karisi oldugunu (gerçekten) bilmedigine yemin ederse, (0 adam) kadinin kocasina iki talent kalay verecektir. Bir adamin karisi oldugunu bilirse zararlarini verecek(tazminat verecek), söyle yemin edecek : ''ben onunla yatmadim''. Fakat adamin karisi söyle derse " o benimle yatti".Zarar gören bir adamin tazminati gibi (0) adama (tazminat) verilecek ve anlasma olmadan nehregidecek(tir) . Eger nehirden (sag olarak) dönerse kadinin kocasi,karisina ne yaptiysa, ona da (erkege de) o yapilacaktir. Eger bir adamin karisi, (diger) bir adamin karisini evine alirsa bir adama yatmak için onu verirse ve (bu) adam onun, bir adamin kansi oldugunu bilirse, ona bir adamin karisi ile yatan adam gibi muamele edecekler ve kadinin kocasi, yatilmis karisina ne muamele yapiyorsa, (kötü yola) sevk edene de öyle muamele' edecek ve eger kadinin kocasi, yatan (zina yapan) karisina hiç bir sey yapmazsa, zina yapan adam ile (araci) kadina da hiç bir sey yapmayacak, onlar serbest birakacaklardir. Eger adamin karisi (durumu) bilmezse ve onu evine alan kadin, baski altinda adami kadina getirirse ve adam kadinla yatarsa, eger evden çikisinda (kendisiyle) yatildigini söylerse, kadini serbest birakacakIar, hürdür. Yatan erkek ve araci kadini öldüreceklerdir. Eger kadin söylemezse, adam karisina gönlünün istedigi cezayi verecek, yatan erkegi ve araci kadini öldüreceklerdir. Eger bir adamin karisi, kocasinin önünden kendini çekerse (kocasindan uzaklasirsa), ister ayni sehirde, ister yakin sehirlerden birinde olsun, ona ev kuran bir Assur'lunun evine girerse ve evin sahibesiyle birlikte oturursa, 3-4 defagecelerse, ev sahibi evinde oturanin bir adamin karisi oldugunu bilmezse, sonra o kadin (kaçan) yakalanirsa, kendini çeken karisini, ev sahibi bey ( ) yapacak, (karisini) alacak. Kansinin birlikte oturdugu adamin karisinin kulaklarini kesecekler. Isterse kendi fiati olarak kocasi 3 biltu (talent) 30 MANA kalayin parasini verecek. Isterse karisini alacaklar ve eger evinde karisiyla birlikte bir.. adamin karisinin oturdugunu biliyor idise, ( evlilik parasinin) 1 /3 nü ödeyecektir. Eger ben bilmiyorum diyerek inkar ederse ve eger, evinde adamin karisinin yakalandigi bey nehirden dönerse , üçte birini ödeyecek. Karisi kendinden uzaklasan ,adam, nehirden dönerse hürdür,temizdir. Nehirin her seyini (istedigini) yerine getirmis olacak. Eger karisi kendinden uzaklasan adam, karisinin (kulaklarini) kesmez ve karisini alirsa (kabul ederse) hiç bir sorumluluk yoktur .



    § 25)- Eger bir kadin, babasinin evinde oturuyorsa ve kocasi ölmüsse kocasinin kardesleri (miras) bölüsmedilerse ve (kadinin) çocuklari yoksa, kocasinin ona taktigi kaybolmamis olan (var olan) ve kocasinin kardeslerinin bölüsmedikleri takilari alacaklar. Geri kalanlari tanri (önünde) el degistirecek (tanri önüne serecekler), ondan sonra açiklayip edip alacaklar. Ne nehre gidecekler , ne de yemine zorlanacaklardir .



    § 26) Eger, babasinin evinde oturan ve kocasi ölmüs olan bir kadin, kocasinin taktigi bütün takilari, eger kocasinin çocuklari varsa (çocuklar) alacaklardir. Eger kocasinin çocuklan yoksa kadin alacaktir .



    § 27) Eger bir kadin babasinin evinde oturuyor ise, kocasi devamli olarak gelip gidiyorsa, kocasinin ona verdigi hediye(leri) kendininmis gibi (geri) alabilir .Babasinin evine ait olana yaklasmiyacaktir ( dokunmiyacaktir .)



    § 28) Eger dul bir kadin, bir adamin evine girerse, oglunu bebek (olarak) beraberinde tasidiysa (getirdiyse), (çocuk) onu kan1iga alanin evinde büyüdüyse, fakat evlat1ik vcsikasi yazilmamissa, onu büyütenin evinden hisse almayacak, borç yüklenmiyecek, onu dogurtanin (öz babasinin) evinden kendine düsen hisseyi alacaktir .



    § 29) Eger bir kadin kocasinin evine girerse, çeyizini, babasinin evinden getirdigi herseyi, veya (gelin) geldiginde kayinpederinin ona verdikleri evlatlarina serbest olacaktir (açik tutulacaktir). Kayinpederinin evlatlari (kayinbiraderler) (mala) yaklasmiyacaklardir .Eger kocasi [ x x x ] evlatlarina istedigini verecektir .



    § 30) Eger baba, oglunun kayinpederinin evine nisan hediyesini getirirse, (henüz) kadin (gelin olacak kiz) ogluna verilmemisse ve karisi (henüz) kendi babasinin evinde otururken (bu arada) ikinci oglu ölürse, ölü oglunun karisini, kayinpederinin evine hediye götürdügü diger ogluna es olarak verecektir. Eger hediye alan kizin sahibi, kizini vermeye razi degilse isterse hediyeyi getiren baba gelinini alacak ve ogluna verecek, eger isterse getirdiginin hepsini, yenmiyecek olan kalay , gümüs ve altinin hepsini alacak, yenecek olanlara yaklasmiyacak (geri almiyacaktir).



    § 31) Eger bir adam kayinpederinin evine nisanlilik hediyesi götürürse ve esi (aday olan) ölürse, kayinpederin baska kizlan varsa, kayinpeder isterse kizini, ölmüs kizinin yerine evlenmege verecek, yine isterse verdigi gümüsü alacaktir. Tahili, koyunlari, yenmis seyleri ona (geri) vermiyeceklerdir .Yalniz gümüsü kabul edecektir .



    § 32) Eger bir kadin babasinin evinde oturuyorsa ve hediye(leri) kendisine verilmisse,kayinpederinin evine ister alinmis olsun,ister alinmamis olsun, kocasinin borç, suç ve günahinin hepsini tasiyacaktir (sorumlusu olacaktir). (Kiz babasinin evinde oturdugu halde bile, kocasinin sorumlulugunu yüklenmek zorundadir).



    § 33) Eger bir kadin babasinin evinde oturuyorsa, kocasi ölmüsse ve çocuklari varsa, onlarin (çocuklarinin) evleri içinden istedigi birinde oturacaktir. Eger çocugu yoksa kayinpeder, gönlünün istedigi ogluna onu verecektir.. Eger isterse kayinpederine karilik için (onu) kendini verecektir. Eger kocasi ve kayinpederi ölmüsse, çocugu yoksa, o bir duldur, istedigi yere gider.



    § 34) Eger bir adam dul bir kadinla evlenirse, evlilik sözlesmesi yapmamissa, iki sene onun evinde oturmussa, o kadin estir. (Evden) çikmayacaktir .



    § 35) Eger dul bir kadin, bir adamin evine girdiyse, ne getirdiyse (getirdiklerinin hepsi) kocasinindir. Eger adam kadinin üzerine (kadinin evine) geldiyse, ne getirdiyse hepsi kadinindir.



    § 36) Eger bir kadin babasinin evinde oturuyorsa, veya kocasi onu ayri evde oturttuysa, kocasi tarlaya gittiyse, ne yag, ne yün, ne giyecek, ne yiyecek ona hiç bir sey birakmadiysa, bir basak dahi ona tarladan getirmediyse, o kadin bes sene kocasini bekleme zorundadir. (Baska) kocayla oturmayacaktir. Eger çocuklari varsa kiralanacaklar (çalisacaklar) ve yiyecek kazanacakIardir. Kadin kocasini bekleyecek, kocaya gitmeyecektir. Eger çocuklari yoksa bes yil kocasini bekleyecek, altinci yilin basinda istedigi kocayla oturacaktir (yasayacaktir). Kocasi gelisinde (dönüsünde) ona yaklasmiyacaktir, sonraki kocasina açiktir (onundur). Eger bes yildan fazla kendiliginden gecikmedigini (isteyerek olmadigini) veya yakalanarak alikonuldugunu veya yalandan dolayi yakalandigi için geciktigini dönüsünde ispat edebilirse, karisi gibi bir kadini verecek ve (kendi) karisini (geri) alacaktir. Yahut kral onu baska bir memlekete gönderdiyse, bes yildan fazla geciktiyse, karisi onu bekleyecektir. (Baska) kocayla oturmayacaktir. Eger bes yildan önce baska kocaya gider ve çocuk dogurursa kocasi dönüsünde ( evlilik) sözlesmesine sadik kalmadigi , ve evlendigi için onu ve çocuklarini (geri) alacaklardir .



    § 37) Eger bir adam karisini terkederse, cani isterse ona bir sey verecektir, cani istemezse bir sey vermiyecektir. (Kadin) bos olarak çikacaktir (hiç bir sey almiyacaktir).



    § 38) Eger bir kadin babasinin evinde oturuyorsa ve kocasi onu terkettiyse (bosadiysa), ona koydugu (taktigi) takilan (geri) alacaktir. (Fakat) getirdigi basliga yaklasmiyacak (dokunmayacaktir) kadin serbest birakilmistir.



    § 39)-Eger bir adam, kizi olmayan bir kizi kocaya verirse ve eger önceden (kizin) babasi borçluysa ve (kiz) rehin olarak oturtuIuyorsa (alikonuluyorsa) ilk alacakli gelecek ve kadini verenin hesabindan kadinin fiati üzerine anlasma yapacak. Eger veriIecek hiç bir sey yoksa (borcundan düstükten sonra geriye bir sey kalmazsa), (evlilige) veren adami alacaktir. Eger (kiz) kötülük içinde yasatildiysa (babasinin borcuna karsilik olarak alikondugu yerde kötü muamele gördüyse), onu öyle yasatandan serbesttir (kurtulmustur). Eger kadini es olarak alan adam, ister ona bir ( evlilik) sözlesmesi yaptirmis olsunlar , ister ondan bir sikayetname almis olsunlar , kadinin fiatini ( degerini) ödeyecek ve onu kocaya veren serbest kalacaktir.



    § 40)-Ister evli kadinlar, ister dul kadinlar, veya Assur'lu kadinlar olsun sokaga çikarlarken baslarini açmamis olacaklardir. Adamin (bey) kizlari...ya bir sal, ya bir giysi veya bIr gulinu (giysi) ile örtülü olmalidirlar. Baslari açik olmayacaktir. ..(belki evin içinde ?) örtünmeyecekler, yalniz olarak sokaga gittikIerinde örtüneceklerdir .Sahibi ile sokaga giden esirtu 'lar ( cariye ?) örtülüdürler. Kocaya varan qadistu'lar, sokakta örtünmeIidirler.Kocaya varmamis olanlarin sokakta baslari açiktir, örtünmemeIidir .Fahise örtülü degildir , basi açiktir .Örtülü bir fahiseyi gören olursa, onu tutuklayacak, sahitler çikartacak, saray mahkemesine onu götürecek, ziynetlerini almayacaklar, onu yakalayan elbisesini alacaktir. Ona elli sopa vuracaklar, basina zift dökecekler. Eger bir adam örtülü bir fahiseyI görür, onu serbest birakir (yakalamaz) ve saray mahkemesine götürmezse o adama elli sopa atilacaktir. Onu ihbar eden elbisesini alacak, kulaklarini delecekler, iplik geçirecekler, arkasina bagliyacaklar. Bir ay süreyle kralin haberciligini yapacaktir. Kadin esireler örtünmeyecekler,örtülü esireyi gören yakalayacak ve onu saray mahkemesine götürecektir.Kulaklarini kesecekler. Onu yakaliyan elbisesini alacaktir. Eger bir adam, örtülü bir esire görür ve onu serbest birakir (da) 0, yakalanmaz ve saray mahkemesine götürülmezse, onu (adami) suçlayip, ispat ettikten sonra, ona elli sopa atacaklar. Kulaklarini kesecekler, iplik geçireceklcr, ensesine baglayacaklar. Onu ihbar eden elbisesini alacak, o adam bir ay süreyle kralin haberciligini yapacaktir.



    § 41)- Eger bir adam esirtu'sunu örtmek isterse, bes veya alti arkadasini oturtup, onlann önünde onu örtecek ''0 benim kanmdir'' diyecek, 0, onun karisi olacaktir. Adamlarin önünde örtülmeyen ve kocasi ''bu karimdir'' demiyen esirtu, es degildir. esirtu'dur. Eger adam ölürse, örtülü karisinin evlatlari yoksa, esirtu'larin evlatlari, (öz) evlattirlar ve hisselerini alacaklardir.



    § 42)- Eger bir adam, bir bayram giinünde, diger bir adamin kizinin basina yag döker veya hediyeler getirirse, karsiligini (hediye olarak) yapmayacaklardir.



    § 43)-Eger bir adam, ister (kizin) basina yag dökmüs olsun, ister nisan hediyeleri getirmis olsun, koca olarak verecegi oglu, ölmüs, veya kaçmis olursa geri kalan ogullari arasindan en büyügünden, on yasinda olan en küçük ogluna kadar , kizi istedigine verecektir . Eger baba ölmüsse, kizi verecegi ogul da ölürse, ölü oglunun on yasinda bir oglu varsa (bu kizi bu çocuk) alacaktir. Fakat torunIar on yasindan küçükse, kizin babasi isterse kizini (küçüklerden) birine verebilir , isterse aralarindaki karsilikli hediyeleri geri verirler. Eger oglu yoksa, ne aldiysa, kiymetli taslar ve yiyecek olmiyanlar hariç, hepsini geri verecektir. Yiyecek seyleri geri vermiyecektir .



    § 44 )- Ister bir Assur'lu erkek, ister bir Assur'lu kadin (belli) fiati kadar bir adamin evinde rehin olarak oturursa veya bütün fiati (karsiligi) alinmissa, onu dövecek, saçini yolacak, kulaklarini parçalayip, delecektir (bu haklann hepsine sahiptir).



    § 45)-Eger bir kadin (evlilik için) verilmisse (evlenmisse), kocasini düsman alirsa, (kadinin) kayinpederi ve oglu yoksa, iki yil kocasina sadik kalacaktir. Bu iki yil içinde eger yiyecegi yoksa gidip söyleyecek ; 0 kadin sarayin gelinidir (himayesi altindadir.) ...onu besleyecektir. (0 kadin) onun isini yapacaktir. Eger bir isçi karisi ise onu besleyecek, isini yapacaktir. Eger kocasi, kendi sehrinde tarla veya bir bitu'yu (malikaneyi) timar, zeamet olarak isledigi için, kadin, hakimlere gelip yiyecegim yok derse, hakimler, tarlayi timar olarak kullandigi sehrin,hazannu'suna (sehrin biiyügüne) soracaklar. Tarlayi ve evi kadinin geçimi için iki yilligina alacaklar ve kadina vereceklerdir. (Kadin) orada oturacak ve sözlesmesini yazacaklar. Iki yil doldugunda diledigi kocayla oturmaga gidecek, sözlesmesini dul kadinmis gibi yapacaklar .Eger sonraki günlerde kaybolmus olan kocasi yurda dönerse disardan biriyle evli olan karisini alacaktir; sonraki kocasina dogurdugu evlatlara dokunmiyacaktir. Sonraki kocasi onlari alacaktir. Kadinin bütün geçimini karsilamak üzere bir yabanciya verilen (kiralanan) tarlaya ve bitu'ya gelince.Eger kralin hizmetine (yeniden) girmediyse, verildigi fiattan (aynen) ödeyecek ve alacaktir. Eger (kiralayan adam) dönmediyse ve baska bir memlekette öldüyse, kral onun evini ve tarlasini nereye (kime) isterse verecektir.



    § 46) -Kocasi ölen bir kadin, kocasimn ölümünde evinden çikmazsa, eger kocasi ona hiç bir sey yaziyla yazmamissa, çocuklarinin evinde istedigi yerde oturacaktir. Kocasinin çocuklari onu besIeyeceklerdir. Onun yiyecegini ve içecegini sevdikleri bir geline yapildigi gibi onu koruyacaklar . Eger (adamin) sonraki karisi ise ve (kendi) evlatlari yoksa (kocasinin) çocuklarindan biriyle beraber oturacak, müstereken onun geçimini temin edeceklerdir. Eger kendi ogullari varsa ve önceki esinin ogullari onu beslemege razi degillerse, kendi çocuklarindan istedigi birinin yaninda oturacaktir. Onu besleyecek olanlar kendi evlatlari olacak ve onlarin islerini yapacaktir. Eger kocasinin ogullari arasindan onunla evlenen biri varsa, ona bakacak olan onunla evlenen olacaktir. (Kendi) çocuklari onu beslemiyecektir.



    § 4 7)- Ister bir kadin, ister bir erkek olsun, büyü yaparsa, (büyü) ellerinde yakalanirsa, itham ve ispat edilirlerse, büyü yapani öldüreceklerdir. Büyü yapan adami gören bir görgü sahidinin agzindan büyüyü ''ben gördüm'' dedigini duyan, kulak sahidi olarak (ortaya) çikacak ve krala söyliyecek. Görgü sahidi krala, (önceden) söyledigini inkar ederse, Günesin Oglu Boga Tanrisinin önünde söyle derse: ''0 söylemedi ' (o zaman) o serbesttir. (Önce) söyleyen ve (sonra) inkar eden görgü sahidini kral sorguya çekecek ve geçmisini arastiracaktir. Büyücü getirildigi zaman, adami konusturacak ve kendisi söyle söyleyecek: ''krala ve çocuguna yaptigin yeminden seni çözmeyecekler, kral ve ogluna yaptigin yemin tablete uygun olan yemindir''.



    § 48)-Bir adam, borç karsiligi evinde oturan borçlusunun kizini (evIendirmek isterse) babasina soracak ve kocaya verecektir. Babasi razi degilse vermiyecektir. Babasi ölürse, kardeslerinden birine soracak, ( o kardes de diger ) kardeslerine söyliyecektir .Eger bir kardes ''bir aya kadar kardesimi borcundan çözecegim ,, derse ve bir ay içinde çözmezse, paranin sahibi isterse onu serbest birakir, onu kocaya verir ve isterse tabletine göre onu gümüs karsiligi verir ...



    § 50)- Eger bir adam, (diger) bir adamin karisini döver ve çocugunu düsürtürse, çocugu düsürten adamin karisina çocuk düsürtecekler. Adamin karisina yaptigini ona da yapacaklar. Cenin için bir can ödenecek. Eger ilk çocugu düsen kadin ölürse (döven) adami öldürecekler , Cenin için can ödeyecektir .Eger o kadinin kocasinin oglu yoksa ve onun karisini dövdülerse ve bundan dolayi çocugunu attiysa (düsürdüyse), onu döveni öldürecekler ve eger düsen kiz çocugu ise (yalniz) can ödeyeceklerdir.



    § 51)-Eger bir adam, çocuk büyütmeyen (önceden hiç çocugu olmayan) bir adamin karisini döver ve çocugunu düsürtürse ceza sudur: 2 biltu (talent) kalay verecektir.



    § 52)-Bir adam, bir fahiseyi döverse ve çocugunu düsürtürse, darbeye darbe (ne kadar vurduysa, o kadar vuracak) atacak ve bir can ödeyecektir .



    § 40)-Eger bir kadin kendi kendine (isteyerek) bir çocuk düsürürse, onu itham ve ispat ederlerse kaziga çakacaklar, onu gömmeyeceklerdir. Eger çocugunu düsürme sirasinda ölürse, onu kaziga çakacaklar ve gömmeyecekler. Eger çocugunu düsüren kadin onu saklarsa ve krala söylemezse...



    § 54)-kirik



    § 55) -Eger bir adam, (henüz) bakire olarak babasinin evinde oturan, bikri (henüz) açilmamis olan, evlenmemis ve babasinin evine bir sikayet vaki olmamis olan bir adamin kizini, ister sehrin içinde, ister disarda (tarlada), ister gece sokakta, ister ahirda; ister sehir bayraminda, zorla bakir kizi yakalar ve onu kirletirse, bakir kizin babasi, bakir kizi olan ve onu kirleten adamin karisini, kirletilmek için verecektir, kocasina dönmeyecektir. (Baba) onu alacaktir. Kizi kirletilmis baba, onu kirleten adama, kari olarak kizini verecektir.Eger karisi yoksa, bakir kizin fiati olan üç misli gümüsü kirleten, kizin babasina verecektir. (kiz) kirleten ile evlenecek, onu istememezlik yapmiyacaktir .Eger baba istemezse, bakir kizin fiati olan üç misli gümüsü alacak ve kizini istedigine verecektir .



    § 56)- Eger bir bakire kendini (isteyerek) bir adama verirse, adam (buna) yemin ederse, karisina yaklasmiyacaklar. (Karsilik olarak) bakirenin fiati olan gümüsün üç katini kirleten ödeyecektir. Kizin babasi istedigi gibi hareket edecektir .



    § 57)-Bir adamin karisinin tabletinde (vesikasinda) yazilmis olan ister vurma (dayak atma) olsun, ister (cezasi) olsun hakimler önünde yapilmalidir (uygulanmalidir).



    § 58)-Bir adamin karisinin bütün cezalarda (durumu), ister (göz) oyma, ister (kulak) kesme olsun, gallu'ya (sehir bügüyü) bildirilmis olacak, ( o ) gelecek, tabletinde yazildigi gibi islem görecektir .



    § 59)-Bir adamin karisinin tabletinde yazilan suçlarin disinda adam, karisini dövecek, saçini yolacak, kulaklarini yaraliyacak, bükecek, cezasi yoktur.



    TABLET B



    § 1) -(Eger kardesler, babalarinin evini bölüsürlerse] büyük oglan mülkten (bahçelerden kuyulardan ] iki hisseyi (kendi hissesi gibi ] seçecek ve alacaktir .Kardesleri birer birer sonradan seçecek ve alacaklardir. Islenmis ( ?) her bir tarlanin ve emeklerinin ürününü küçük oglan seçip, bölecek, büyük oglan bir hisse seçip alacaktir; fakat ikinci hisse için kardesleri ile birlikte kur'a çekecektir.



    § 2)- (Mirasi) bölünmemis kardesler arasindan biri, bir cana son verirse (öldürürse) can sahibine (ölenin yakinlarina) onu vereceklerdir. Can sahibi isterse onu öldürür, isterse affeder, isterse mirasini alir.



    § 3)- Eger mirasi bölünmemis kardesler arasindan biri (büyük) bir hainlik yapar veya kaçarsa, onun hissesini kral (istedigi gibi yapacaktir).



    § 4)- Eger kardesler, bölüsülmemis bir tarlanin müsterek sahibi iseler, aralarindan bir kardes tohum eker tarlayi sürerse, baska bir kardes gelip, kardesInin tarlasinin tohumundan ikinci defa alirsa, suçlanip ispat ederlerse, tarlayi isleyen kardes gelince hissesIni alacaktir .



    § 5 kirik



    § 6)-... gümüs karsiligi (satin aliyor.) Tarla ve evi para karsiligi almadan evvel, bir ay süreyle bir dellali üç defa Assur sehrinIn (satin alacagi mallar oradaysa) ortasinda bagirtacaktir. Veya tarla ve evi alacagi sehirde üç defa söyle bagirtacaktir: ''Falanin oglu, filan, sehrin yakininda bulunan tarla ve evini, gümüs karsiligi alacagim, onlari almak isteyen veya onlar hakkinda itirazi olan varsa, vesikalarini çikarsinlar (göstersinler). Qepu'larin önüne koysunlar, sikayet etsinler, temize çiksinlar, (sonra) alsinlar''. Bu bir aylik süre içinde, henüz daha zaman varken, unutmadan tabletlerini çikaranlar, qepu'larin önüne getirenler, tarlasi hakkinda böyle hareket edenler tarlasi hakkinda salim (temize çikmis) olacak ve onu alacaktir. DellaIin Assur sehrinde bagirdigi günde, kraIin önünde olan ( sukallu ) vezirlerden bir tanesi, bir sehir katibi, dellal ve kraIin qepu'lan hazir olacakIardir. Eger, tarla ve ev alan insan baska bir sehirde ise, sehrin üç büyügü ve hazannu'su (vali, belediye reisi) hazir olacaklardir. Dellal çagirtacaklar, tabletlerini (vesikalarini) yazacaklar ve vereceklerdir. Söyle diyerek: ''Bu bir ay içinde üç defa dellal çagirdi, bu bir ay içinde tabletini getirmeyenin ve qepu'lartn önünde onu göstermeyenin tarla ve evden eli kalkacaktir (iddiasi olmayacaktir). Fakat dellaIi bagirtan serbesttir. DellaIin bagirmasi hakkinda hakimlerin yazdigi üç tabletten bir tanesini qepu'lar (alacaktir).



    § 7)-.. ne varsa ...faiz için hak iddia ettigi evin fIatini degistirdigi evin fiatinin iki katini ev sahIbine verecek ...1 biltu kalay için 5 sopa vuracaklar. BIr ay süreyle kirala hizmet edecek.



    § 8)-Eger bir adam, komsusunun büyük (önemli) hududunu ihlal ederse (onun arazisinden bir kismin kendininkine katarsa) onu suçlayip, Ispat ederlerse, ihlai ettigi tarlanin 1/3 (fazlasini) verecek, bir parmagini kesecekler, yüz sopa atacaklar, bir ay süreyle kralin isini yapacaktir.



    § 9)- Eger bir adam, komsusunun (kendisine) kur'a ile isabet eden küçük (ikincI derecede) hududunu asarsa, onu suçlar ve ispat ederlerse, bir biltu (talent) kalay verecektir Astigi tarlanin 1/3 (fazlasini) verecektIr Elli sopa atacaklar ve bir ay süreyle kralin isini yapacaktir.



    § lO) -Eger bir adam, tarlasi olmayan bir (yerde) kuyu kazarsa, set yaparsa, kuyusunun veya setinin (hakkini) kaybetmistir. Ona 30 sopa atacaklar, yirmi gün kraIin hizmetIni yapacak, hudut asmasi..



    § 12)- Eger bir adam, komsusunun tarlasinda, bahçe yapar, kuyu kazarsa, agaçlar yetistIrirse, tarlanin sahibi bakip (görüp ) sikayet etmezse bahçe, kurana serbesttIr (kuranindir). Tarla gibi (bir) tarlayi bahçe sahIbine verecektir.



    § 13)-Eger bir adam, kendInin olmayan bIr toprakta, Ister bahçe yapar, ister kuyu kazar, ister sebze veya agaçlar yetistirirse, onu suçlayip ispat ederlerse, tarlanin sahibi gelir gelmez, (tarlayi) emegi ile beraber alacaktir (emegi düsünülmeyecektir).



    § 14)-Eger bir adam, kendinin olmayan bir yerde toprak çevirir ve tugla yaparsa, oou suçlayip ispat ederlerse, topragin üç katini verecek, tuglalari alacaklar , 50 ( ?) sopa vuracaklar , bir ay süreyle , kralin hizmetini yapacaktir .



    § 15)- Eger bir adam, kendisinin olmayan bir yerde...tugla yaparsa, tuglalarini alacaklar, [ ...sopa vur)acaklar .( süreyle) kralin isini yapacaktir.



    § 16 kirik § 17)- Eger , sulanacak topragi, hazirlamaga ( ve ) kuyularin içinde sulamaga akacak su bulunursa, tarlalarin sahipleri aralarinda (isI) bölüseceklerdir (birbirlerIoe yardim edeceklerdir). (Her) adam tarlasina göre is yapacak, tarlasini sulayacak (fakat) aralarinda uyusmazlik olursa, aralarinda uyusmus (razi) olan adam, hakimlere soracak, hakimlerin tabletini (kararini) alacak ve isI yapacaktir. Suyunu kendisi alacak, tarlasini sulayacak, baska tarlayi sulamiyacaktir. Eger, sulanacak tarlayi hazirlamaga sulamaga akacak Adad'in sulari (yagmur sulari) varsa, tarlanin sahipleri aralarinda birbirlerine yardim edeceklerdir. Herkes tarlasina göre is yapacak,tarlasini sulayacaktir. Fakat aralarinda uyusmazlik varsa, uyusan (sikayetI olmayan), hakimlerin tabletini uyusmazlara karsi alirsa , belediye reIsi ( ?) ve sehrin bes büyügü [ oturacaklar ] sopa atacaklar.. gün süreyle kralin IsIni yapacaktir.



    § 19)- Eger bir adam arkadasinin tarlasini [kaz]ip sürerse veya (etrafini) çevirirse, tarlanin sahibi ''0 kazdi ve çevIrdi'' diyerek kral üzerIne yemIn ederse, günü geldigi zaman tarlanin sürücüsü, hasad ( ?) zamanlnda, mahsulü ( danesini) ayiracak (harman dövecek) ve tahili depoya yigacak. Tarla sahibine fazlasiyle tahili geri verecek, sehirdeki bir tarlanin mahsulu karsiligi tarla sahibine verecektir .



    § 20)- Eger bir adam, kendi tarlasi olmayan bir yerde hudut çevirirse, [bu ]jud tasi dikerse ''tarla hediyedir ,, derse, onu suçlayip, ispat ederlerse...



    TABLET C + G



    § 1 ) eksIk ve kirik



    § 2)- Eger bir adam ister bir adamin oglu, ister bir adamin kizi olsun para karsiligi veya rehIn olarak onu evInde oturtuyorsa, onu ikinci bir adama para karsiliginda verirse (satarsa) veya evinde oturan herhangi ikinci bir adama verirse ve bu ispat edilirse, parasindan eli kalkacak (alacak hakki kalmayacak), onun karsiligini, kiymetine göre mülk sahibine verecektir. sopa yiyecek, 20 gün süreyle kralin hizmetini yapacaktir .



    § 3) Eger hir adam, para karsiligi veya rehin oluruk evinde oturttugu ister bir adamin oglunu veya ister bir adamin kizini, baska bir memlekete para karsiligi verirse (satarsa) ve .suçlanip, ispat edilirse, parasindan eli kalkacak (alacak hakki kalmayacak), onun karsiligini kiymetine göre mal sahibine verecektir. sopa atacaklar, 40 gün süreyle kralin hizmetini yapacak, vermis oldugu adam, ikinci memlekette ölürse ~an ödeyecektir. Tam fiati (parasi) alinmis (ödenmis) Assur'lu bir adam veya kadin, baska memlekete verilebilir .



    § 4) Eger bir adam, kendinin olmayan, rehin olarak evinde bulundurdugu ister bir öküz, ister bir esek, ister bir ati veya herhangi bir hayvani, para karsiliginda verirse (satarsa), ayni degerde bir hayvani (hayvan sahibine) ödeyecektir. Gümüs (para) iade etmiyecektir. Fakat hayvan vermezse, paradan eli kalkacaktir (sattigi hayvan karsiligi aldigi parada hakki olmayacaktir. Adamin evinde ahirlanan hayvanin sahibi ise hayvanini alacak, hayvani satin alan (ise) parasini saticidan (geri) alacaktir.



    § 5 -Kirik



    § 7) Kirik



    § 8)- Eger bir adam, bir hayvani veya herhangi bir seyi çalarsa suçlanip, ispat edilirse (mahkum edilirse) [x MANA] kalay verecek ( ona ) 50 sopa vuracaklar [ x gün kralin hizmetinde çalisacaktir ] . Memleketin hakimleri bu hükmü [ verdiler ] Eger krala ulasirsa (mahkeme kral huzurunda olursa), çalinan seyi çaldigi kadar az veya çok ödeyecek (ayrica) kralin verdigi cezayi çekecektir.



    § 9) Eger bir adam, emanet edilmis olan bir öküz veya koçu veya bu cins bir seyi yok ederse ve muhafaza için disarda bir yere konulmussa, evinde bu hayvanlari muhafaza eden bu adam, mal sahibine evinde, sakladigini söylemezse ve bunlar elinde yakalanirsa, mal sahibi onu alacak, o adam, hirsizliktan sorumlu olacaktir .



    § 10) Eger bir adam, ,komsusunun emanetinin (degerini) arttirirsa yüksek gösterirse ve onu yaziyla tespit eder , suçlanip, mahkum edilirse o hirsizdir. Kralin istedigi cezayi çekecektir.









    MIRAS PAYLASIM VE SATIS METINLERI





    (Paris. Librairie Ernest Leroux 1933 Memoires de la Mission Archeologique de Pers Tome XXIV V.SCHEIL ve R.De Mecquenem yönetiminde hazirlanmistir. ACTES JURIDIQUES SUSIENS) * Partage. (no 328-395)



    * Tablet No: 328

    Kubi Danu'nun (mirasçı) oğulları, İbdi Gişdar, Ludlul Şin, Nuratum, İkubi, malları paylaştılar.

    Kubi Danu'nun oğullarının birbirine alacak-vereceği kalmadı.
    Onlar tartışıp paylaştılar.

    Kim ki bu (anlaşmadan) geri döner, 10 Min(= öl*çü) altın ödeyecek, eli ve dili kesilecektir.

    Şirukduh ve Amme Haştuk'un adları (anıldı)(namına söz verildi).

    Şuşinak , Şamaş, Tabarzi, Tabiya, İkunam, Zinin, Adad, Sin ri-ne-ni, Sil Adad, Nur Bau, Suşinak Mubalit, İnzuzu, Nuriri, İbdi Gişdar, Laim önünde ve 15 şahidin huzurunda Lugal Bi İn Pad-da’nın adını andılar.

    * Tablet No:329

    Sin Nazir, kendisinin miras hakkı konusunda Puzur Mazat' a karşı çıktı ('ayağa kalktı').
    Mera, bahçe, koyun (sürü) ve evden -2. 5 Min gümüş eder- (miras) payını seçti ve aldı.
    (Miras) payları dağılmış, sonuçlanmıştır.
    Sin Nazir ve oğulları, Puzur Mazat'ın oğullarına karşı (artık) istek öne sürmeyecek.
    Kim ki bu davaya geri döner, 1 ölçü gümüş ödeyecek, eli ve dili kesilecektir. (...)
    Kuk Nahudi ve Kuk Nasir'in adları anıldı.



    * Tablet No:330

    İbi Nin Subur, Tan Uli'nin alacakları ve kendisinin (miras) hakkı konusunda Puzur Mazat'ın oğullarına karşı çıktı.

    Puzur Mazat'tan kalanlar: Yüz küçükbaş hayvan, 1 gur'luk mera, 211 qa'lık buğday tarlası, ... içinde Uru-dag bölgesinde 211 qa'lık buğday tarlası, ... bir ev, bir (saray?), bir adet şahsa ait özel ev, bir (kemeraltı?) (küçük kapı?), 5 gur'luk arpa, (İbi Nun Subur'un) babası Tan Uli'den kalan (miras).
    Puzur Mazat' ın oğulları, İbi Nin Subur 'un kalbini rahatlattılar.
    (Miras) paylaşıldı ve ayarlandı.
    İbi Nin Subur (veya) onun mirasçı (olacak) oğulları Puzur Mazat'ın oğullarına karşı bu miras konusunda ne olay yaratacak, ne de dava açacaklar. Bu konuyu ne Kıral'a ne de hakime götürecekler. (Bu sözden) vazgeçen, 1 ölçü gümüş ödeyecek, elleri ve dili kesilecek, (ve) ona (şimdi) verilenlerin hepsini kaybedecek (elinden geri alınacaktır).

    Kuk Nahudi ve Kuk Nasir'in adları anıldı.
    Allah'ım, huşu duymaz bir kalpten, dinlenmeyen bir duadan, doymak bilmeyen bir nefisten, faydası olmayan bir ilimden sana sığınırım.
    Linklerde Sorun varsa Lütfen Bildiriniz.(Konu İsmi Veriniz)

Benzer Konular

  1. Eski Uygarlıklar, Eski Kentler
    Konu Sahibi naydin81 Forum Tarih Haberleri
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 14.Eylül.2010, 22:27
  2. Eski Uygarlıklar (PDF)
    Konu Sahibi adana Forum Sahaf
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 02.Şubat.2009, 20:49
  3. Eski Elbiseler
    Konu Sahibi naptera Forum Tarih Konuları Hususunda Soru(nu)m Var
    Cevap: 3
    Son Mesaj : 02.Haziran.2008, 17:30
  4. Eski Ege Havzası ve Eski Yunan Sanatı
    Konu Sahibi tarih.20 Forum Sanat Tarihi Ders Notları
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 20.Kasım.2007, 22:18
  5. Eski Türkler
    Konu Sahibi Betül Forum Bahçe-Kantin
    Cevap: 3
    Son Mesaj : 05.Mayıs.2007, 09:45

Bu Konu için Etiketler

Giriş