15000 Askerimizi kör ettiler

B Çevrimdışı

Betül

New member
15000 askerimizi kör ettiler

--------------------------------------------------------------------------------

Ermeni diasporasının karalama kampanyaları hızla sürüyor.Saldırının muhatabı Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nden ise cılız birkaç karşı çıkıştan başka tepki yok.

Oysa, elimizde öylesine önemli belgeler var ki...Örneğin bu yazıda anlatacaklarımı,Çoğumuzun bildiğini de sanmıyorum.
Karamanlı yedek subay Ahmet Altınay'ın günlüğünü su yüzüne çıkaran Ahmet Duru'nun, İmge yayınlarından çıkan
"Katran Kazanında Sterilize" adlı kitabından...

Birinci Dünya Savaşı'nda İngilizlere, 150 bin askerimiz esir düştü. Bu askerlerden bir kısmı da Mısır'ın İskenderiye şehri yakınlarında bulunan Seydibeşir Usare Kampı'na hapsedildi.Kampın tam adı, "Seydibeşir Kuveysna Osmanlı Useray-ı Harbiye Kampı" idi. Bu kampta, 1918'de Filistin cephesinde esir düşen 16. Tümen'in 48. Alayı'na bağlı Osmanlı askerleri tutuluyordu. 12 Haziran 1920'ye kadar iki yıl boyunca her türlü işkence,eziyet, ağır hakaret ve aşağılamaya maruz
kaldılar.Bu insanlık dışı muamelenin nedeni ise Ermeniler idi...
Kamptaki, Türkçe bilen Ermeni tercümanların yalan, yanlış çevirileri ve kışkırtmaları nedeniyle, kampların İngiliz komutanları, azılı Türk düşmanı kesilmişlerdi.

Savaş bitmişti. Ancak, kamptaki ağır koşullar nedeniyle ölenler dışındaki askerleri teslim etmek, İngilizler'in işine gelmiyordu. Çünkü, olası yeni bir savaşta, bu askerlerin yeniden karşılarına çıkabilecekleri, Ermeniler tarafından, İngilizlerin beyinlerine işlenmişti.

Çözüm toplu katliamdı...

Askerlerimiz, mikrop kırma bahanesiyle, süngü zoruyla dezenfekte havuzlarına sokuldu. Ancak suya normalin çok üzerinde krizol maddesi katılmıştı. Mehmetçik, daha ayağını soktuğunda, aşırı krizol maddesi nedeniyle haşlanıyorlardı. Ancak İngiliz askerleri dipçik darbeleri ile askerlerimizin havuzdan çıkmalarına izin vermiyorlardı. Mehmetçikler, bele kadar gelen suya başlarını sokmak istemedi. Ancak bu kez İngilizler havaya eteş etmeye başladı. Askerlerimiz, ölmemek için çömelerek başlarını suya
soktular.Ancak başını sudan kaldıran artık göremiyordu. Çünkü gözler yanmıştı...

Dışarı çıkanların halini gören sıradaki askerlerimizin direnişleri de fayda etmedi ve 15 bin askerimiz kör oldu.

Bu vahşet, 25 Mayıs 1921 tarihinde TBMM'de görüşüldü. Milletvekilleri Faik ve Şeref beyler bir önerge vererek,Mısır'da esirlerin "
Krizol Banyosuna" sokularak 15 bin vatan evladının gözlerinin kör edildiğini, bunun faili olan İngiliz tabip, garnizon komutanı ve askerlerinin cezalandırılması için
TBMM'nin teşebbüse geçmesini istediler. Tabii ki yeni kurulan devletin bin türlü sorunu vardı. Bu hesap sorma işi de unutuldu gitti.

Ama onlar unutmuyorlar...

Kendi ihanetlerini bile soykırım ambalajına sarıp, dünya kamuoyuna sunuyorlar. En üzücü olanı da malum birilerinin, bu karalama kampanyalarına çanak tutması...
____________ALINTIDIR____________

ilteriş Çevrimdışı

ilteriş

Kağan
Yönetici
Kaç kişi biliyordu bu hikayeyi tartışılır. Ama ya ordakiler İngiliz veya Ermeni olsaydı kaç kişi bilirdi. Önemli olan bu. Yazıklar olsun.

U Çevrimdışı

ulubey

New member
Ben bu hikayeyi bilmiyordum ama söylediğinizde son derece haklısınız hocam.Ben bu söylediğinizi değiştirerek Ermenilere soykırım yaptınız diye İngiltere suçlansaydı kimin umrunda olurdu acaba Ermeniler.....

Y Çevrimdışı
Ynt: 15000 Askerimizi kör ettiler

Bu bir hikaye değildi sayın hocam

ve bu mesaja 150 gündür cevap verilmediği gibi bu ülkede ki insanlarda bu konuya duyarsız
kimse o insanlara ne oldu?... Nerdeler ....:?????????????????

Mesajınız tarafımdan dilimiz imla kurallarına uygun hale getirilmiştir.
8822415140281185225459cq6.png

D Çevrimdışı

dogukannaz

New member

Ben, bu olayı okumuştum, geçen yıllarda bir öğretmen arkadaşım bana bu olayı bir ileti halinde göndermişti okuduğumda gerçekten şok olmuştum. Bu durum da bizim ülke olarak maalesef böyle hassas konularda yetersizliğimizi ortaya koyuyor, dünya çapında iletişim ve haklılığımızı cesurca savunma refleksimiz gelişmemiş acaba küçüklük komleksimiz mi var iye düşünmeden de edemiyorum.
Allah, yar ve yardımcımız olsun.

T Çevrimdışı

tarih.20

New member

Bu konu Sky Türk'te 2004'te yayınlanan bir belgeselde anlatılmıştı...Ben de ilk defa orada duydum.O belgeseli edinmek istedim,bulamadım...Bugünlerde de ortalıkta bu konuyla ilgili bir ileti dolaşıyor...

Geçen sene Kanal Cephesi'den bahsederken lise 2.sınıf öğrencilerime,daha ben bu konuyu anlatmadan , bir öğrencim "benim dedem de oradaymış hocam,havuza zorla sokmuşlar.Savaş bittikten 6 yıl sonra köye dönebilmiş,çok az yaşamış ,ölmüş" dedi...

Türkiye'yi işkenceyle,insan haklarına uymamakla,en önemlisi de soykırımla suçlayanlar,ellerindeki kanı nasıl temizleyecekler acaba?...

Ç Çevrimdışı

çubuk prenses

New member
Türk Askerlerimiz Ermeni Oyunuyla Kör Olmuştu

İngilizler'in 15 bin Türk esire, Ermeni oyunuyla nasıl bir vahşet uyguladığı belgelendi.

Birinci Dünya Savaşı'nda 150 bin Türk askeri, İngilizler'e esir düştü. Bu
esirlerden bir kısmı Mısır'ın İskenderiye şehri yakınındaki Seydibeşir Usare
Kampı'nda hapsedildi. Bu kampta, 1918'de Filistin cephesinde esir düşen 16.
Tümen'in 48. Alayı'na bağlı Osmanlı askerleri tutuluyordu. 12 Haziran
1920'ye kadar 2 yıl boyunca işkence, eziyet, ağır hakaret ve aşağılanmaya
maruz kaldılar.
ALÇAK TERCÜMANLAR
Bu insanlık dışı muamelenin sebebi ise Ermeniler idi. Kamptaki Türkçe bilen
Ermeni tercümanların yalan, yanlış çevirileri ve kışkırtmaları yüzünden
kamptaki İngiliz komutanlar azılı birer Türk düşmanı kesilmişlerdi.
Savaş bitmişti. Ancak kamptaki ağır şartlar yüzünden ölenler dışındaki
askerleri teslim etmek, İngilizlerin işine gelmiyordu. Çünkü muhtemel yeni
bir savaşta, bu askerlerin yeniden karşılarına çıkabilecekleri, Ermeniler
tarafından İngilizlerin beyinlerine işlenmişti. Çözüm toplu katliamdı..

ZORLA ZEHİRLİ HAVUZA
Askerlerimiz, mikrop kırma bahanesiyle süngü zoruyla dezenfekte havuzlarına
sokuldu. Ancak suya normalin çok üzerinde krizol maddesi katılmıştı.
Mehmetçik daha ayağını suya soktuğunda aşırı krizol maddesi nedeniyle
haşlanıyordu. Ancak İngiliz askerleri, dipçik darbeleri ile askerlerimizin
havuzdan çıkmalarına izin vermiyordu.

TOPLU GÖZ KATLİAMI
Mehmetçik bele kadar girdikleri suya başlarını sokmak istemiyordu.
Ancak bu defa İngilizler havaya ateş açmaya başladı. Askerlerimiz ölmemek
için çömelerek başlarını suya soktular.
Ancak başını sudan çıkartan artık göremiyordu. Çünkü gözleri yanmıştı. Sudan
çıkanların halini gören sıradaki askerlerimizin direnişleri de fayda
vermedi..
15 BİN ASKERİMİZ KÖR OLMUŞTU..
İmge Kitapevinin sitesinde yer alan bilgi ise şöyle:

BİR TÜRK SUBAYININ İNGİLİZ ESİR KAMPINDA ÜÇ YILI
Mısır'dan dönen Türk esirlerinin bir çoğunun kör olması, buradaki baskıların sadece psikolojik değil işkence ve zulüm boyutuna vardığının da delili olarak ileri sürülebilir. Özellikle bazı Ermeni doktorların tedavi maksatlı olarak kendilerine gelen Türk esirlerin gözlerinin kör edilmesi operasyonunda rol aldıkları da açıktır. Bu olay ilk kez 28 Mayıs 1921 Cumartesi günü yapılan TBMM'nin 37'nci oturumunda Edirne Milletvekilleri Faik ve Şeref Beyler tarafından gündeme getirilmişti. Bu iki milletvekilinin önergesinde, "Mısır'da bi'l-intizam, İngilizlerin ilaçla temizleme bahanesiyle yeterli miktardan fazla krizol banyosuna sokarak gözlerini kör ettikleri 15.000 vatan evladının üzerinde tatbik edilen bu cinayeti, önceden tasarlayarak uygulayan İngiliz doktorlarla garnizon komutanı ve subayların suçlu ilan edilmelerini" teklif ediyorlardı. İşte bu kitapta, vicdan ve vazife duygularına sahip bedbaht bir şahsın, tesellisi mümkün olmayan dert ve elemlerine şahit olacaksınız.

Geri