8 Mart Dünya Kadınlar Günü

M Çevrimdışı

mehtap-gez

Super Moderator
kadinlar bu gun gelince gectigimiz yuzyil icinde hemcinsleri, amerikali dokuma isçisi kadinlarin kanlariyla yazdiklari tarihi anarlar.

takvim yapraklari 8 mart 1857'yi gösterdiginde, amerika'nin new york kenti 40 bin dokuma isçisi kadinin direnisine taniklik ediyordu. agir çalisma kosullarina, 12 saatten fazla günlük is saatine, düsük ücretlere hayir diyen binlerce dokuma isçisi kadin bu talepler etrafinda direnisi baslatti.

yürüyüse geçen kadinlarin önünü kesen amerikan polisi, isçi kadinlarin fabrikadan çikisini engelleyerek, kadinlari fabrikaya kilitledi. fabrikaya kilitlenen kadinlari bir komplo bekliyordu. ve tezgah çalisti; çikan yanginda 129 kadin isçi yasamini yitirdi.

8 mart 1857'de amerikali dokuma isçisi kadinlarin tarihe kazidiklari 8 mart tarihi, daha sonraki yillarda isçi kadinlarin mücadelesinde önemli bir basamak oldu. yillar sonra, yine bir 8 mart günü, 8 saatlik isgünü, ücretlerin iyilestirilmesi, çocuk emeginin korunmasi ve oy hakki için new york sokaklarina çikti kadin isçiler. 8 mart 1908'den itibaren, her yil, tüm dünyada 1857 yilinda dokuma isçisi kadinlarin yarattigi direnis günü anmalari bir gelenek haline getirildi.

1910 yilinda kopenhag 'da toplanan ıkinci uluslararasi sosyalist kadinlar kongresi, genel oy hakki talebini tekrar onayladi ve alman komünist partisi 'nin kadin önderlerinden clara zetkin 'in önerisiyle 8 mart dünya emekçi kadinlar günü olarak kabul edildi. öneri kongre tarafindan coskuyla benimsendi.

1911'den baslayarak 1914'te savasin patlak vermesine dek, 8 mart hemen hemen her büyük avrupa kentinde ve amerika'da düzenlenen gösterilerle kutlandi.

tüm dünya kadinlari, 8 mart 1857'de amerikali kadin isçilerin yazdiklari bu tarihi özgürlük mücadelesinde bir basamak olarak görüp kutlarken, amerikali isçi kadinlarin mücadeleleri sürdü.

1912 yili ocagindan martina kadar devam eden lawrance tekstil isçileri grevi, kadinlarin gerçeklestirdigi en büyük grev olarak tarihe yazdi.

greve 45 ayri dili konusan 25 milliyetten 23.000 grevci katildi. o günleri tony cliff kitabinda su cümlelerle bizlere aktariyor:


kadinlar grev gözcülügünde ve gösteri yürüyüslerinde, ister bizzat grevci isterse grevcilerin esleri olarak yasamsal bir rol oynadilar. buz tutmus caddelerde erkeklerle yanyana yürüdüler, gösteri ve yürüyüslerde çogu kez en ön saflarda yer aldilar; umutlu anneler ve kucaklarinda bebekleriyle isçi kadinlar digerleriyle birlikte yürüdüler ve tipki isçi kizlar gibi üzerinde hem ekmek hem de gül istiyoruz yazili pankartlar tasidilar...

grev kiricilarini engellemek için gözcülük yaparken gözdagi vermek amaciyla tutuklananlar arasinda kadinlar çogunluktaydi...

kefalet bedelini ödemeyi reddederek hapse girmeyi tercih ettiler. bu durum özellikle ıtalyan, rus, polonyali ve litvanya asilli kadinlar için geçerliydi.
 
M Çevrimdışı

mehtap-gez

Super Moderator
Ynt: 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Can Dündar'ın kadını anlaytan güzel bir şiiri böyle bir günde paylaşmak istedim...
Kadin
bir kadın çocuktur aslında.. çocuk gibi davranmayı sever.
erkeğin kendisine bir
çocuğa gösterdiği şefkati göstermesini de ister.
bir çocuğu okşar gibi incitmekten korkarak okşamalıdır erkek kadını.
ama her kadın çocukça da olsa dinlenilmesini, dikkate alınmasını ister
yani bir kadının çocukluk yapmasına izin vereceksiniz
ama asla onu bir çocuk olarak görmeyeceksiniz
bir kadın güçlüdür aslında.
hatta erkeklerden çok daha güçlüdür.
ama bu gücünü her zaman ortaya koymasını sevmez.
ister ki erkeğin gücü kendisine huzur versin.
kendi kendine yapabileceği şeyleri bile
erkeğin yapmasını bekler.
böylece hem daha kadın olduğunu hissedecektir
hem de erkeğinin ne kadar güçlü olduğunu görecektir.
ancak kadın gücünü göstermek istediğinde onu engelleyemezsiniz
yapmak istediği bir şey varsa mutlaka yapar.
bir kadın sevgilidir aslında.
içinde her zaman sevgiyi taşır.
sevdiklerinden kolay kolay ayrılamaz.
sevdiklerini kolay kolay kıramaz.
zor sever ama tam sever.
bir kadının tam anlamıyla sevebilmesi için
yüreğinin kabul ettiğini beyninin de kabul etmesi gerekir.
ve sevmezse de onu asla sevmeye zorlayamazsınız.
belki kolayca yüreğine girebilirsiniz.
ancak beyninde yer etmemişseniz her an terk edilebilirsiniz.
sevmediği halde terk etmeyen kadınlar da var elbette.
bunun nedeni ise engelleyemedikleri "acımak" duygusudur.
bir kadın yalnızdır aslında.
hiçbir zaman kadını bütünüyle elde edemezsiniz.
kendisine ait bir dünyası vardır ve orada hep yalnızdır
. o dünyaya kimsenin girmesine izin vermez.
hiçbir anahtar o dünyanın kapısını açamaz.
yalnızlık onun sığınağıdır.
o sığınağa ne zaman gireceğine, ne kadar kalacağına hep kendisi karar verir
. sığınaktayken oradan çıkmaya zorlarsanız onu sonsuza dek kaybedebilirsiniz.
bir kadın bilgindir aslında.
neler yapabileceğini erkek aklı hayal bile edemez.
yaratıcılığının sınırı yoktur.
ama bunu ortaya çıkartmak için hayatının erkeğini bekler.
hoyratça harcamaz yaratıcılığını sadece erkeğine saklar.
bir kadının gerçek erkeği olmayı başarabilmişseniz çok şanslısını demektir
. çünkü yaşamınız asla sıradan olmayacaktır..
bir kadın hayattır aslında.
çünkü hayatın içinde olan her şey ancak kadınlar olduğunda anlam kazanıyor.
yemek yemek, su içmek bile.
bir kadının elinden içtiğiniz suyla kendi kendinize bardağı doldurup içtiğiniz su arasındaki lezzet farkını anlayabiliyor musunuz?
anlıyorsanız ne mutlu size. anlamıyorsanız, ne yazık ki yaşamıyorsunuz...
 
M Çevrimdışı

mehtap-gez

Super Moderator
Ynt: 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle Gaziantep ilinde yer alan eğitim sendikalarımızdan biri-site kuralları gereğince isim belirtmiyorum-- tarafından hazırlanan Bayan Eğitim Çalışanlarıyla ilgili yapılan ankete 1500 bayan kamu çalışanı katılmıştır. Bayanların mesleğini icra ederken yaşadıkları olaylar, karşılaştıkları problemler ve çalışma şartlarıyla ilgili ne düşündükleri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Anket, İlimizde Milli Eğitime Bağlı kurumlarda yapılmıştır. Yapılan anketlerle ilgili sorulan bazı çarpıcı sorulara verilen cevaplar şöyledir:
BAYANLARIN % 34,88'İ GELENEKSEL TUTUMUN, % 20'Sİ İSE ENGELLEMELERİN YÖNETİCİ OLMALARINDA ENGEL OLDUĞUNU SÖYLEMEKTEDİRLER.
"Sizce bayanların yönetici olmalarında engel nedir?" diye sorulan soruya; % 34,88 geleneksel tutum, % 25 diğer. % 20"si engellenme, % 12.37"si çevre ve % 7,4"ü ise kendini yetersiz hissetme seçeneğini işaretlemişlerdir.
BAYANLARIN % 34.08İ ÇALIŞTIKLARI KURUMLARDA KADIN VE ERKEKLERİN EŞİT HAKLARA SAHİP OLMADIĞINI SÖYLEMEKTEDİR.
"Çalıştığınız kurumlarda bayan ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğuna inanıyor musunuz?"
sorusuna % 65,92'si evet derken % 34,08"i hayır seçeneğini işaretlemişlerdir.
BAYAN KAMU ÇALIŞANLARININ % 36.96'SI ÇALIŞMA ORTAMLARINDA BAZEN % 1,68'DE ÇOĞU ZAMAN SÖZLÜ VE FİZİKSEL ŞİDDETE MARUZ KALDIKLARINI SÖ YLEMEKTEDİRLER.
"Çalışma ortamında ( veliler, öğrenciler, kurumdaki personeller, yöneticiler ve çevredeki diğer insanlar tarafından ) sözlü ve fiziksel şiddete maruz kaldınız mı?" sorusuna % 61,12 hiçbir zaman, % 36,96 bazen % 1,68 çoğu zaman, % 0,24 her zaman seçeneğini işaretlemişlerdir. Sözlü ve fiziksel şiddete maruz kalanların oranı 38,88 olmuştur.
BAYAN KAMU ÇALIŞANLARININ % 69,36'SI MİLLİ EGITIM BAKANININ SON YILLARDA EĞİTİMCİLER İÇİN SÖYLEDİĞİ SÖZLERDEN OLUMSUZ ETKİLENDİKLERİNİ SÖ YLEMEK TEDİRLER.
Ankete katılanlara "Son yıllarda Milli Eğitim Bakanının eğitimciler için söylediği sözler sizi nasıl etkiledi?" sorusuna; % 69,36 olumsuz etkiledi, % 18,88 hiç etkilemedi, % 8,4 duymadım. % 3,36 olumlu etkiledi demişlerdir.
ÇALIŞAN BAYANLARIN % 66,487 BAYAN OLMALARININ KARİYER YAPMALARINI ENGELLEDİĞİNİ SÖYLEMEKTEDİRLER.
"Bayan olmanız kariyer yapmanızı engelliyor mu?" sorusuna % 66,48 hayır derken, % 33,52 evet demiştir.
KAMU ÇALIŞANI BAYANLARIN % 84.88'İ ÜLKEMİZDE KADIN HAKLARININ YETERİNCE KORUNMADIĞINA İNANMAKTALAR.
Ankete katılanlara "Ülkemizdeki yasal düzenlemeler ve uygulamalarında kadın haklarının yeterince korunduğuna inanıyor musunuz?" sorusuna % 84,88 hayır derken, % 15,12 evet demiştir.
ÇALIŞAN BAYANLARIN % 84.81 fi TOPLUM İÇERİSİNDE LİDERLİK VE AKTİF GÖREV ALMALARINDA EŞLERİNİN TAVIR VE POZİSYONLARININ ENGEL OLDUĞUNU SÖ YLEMEKTEDİRLER.
Ankete katılan bayanlara "Bayanların toplum içerisinde liderlik ve aktif görev almalarında eşlerinin pozisyon ve tavırlarının engel mi?" diye sorulduğunda; % 45,04 biraz engel derken, % 3 1,76 engel, % 8 çok engel ve % 15,20 de engel değil seçeneğini işaretlemişlerdir.
EĞİTİM ÇALIŞANI BAYANLARIN % 65,92'Sİ KADINLARIN MEDYADA VE SOSYAL HA YATTA İSTİSMAR EDİLDİĞİNE İNANMAKTA, % 29,52 Sİ İSE KISMEN İNANMAKTADIR.
"Medyada ya da sosyal hayatta kadınların istismar edildiğine inanıyor musunuz?" sorusuna: % 65.92 evet derken. % 29,52 kısmen ve % 4,56 hayır demişlerdir. Evet ve kısmen seçenekleri toplandığında bayanların % 95,44" ü kadınların toplum içerisinde istismar edildiğine inanmaktadırlar.
ÇALIŞAN BAYANLARIN % 55,75 İ KURUMLARINDA ÜCRETSİZ KREŞ AÇILMASINI. % 24.32 SI DOĞUM SONRASI ÜCRETSİZ İZNİN ARTTIRILMASINI%19,06'SI DA KREŞ ÜCRETİ YARDIMI YAPILMASINI İSTEMEKTEDİRLER.
"Bayanların daha verimli çalışabilmesi için çocuklarının bakım sorunu nasıl çözülebilir?"
sorusuna: % 55,75 kurumlarda ücretsiz kreş açılmalıdır, % 24,32 doğum sonrası ücretsiz izin arttırılmalıdır, % 19.06 kreş ücreti ve yardımı yapılmalıdır, % 0,87'si ise mevcut uygulama devam etmelidir demişlerdir.
KAMU ÇALIŞANI BAYANLARIN % 95.68'I BAYANLARDA EMEKLİ YAŞININ YÜKSELTİLMESİNE KARŞI ÇIKMAKTADIRLAR.
Ankete katılan bayanlar "Bayanlarda emeklilik yaşının yükseltilmesini doğru buluyor musunuz?"
sorusu sorulduğunda; % 95,68 doğru bulmuyorum derken, % 4.32 doğru buluyorum seçeneğini işaretlemişlerdir.
Eğitim çalışanı bayanlar arasında yapılan bu anket bayan çalışanların sorunlarını anlatması bakımından önemlidir.Ankette ifade edilen bu sorunların çözümü Türkiye de çalışan bayan olmanın zorluklarını da göz önüne sermesi bakımından önemlidir.
Anket sonuçlarını birilerinin duyması dileğiyle..
 
Geri
Üst