Atatürk,Macarlar Ve Türk Tarih Tezi

raltar Çevrimdışı

raltar

Super Moderator
ATATÜRK, MACARLAR ve TÜRK TARİH TEZİ
Melek ÇOLAK-Muğla Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi.


Avrupalılar tarafından devamlı dışlanan, Slav ve Germenler arasında kalan Macarların, kendi kökenlerini araştırma ihtiyacı duymaları; özellikle XIX.yüzyılda Macar dili ve tarihi konusunda yoğun araştırmaların yapılmasına,yüzyılın sonunda buna dayalı olarak Turancılık akımının ve ortak etnik- kültürel özelliklerin keşfedilmesi ile de Türkolojinin doğmasına yol açmıştır. István Flesch’e göre Macaristan’da Türkoloji başlangıçta Macar ve Türk halkının ortak kökenli olduğu düşüncesine dayanıyordu. Macar bilginler “Turanlı” sözünü ise,toplayıcı bir düşünce olarak Türk, Macar, Moğol, Fin ve diğer başka halklar ve dilleri için kullanmışlardır. Farz edilen bu ortak Turanlı köken bilinci, her iki ülkede geniş katmanlarda kök salmıştır. İlk kez Macaristan’da ortaya çıkan Turancılık akımı ve Türkolojinin getirdiği bulgular, Osmanlı İmparatorluğunda
Türk milliyetçiliğinin oluşmasında önemli bir etken olmuştur. Avrupa’da yeni güç dengelerinin oluştuğu XIX. yüzyıl sonları ve XX. Yüzyıl başlarında, Avusturya-Macaristan Monarşisinin yükselen Panslavizm ve Pangermenizm karşısında,Osmanlı İmparatorluğu ile işbirliği yapması çerçevesinde, Macar Turancılarının kurduğu Turan Derneği’nin çalışmaları iki ülke arasındaki kültürel köprünün güçlenmesine aracılık etmiş, Osmanlı Devleti ve Macaristan arasında sosyal, kültürel, ekonomik ilişkiler çok gelişmiştir.

Atatürk’e göre ise “eğer bu iki halk tarih boyunca bir kere yan yana gelip akrabalıklarının farkına varsaydı, Doğu Avrupa tarihi çok farklı olurdu. Yüzyıllarca dini nedenlerle başlayan ve her iki tarafa da zarar veren savaşların yerini dostluk almalıydı.”


http://dosya.tarihportali.org/files/yYMMUkNy1340213616.html
 
Son düzenleme:
Geri
Üst