Ynt: Atatürk'ün Vatandaşlık Kimliği (Kesinlikle Bakın)
Sorunuzun cevabını sanırım aynı dönemde konuyla ilgili yayınlanan belediye meclis karar yazısı yanıtlar.
Ulu Önder Atatürk 26 Ocak 1933 Perşembe günü Gaziantep’e gelmesi üzerine, Şehir Meclisi olağanüstü toplanmış ve Atatürk’ün, Bey Mahallesi 41 nolu hanesine kayıt ettirilmesi ile ilgili kararı almıştır.
Bu karar üzerine Ulu Önder Atatürk, nüfusa 27 Temmuz 1933 günü kaydedilmiştir.
Aşağıda sunduğum kararı Ömer Asım Aksoy hazırlamış; Diş Doktoru Cemil Karslıgil heyecanlı bir sesle okumuştur:
“Ulu Önder 26 Kanunisani (Ocak) 1933 tarihinde şehrimizi şereflendirdiler. Şehrimiz için ebedi bir saadet kaynağı olan bu tarihî günde toplanan Şehir Meclisi Yüce Halâskâr için halkımızın taşıdığı sonsuz minnet ve şükran duygularını ifade etmek üzere Büyük Atatürk’e Gazi yurdun hemşeriliğini arz etmeği kararlaştırdı. Tarihî yüksek kıymetine binaen aşağıya alıyoruz:
Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal Hazretleri Türkiye’nin bânisi ve büyük milli rehberimizdir. İşgal edilen yurdumuzun istiklâlini temin için millî bir cidal açmış ve milletin Başkumandanlığını yaparak Türkiye’yi kurtarmıştır. Bundan sonra idarî, fikrî, iktisadî, ilmî birçok inkılâplar meydana getirerek yurdumuzu mütemadiyen yükseltmiş ve yalnız Türkiye’de değil bütün dünyada tarihin en büyük Kumandanı, en büyük inkılâpçısı, en büyük ilim ve fikir adamı olarak tanımıştır.
İşgal edilmiş olan Gaziantep’te bu mücadele ve inkılâplarda Büyük Liderin yaktığı ışık arkasından koşmuş, vesaiti harbiyesi olmadığı halde her şeyden evvel tek başına onbir ay mücehhez Fransız ordusuyla çarpışmış, şehrin bombardıman edilmesinden, mitralyözlerle taranmasından, hücuma uğramasından yılmamış; Fransız’lara harben teslim olmamış; bu suretle millî mücadelenin şanlı bir sahifesini yazmış ve tarihe emsali bulunmaz bir kahramanlık namı bırakmıştır.
Bunun için Büyük Millet Meclisi bir Mustafa Kemal’e bir de Antep’e Gazilik madalyası takmıştır.
Gazi Halâskâr, Gazi şehre 26 Kânunusani 1933 tarihinde ilk defa teşrif buyurmuşlardır. Gaziantep ahalisinin hissiyatına tercüman olan belediye meclisibu çok ulvi levhanın hatırasını ebedileştirmek ve bununla bir kat daha şereflenmek için şehrin fahri hemşehriliğini Cumhuriyet Halk Fırkası’nın daimi, umumi reisi olan adaşına arz ve takdim etmeye ve Gaziantep Cumhuriyet Halk Fırkası’nın bulunduğu Bey Mahallesi nüfusuna bu kaydı tescil ettirmeğe karar vermiştir. 26 Kanunusani 1933
Reis A.Hamdi Aza H.Mehmet Aza Abdülkadir Aza H.Fuat Aza Ali
Aza Hulusi Aza Abdülsamet Aza Hasan Aza Cemil Aza İbrahim Aza Sait
Aza M. Avni Aza Hüseyin Aza Süleyman Aza Mehmet Aza Halil Aza H.Ömer
Aza Sabri Aza M. Fehmi Aza Reşit Aza Mahmut
Alıntı