Azerbaycan

E Çevrimdışı

esaRet__

New member
AZERBAYCAN

Azerbaycan, tarih sahnesinde M.Ö. 6. asırdan itibaren görülmeye başlar. Jeopolitik durumu itibariyle, devamlı istilalara uğramış ve çeşitli devletlerin hakimiyeti altında kalmıştır. Bu bölgede kurulan ilk devlet, Ahameni Komutanı Sahrap Atropates'in temellerini attığı krallıktır. Atropates Krallığının ismi zamanla değişikliklere uğramış, Sasanilerce Azurbeycan, Süryanilerce Azerbaigan olarak isimlendirilmiştir. Türkler ve İranlılar ise bölgeye Azerbaycan ismi vermişlerdir.

Atropetes Krallığından sonra bölgeye sırasıyla Selevkoslular, Ermeniler, Romalılar ve Sasaniler hakim olmuşlardır. Türklerin buraya esaslı yerleşmeleri M.S. 4. ve 5. asırlarda olmuştur. Daha sonra Sasani Hükümdarı Nuşirevan bölgeye İranlıları yerleştirme politikasını takip etmiştir. Yedinci asırdan itibaren büyümeye başlayan İslam devleti Azerbaycan'ı fethe başladı. Bu fetih hareketi, 643'te bölge tamamen Müslümanların hakimiyeti altına geçmesiyle tamamlandı.

Daha sonra Abbasiler burayı Türk emirler vasıtasıyla idare ettiler. Abbasi Devletinin yıkılmasıyla, bu topraklarda birtakım yerli hanedanlar beylik kurdular. Yedinci asırdan itibaren Selçuklu Akıncıları Azerbaycan'a girdiler. Fakat burada kesin bir hakimiyet tesis edemediler.

1015-1016'dan sonra buraya Oğuz boyları yerleşmeye başladı. 1043 senesinde Tuğrul Bey, amcası ve amcaoğlunu buraya fethe gönderdiyse de, Bizanslılarla uzun süren çarpışmalardan bir netice alınamadı. Azerbaycan'ın kesin Selçuklu hakimiyeti altına girmesi Sultan Alparslan devrinde olmuştur.

Azerbaycan, 12. ve 13. asırlar arasında Atabegler ve Harezmşahların hakimiyeti altına girdi. Daha sonra Moğollar, bölgeye 1320'de girmeye başladı. Cengiz'in burada hakimiyeti kısa sürdü, Cengiz'in ölümünden sonra Azerbaycan Cuci milletinin istilasına uğradı. Onlardan sonra İranlıların hakimiyetine giren Azerbaycan, bir süre sonra da Altınordu Devletinin hakimiyetine girdi.

On altıncı asrın ilk yarısına kadar bu istilalar devam etti. Azerbaycan'a ilk Osmanlı seferi ise 16. asırdan itibaren başladı. Yavuz Sultan Selim Han Safevilerle olan savaşları esnasında, 1514'te Tebriz'i aldıysa da, şehir tekrar Safevilerin eline geçti. 1534'te Kanuni Sultan Süleyman Han Tebriz'i aldı ve ertesi sene bütün Azerbaycan'ı fethetti. 1555'te çıkan karışıklık sonucu Azerbaycan tekrar Safevilere bağlandı. Sultan Üçüncü Murad Han devrinde tekrar Osmanlıların eline geçti.

1539'dan sonra Azerbaycan'da muhtelif hanlıklar kuruldu. Bunlarda kargaşalık; 19. asra kadar devam etti. Bu asırda bazı kalkınma hareketleri başladıysa da, sonuçları ancak 20. asrın başlarında görüldü. Nihayet, 28 Nisan 1920'de kızılordunun istilası ile Sovyet rejimi ilan edildi. Azerbaycan bugünkü statüye gelene kadar, Gürcüler-Ermeniler ile birlikte Kafkasya federasyonu şeklinde idare edildi.

5 Aralık 1936'da topraklarının bir kısmı Ermenilere bir kısmı da Gürcülere verildi. Böylece Kafkasya'da kalan Azerbaycan toprakları üzerinde Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan olmak üzere Rusya'ya bağlı üç cumhuriyet kuruldu.

Komünistlerin istilası sırasında, milletin arasına bozuk fikirler yerleşmeye başladı. Bu arada İslamiyeti bozucu, reformist fikirler de gelişti. Millet, bu reformistler ile komünistler arasında şaşırdı ve komünizme karşı yapılan başkaldırmalar başladı. Ancak bunlar her defasında çok kanlı olarak kızılordu tarafından bastırıldı. Komünistlere karşı 56 şiddetli isyan olmuştur.

1989'da Rusya'da başlayan Glasnost ve Prestroika politikası ile Kuzey Azerbaycan'da maddi ve manevi değerlere dönüş başladı. Ermenilere verilen bölgeleri geri almak için ayaklanmalar oldu. 1990'da bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan Cumhuriyetine giren Kızılordu, ülkeyi baştan başa kana buladı.

Sovyetler Birliği, bir süre bağımsızlığını ilan etmeye çalışan cumhuriyetlerine karşı baskısını sürdürdü ise de, Ağustos 1991'de Azerbaycan, Letonya, Estonya ve Litvanya bağımsızlıklarını ilan ettiler. Bunları diğer Türk devletleri takip etti. Azerbaycan ile Ermenistan arasında Karabağ yüzünden çıkan savaş devam etmektedir. 1992 ortalarında yapılan seçimleri kazanan Halk Cephesi lideri Ebulfeyz Elçibey devlet başkanı oldu.
 
V Çevrimdışı

Vanlı65

New member
Ynt: Azerbaycan

AZERİ ŞİİRİ

azerbaycan_200x300.jpg


Seni ele sevirem ki...

Diyacahsan ki niye ?

Ne bilim işde ele !

Seni görende bir hoş olir,

ölir, ölir, ölirem...

Ahşam olir, davar, nahır, mal gelir,

Komlar, ahırlar dolir.

Sayiram, sayiram biri esgik.

Bi daha sayiram,

Bir de bahiram ki tamam.

Ama üzülirem;

Diyacahsan ki niye?

Bennam işde ele!

Yassi olir,sekide eymek yiyeceğam.

Civil lavaşi dürüm edir, tam kıtliram,

Sen ahlıma gelirsen, boğazimda dügümlenir, yiyemirem.

Gene diyirsen ki niye?

İşde ele...

Anam örtileri serir...

Gendi gendimi yiyirem.

O da gidir, külli biçare galiram.

Gözlerim süzülir, uyuyacağım uyiyamiram.

Gafam garişir, yüregim sıhişir, yatamiram.

Gene diyirsen niye..?

İşde ele...

Guşluğa doğri daliram,

Hayal, hülya görirem, sanki yanımdasan.

Sevinir, sevinir bir hoş oliram,

Bir de ayıliram ki, yastığa sarılmışam.

Diyacaksan ki niye?

Amaaan, işde ele!

Sabah olir, horozlar ötir, gün doğir...

Gahiram tavuhlara, culuhlara yem verirem...

Culuhlari dutir dutir öpirem.

Onlari bile sene benzedirem.

Saggın deme niye?

Ne bilim işde ele!

Gün gibi gelir, ay gibi gidirsen.

Beni yiye yiye bitirirsen.

Hep ömrümden götirirsen.

Seni sevdigimi de coh ey bilirsen.

Diyirsen ki niye?

Bilirsen işde ele!

Babam beni gapiya goymir diyirsen.

Ey helt yiyirsen.

Gomşulara, emin, bibin, ezen gile gidirsen...

Medem ele çıh cama, tırhıca gel!

Yüzün görim, bu da bene yeter.

Saggın deme niye?

İşde ele...

(Bizim oralarda da bayağı yaygın bir şiirdir.Zaten Van şivesinin %70'i Azerice'dir.)
 
A Çevrimdışı

akacan

New member
Ynt: Azerbaycan

Vanlı65 ' Alıntı:
AZERİ ŞİİRİ

azerbaycan_200x300.jpg


Seni ele sevirem ki...
...
İşde ele...

(Bizim oralarda da bayağı yaygın bir şiirdir.Zaten Van şivesinin %70'i Azerice'dir.)

Azeri şiiri olduğundan emin misin? buram buram İlyas Salman kokuyor.

Bu kadar ciddi bir konu altında bu kadar sululuk fazla değil mi?


Arkadaşlar
Azerbaycan toprakları defalarca ermeniler lehine küçüldü.
Bu konuda detaylı bilgisi olan varsa haritalarla birlikte istirham ederim.

Çünkü bu Azerbaycan topraklarının küçülmesi ermenilerin bu şekilde büyümesi sadece harp zamanlarında değil
halklar dostluğu iddia ve idealindeki sovyet zamanı da bir kaç defa olmuş.

Rica ederim detaylı kaynaklı bilgisi olan varsa burada versin.

Teşekkürler
 
Geri
Üst