Kadın Hükümdarlar

ilteriş Çevrimdışı

ilteriş

Kağan
Yönetici
Türk tarihinde çok az bayan hükümdar vardır? İsimlerini teker teker yazalım.

ilteriş Çevrimdışı

ilteriş

Kağan
Yönetici
Ynt: Kadın Hükümdarlar

Tebrikler. Elde var 1

Tomris Hatun la ilgili daha fazla bilgi edinmek istiyorsan tıkla

E Çevrimdışı

esaRet__

New member

Doğu Türkistan 1759 yılında Çinliler tarafından işgal edilmiştir.Kahraman Uygurlar 42 kez işgalci Çinlilere karşı bağımsızlık mücadelesi vermiştir.Çinliler Ruslardan yardım istemek zorunda kalmıştır.Dönemin Doğu Türkistan Hanı olan Cihangir Han şehit edilmiştir.Mücadele bayrağını Cihangir Han’ın eşi İpar Han devralmıştır.
Araştırma yaparken bu bilgilere rastladım.Acaba İpar Han da konusunu açtığınız bayan hükümdarlar içinde yer alıyor mu ??

A Çevrimdışı

Ali CAN

New member

Saltukoğullan Hükümdarı II.İzzettin Saltuk'un kızı olan Mama Hatun, 1191 yılında Saltukoğullan Beyliği'nin hükümdarı olmuştur. Eyyubiler'in Ahlat'ı kuşattıklattıklaı sırada çevre beyliklerine ait ordularla, Ahlat'a yardıma giden Saltuklu kuvvetlerinin başında bulunmaktaydı.

Hükümdarlığının ilk yıllarındaki durumu açıklık kazanmamış olmakla beraber, yeğenlerine karşı kararlı ve güçlü bir şekilde mücadele ederek 10 yıl hükümdarlığını sürdürmüştür.

ilteriş Çevrimdışı

ilteriş

Kağan
Yönetici

İparhan elde var 2 işte resmi

iparhan7yt.jpg

Mama Hatun elde var 3

ilteriş Çevrimdışı

ilteriş

Kağan
Yönetici

Pek çok kaynakta Acem hükümdarının kızı olarak geçtiğinden malesef

ilteriş Çevrimdışı

ilteriş

Kağan
Yönetici

Benim aklımda şu an 2 tane daha var. Ama benim bilmediklerimde olabilir. (Pek mümkün değil ama ;D )

İpucu: Bir tanesinin Lise 1 tarih dersinde adı geçer. 3. ünite (ısrar etmeyin sayfasını söylemem.)

E Çevrimdışı

esaRet__

New member

Mihribanu olabilir mi ?? Bir de Lise 1 Tarih 3.Ünite uzun sayın İlteriş ;D

ilteriş Çevrimdışı

ilteriş

Kağan
Yönetici

Mihibanu ismini "Ferhat ile Şirin" hikayesinden hatırlıyorum o halde Türk değil, İranlı olmalı.

İpucu:Sibirler konusuna bakınız.

A Çevrimdışı

Ali CAN

New member

Süyün Bike olarak buldum. ama emin değilim

Moderatör tarafında düzenlendi:
A Çevrimdışı

Ali CAN

New member

esaret, şimdi senden görmüş gibi oldu ama ben mesajı yolladıktan sonra seninde aynı cevabı verdiğimi gördüm....

ilteriş Çevrimdışı

ilteriş

Kağan
Yönetici

4- Süyün Bike : Kazan Hanlığı yapıp Ruslarla savaşmıştır.

5- Boarık Hatun: Kocası Balak Han öldükten sonra Sibirlerin başına geçmiştir. Bizans kaynaklarında 100.000 kişilik bir orduya komuta ettiği söylenir.

Not: En az bir tane daha var.

ilteriş Çevrimdışı

ilteriş

Kağan
Yönetici

İPUCU: Burada adından bahsetmemiz gereken (benim bildiğim son) son Türk bayan hükümdar Çinlilere karşı mücadele etmiştir. İlginç noktalardan biri ise son halife Abdülmecid Efendi tarafından yağlı boya tablosu yapılmıştır.

E Çevrimdışı

esaRet__

New member
Yaa tam 3 gündür bahsettiğiniz sizin son olarak bildiğiniz Türk bayan hükümdarı arıyorum.Araştırmalarım sonuç verdi nihayet.İpucundan yola çıkmaya çalıştım ama fazla bir bilgiye ulaşamadım.Başka yoldan araştırmaya devam ettim ve bu ismi buldum.Daha sonra son Halife Abdülmecid Efendi'nin aradığımız şahsiyetin yağlı boya tablosunu yaptığını konusunda da bilgi edindim.Evet aradığımız şahsiyet : Dilşad Hatun

ilteriş Çevrimdışı

ilteriş

Kağan
Yönetici
Elde var 6 Tebrikler
18.yy’da Doğu Türkistan’da Çinlilere karşı mücadele etti.Cihan Bey’in hanımıdır.Eşi ile birlikte yıllarca Çinlilere karşı savaştı.Eşi Cihan Bey, Çinliler tarafından kahpece öldürüldü.Dilşad Hatun Pekin’e gitmesi için hile ile ikna edildi.Eşinin öldürüldüğünü henüz bilmiyordu.Bu acılı haberi Pekin’e vardığında öğrendi.Artık tek amacı vardı.Halkının ve kocasının intikamını almak.İmparatoru öldürme planları yapmaya başladı.Sarayda imparatorun karşısına çıkarıldığında eğilmedi.İmparator’un annesinin emriyle öldürüldü.Bu kahraman Türk kadınının mezarının Kaşgar’da olduğu sanılıyor.Hakkında Japonlar sinema filmi çevirmişlerdir.

NOT : Başka bayan TÜRK hükümdarı olabilir. (Benim bildiklerim bu kadar) Soru açık bırakılmıştır.

Geri