Misak-ı Milli

E Çevrimdışı

evlad-_Fatihan

New member
MİSAK-I MİLLÎ

28 OCAK 1920, tarihinde Son Osmanlı Mebusan Meclisi’nde kabul edildi. 17 Şubat 1920’de de Dünya Kamuoyuna ilan edildi.

Maddeler:
1. Osmanlı Devleti özellikle Arap çoğunluğunun yerleşmiş olduğu, 30 Ekim 1918 günkü Silah Bırakışımı (Mondros Mütarekesi)’nın yapıldığı sırada düşman ordularının işgali altında kalan kesimlerin halklarının serbestçe açıklayacakları oy uyarınca belirlenmesi gerekir.
2. Halkı özgürlüğe kavuşunca, oylarıyla ana vatana katılmış üç il (Elviye-i Selase yani Kars, Ardahan, Batum) için gerekirse yeniden Halkın Serbest oyuna başvurulmasını kabul ederiz.
3. Batı Trakya’nın hukuksal durumunun da belirlenmesi, halkın özgürce açıklayacakları oya göre olmalıdır.
4. Osmanlı kenti ve Marmara Denizinin güvenliği her türlü tehlikeden uzak tutulmalıdır. Akdeniz ve Karadeniz boğazlarının dünya ticaret ve ulaşımına açılması için bizim ve diğer devletlerin verecekleri oya bağlıdır.
5. Azınlıkların hakları, komşu ülkelerdeki Müslüman halklarında özdeş haklardan yararlanması umudu ile bizce de benimsenip güvence altına alınacaktır.
6. Milli ve İktisadi gelişmemize imkan sağlaması ve daha çağdaş biçimde düzenli bir yönetimle işlerin yürütülmesini başarmak için her devlet gibi bizimde gelişmemizin sağlanmasında bütünüyle bağımsızlığa ve özgürlüğe kavuşmamız ana ilkesi, varlık ve geleceğimizin temelidir. Bu nedenle; siyasi, hukuki, mali vb. alanlarda gelişmemizi önleyici sınırlamalara (Kapitilasyonlara) karşıyız. Tespit edilen borçlarımızda bu ilkeler ışığında olacaktır.

Önemi:
Misak-ı Millî İstiklal Harbimizin sırasında Türk Milletinin maksatlarını özetleyen ve Milli Mücadelenin başından sonuna kadar değişmeyen programın adıdır. Bir Bağımsızlık Bildirgesi’dir.
 
Geri
Üst