ziberkan
Super Moderator
Nusrat Mayın Gemisi, 1912 yılında Almanya’nın Kiel şehrinde Germenia tezgahlarında inşa ettirilmiştir. Bu tekne dar alanlarda kolayca manevra yapabiliyor ve az su çektiğinden mayın alanları üzerinde güvenle dolaşabiliyordu. Gemi 3 Eylül 1914‘te Çanakkale’ye getirildi.
Mayınlar Nasıl Döşendi:
6 Mart gecesi Cevat Bey, Mayın Grup Komutanı Hafız Nazmi Bey’e “Oğlum! Sana çok önemli bir görev veriyorum. Vatanın selameti bu görevin başarıyla yerine getirilmesine bağlıdır. Yarın akşam, Nusratın son yirmi altı mayınını şu gördüğün karanlık limanda kıyıya paralel olarak dökeceksin. Düşman hareketinizi seçer, size saldırıya kalkışırsa kıyı toplarımız önceden aldıkları talimata uygun olarak hareket edecek ve sizi himaye ateşiyle koruyacaktır. Kendinizi göstermemeye çaba harcayın. Allah yardımcınız olsun”.
Mayınların kıyıya paralel dökülmesi ve mahalin karanlık liman olarak seçilmesi son derece dahiyane bir fikirdi. Düşman gemileri boğaza giriyorlar, görevlerini tamamlayan zırhlı arkadakilerin yollarına engel olmamak için Karanlık liman’ da dönüş yapıyorlardı. Nusrat’ın dökeceği mayınlar kıyıya paralel olup manevra hattına dik olarak yerleştirilecekti.
Nusratın, büyük bir kahramanlıkla karanlık bir gecede, Karanlık Liman’ın, kapkara sularına serptiği bu mayınlar, Osmanlı Bahriyesi’nin elinde mevcut son mayınlardı.
7 Mart’ı 8′e bağlayan gece yarısı Nusrat Çanakkale’den demir aldı. Gemide sessizlik hakimdi. Tüm ışıklar söndürülmüştü. Gemi Karanlık Liman’a yol aldı. Düşman projektörleri denizi tarıyordu. Anadolu yakasındaki Akyarlar’a birer birer sessiz bir şekilde mayınlar bırakılmaya başlandı. Birkaç dakikada tüm mayınlar planlandığı gibi sulara indi. Geri dönüş esnasında düşman devriyelerinin Nusrat’a doğru projektör yakması tüm gemi personelinin yüreğini ağzına getirmişti. O an bir mucize gerçekleşti. Nusrat’i korumakla görevli Türk devriyelerinin projektörleri Nusrat’ı düşmana karşı karambole getirdi. Bu ışık kavgası esnasında sessizce Çanakkale’ye yol alan Nusrat Mayın Gemisi görevini tamamlamıştı. Ancak gemi komutanı Hakkı Bey daha öncede bahsedildiği gibi Çanakkale’ye dönmeden şehit düştü.
Mayınların döşenmesinden on gün sonra düşman saldırıya geçmişti. İkmal için geri dönene gemiler onları bekleyen sürpriz’den habersizdiler. Ardı ardına patlamalar meydana gelmeye başladı. 7-8 Mart gecesinde dökülmüş, tüm taramalara rağmen fark edilememiş mayınlar sayesinde savaşın kaderi değişmişti. İlk olarak 639 kişilik mürettebatıyla Bouvet adlı zırhlı battı. Ardından İnflexible ve Bouvet sulara gömüldüler. İngilizler 18 Mart günü meydana gelen bu talihsizliğin mağlubiyetin acısını son taramasını yaptıktan sonra mayın yoktur raporunu veren pilottan çıkardılar.
Nusret Mayın Gemisi
Nusrat Mayın Gemisinin Akıbeti
Şuan Mersin İl Kültür Müdürlüğü, Nusrat Mayın Gemisi’ni aynen Yavuz ve Midilli gemileri gibi “traş bıçağı” yapmak istemektedir.
Nusrat Mayın Gemisi 2001 yılı itibarıyla Mersin’de çürümeye terkedilmiştir. 2003 yılında Mersin Belediyesi tarafından müze haline çevrilmiştir.
Wikipedia contributors (2006). Nusrat Mayın Gemisi.