ziberkan
Super Moderator
Osman Bey
Ertuğrul Gazi, Osman, Güzdüz ve Savcı isimlerindeki oğullarından Osman Bey'i aşirete serdar tayin etmiştir.
O vakitler Selçuklu Devleti'nin çöküş seneleri idi. Cengiz neslinden Tebriz hükümdarı Gazan Mahmut Han'ın müdahalesiyle köhne bina yıkılmakta olduğundan, ümera ve sultan çocuklarının her biri, ülkenin bir yerini ellerine geçirme sevdasına düşmüşken, Moğolların fenalıklarına mani olamadıkları bir sırada Osman Bey, Rumlar üzerine gaza ederek fetihlerde bulunmuş, yeni devletin temellerini atmıştır.
Kılıç zoru ile Osmanlıya ilk boyun eğen yer Karacahisar olup, (H:677-M:1278) burada Tursun Fakih yine ilk defa olarak Osman ismini hutbede zikretmiştir. Bu hayırlı fetih üzerine Sultan Alaaddin Keykubad, Balaban Çavuş vasıtasıyla Osman Gazi'ye tuğ, davul, menşur ve emirlik göndeerek onun istiklalini tanımıştır.
Diğer taraftan Selçuklu idaresinin zayıflamasından dolayı vilayetler yüzüstü bırakılmış, vali ve komutan sıfatıyla hüküm süren Bizans Tekfurları kendilerini bağımsız hissetmeye başlamıştı. Bunun üzerine Osman Gazi tekfurların bu hareketlerini sezmiş, Harmankaya Tekfuru Köse Mihal'i kendisine müttefik yaparak, tekfurların niyet ve emellerini de öğrenek imkanı bulmuştur.. Nitekim, Köse Mihal'in ihbarı sonucu İnegöl, Bilecik ve Yarhisar tekfurlarının planladğı tuzaktan kurtularak, Yarhisar fethedilmiş, tekfurun kızı Nilfer Hatun, Osman Gazi'nin oğlu Orhan Gazi ile evlendirilmiştir. Süleyman paşa ile Murta Hüdevendigar bu evliliğin sonucunda dünyaya gelmiştir. Köse Mihal'in soyu 1600'e kadar Rumeli'nde serhat beyi olarak Osmanlı ordusuna hizmet etmiştir.
Osman Gazi bu şekilde kuvvetlenmeye devam ederken, (H:699 M:1299-1300) senesinde Tatar Gazan Han tarafındanSelçuklu Devleti'ne son verilmiş olup, valiler yaşadıkları yerlerde istiklallerini ilan edince birçok hükümetler kurulmuştu. Bunlardan biri de Osman Gazi'nin Hükümeti idi.
OsmanGazi, onbeş seneden beri müstakil olarak hükümette bulunmakta, harp sul husularında bağımsız olarak hareket etmekte ise de, karakterinde olan huy ve vefakarlık sebebiyle kendini Selçuklu Devleti'nin hamisi bilip, sultalara saygıda geri durmuyordu. Ancak Sultan Alaaddin Keykubad'ın ölümünden sonra istiklalini ilan etmiştir. Bu ilan da Osmanlı Devleti'nin kuruluş tarihi(1299-1300) kabul edilmektedir.
Sultan Sultan Osman Gazi İstiklalini ilan ettikten sora 23 sene beyliğin başında kalarak gaza ve cihad yapmıştı. Rumlardan geniş topraklar alan Osman Gazi buraların idaresiine özen göstermiştir. Zorlu seferlerden dolayı vefatına yakın vücudunda rahatsızlıklar ortaya çıktığından, askerin komutanlığnı oğlu Orhan Gazi'ye bırakmıştır.
Kaynak: Abdurrahman Şeref Efendi