Ynt: Osmanlı Devleti'nin Yönetilmesi
ADSL hattımda bir problem olduğu için 2 gündür internete giremiyordum.Bu konu hakkında son yazılanları şimdi okuyabiliyorum...
Furkan Bey kardeşim ,daha önceki tartışmamızı yeniden açmak için demiyorum ama,benim daha önce size söylediğim şeyleri şimdi sizin ,sizden küçük birine söylerken görüyorum;daha çok araştırın anlamında...Şu anda beni daha iyi anladığınızı düşünüyorum.
Aslında Sürgün gibi henüz yolun çok başında daha pekçok tarih dersini görmemiş ama tarihe ilgili bir arkadaşımızın da,Üniversite 1.sınıfta ama tarihe fazlasıyla gönül vermiş sizin de,14 yıllık tarih öğretmeni olan benim de sürekli okuyup araştırmamız lazım.Tarih süreğen bir bilim dalı çünkü.Sürekli yeni şeyler bulunuyor...Bir de bilen ya da bilmeyen herkesin tarih hakkında bir fikri var...İnsan bazen ne kadar olgun yaklaşmaya çalışırsa çalışsın bazen sabrı kalmıyor...
II.Abdülhamit Olayı'na gelince,bu konuyla ilgili olumsuz düşünen küçük azınlıkta kaldığımı zaten daha önce demiştim.Bu bence insanın dünya görüşü ile ilgili bir şey...II.Abdülhamit ülkeyi kurtarmak için İslamcılık yani ümmetçiliğin gerekli olduğunu düşünüyordu.Hayata bu açıdan yani muhafazakar gözle bakanlar,onu sevebilir,seven de hep olumlu yanları görür bilirsiniz...
Tarafsız gözle bakmaya çalışıyorum;telefon ve elektrik ülkeye geldiği halde(Almanlar hatları döşemişti)yaygınlaştırmadı.Hakkındaki toplantılar gece de yapılır ya da insanlar haberleşirler diye...Bir milletin önünü kesti,elektriksiz ve telefonsuz hangi icat var ya da olmayınca hangisi çalışıyor?...
Bir arkadaş casus ağı kurdu demiş.Bu iyi bir şey midir?Herkes en yakın akrabasından şüpheleniyordu.Padişah aleyhine kimse konuşamıyordu,şikayet edemiyordu,ertesi gün çöllere sürülmemek için...
Tüm gazeteler bembeyaz ,sansürden geçerek çıkıyordu.Bir reklam,ölüm ilanı,padişahı öven bir yazı ve fotoğraf hepsi bu...
O dönemlerde yaşayan Atatürk'ün yaptıklarına ne demeli...Biz yaşamadık ama o tanık oldu...II.Abdülhamit'e muhalif derneklerden Vatan ve Hürriyet'i o kurmadı mı...Bu dernek İttihat ve Terakki ile birleşmedi mi? II.Abdülhamit yanlılarının ve Meşrutiyet karşıtlarının çıkardığı 31 Mart Olayı'nı bastıran ve bu padişahı tahttan indirenlerin içinde yani Hareket Ordusu'nun içinde O da yok muydu?.Cevabını ben vereyim.Vardı.II.Abdülhamit dendiği gibi merhametli,hoşgörülü,demokrasi aşığı bir padişah olsaydı,gerçek demokrasi aşığı ATATÜRK onun yanında olurdu,karşısında değil...
Ben Raltar beyin bir sözüne de katılmıyorum.Ülkenin parçalanması söz konusuysa,düşmanlar varsa sıkı şartlar gerekir demiş...Bence bu padişahın en büyük düşmanı gene kendisiydi.Bir şeyden çok korkarsan kesin başına gelir.Tahttan inerim korkusu ona çok hata yaptırdı ve kaçınılmaz son geldi...
Bir arkadaş ta olayları o günün şartlarına göre değerlendirmiyorsunuz demiş...Bilakis ben Osmanlı'nın o günlerini,o dönemin Avrupası ve şartlarına göre değerlendirip yazmıştım...
Velhasılı kelam...Olaylara kemikleşmiş düşüncelerle değil,daha esnek ,araştırıp inceleyip,her görüşten kitapları okuyup,özellikle büyüklere saygılı olup öyle bakmak lazım.Bu düşüncem henüz yolun çok başında olan Lise öğrencisi arkadaşlarıma...Hevesliler ama önce bir uzaktan izleyip,okuyup,araştırıp,sonra fikir belirtmek daha yararlı olur kanısındayım...