Osmanlı ve Reform

Sizce Osmanlı tarihinin en büyük reformcusu kimdir?

• II. Mahmut

Oy: 0 0.0%
  • Genç Osman

• I. Abdülmecid

• Kullanılan toplam oy
    2
ilteriş Çevrimdışı

ilteriş

Kağan
Yönetici
Sizce Osmanlı tarihinin en büyük reformcusu kimdir? Lütfen açıklayınız.

NOT: Yazılan isimlere göre bir anket oluşturulup belli bir süre sonra anasayfaya taşınacaktır. (Lütfen bu zatı niye yazmadınız diye sormayın siz yazdığınızda o da anket şıklarına eklenecektir.)

T Çevrimdışı

tarih.20

New member
Ynt: Osmanlı ve Reform

II.Mahmut'u ayrı bir yere koymanın nedenini yazmayı unutmuşum.Başta Yeniçeri Ocağı'nı kaldırmayı başarması,tımarı kaldırıp devlet görevlilerine maaş bağlayarak rüşvetin önüne geçmeye çalışması,ilk gazetenin onun döneminde çıkarılması,müsadereyi kaldırması ilk aklıma gelenler...Dağılma Dönemi'nde değil de,Duraklama Dönemi'nde yaşasa ve başa geçse idi,imparatorluğun akıbeti çok daha farklı olabilirdi...

F Çevrimdışı

furkanözyürek

New member

Bende Tarih.20 hocama katılıyorum.Ama malesef çok yaşamayan ama yaşasalar eminim büyük işler yapacak olan 4.Murat ve Genç Osman'ı en büyük fikir adamları olarak sayabilirz

4.Murat ve Genç Osman ankete eklendi.

raltar Çevrimdışı

raltar

Super Moderator

Ben,"Reform" kelimesi yerine "Islahat" kelimesini tercih ederek,bu konudaki düşüncemi aktarmak istiyorum.

Aslında,mademki ıslahat hakkında soru soruluyor,o halde öncelikle bu kelimeyi açıklamak gerekir bence.Hatta,bu da yeterli değil,hangi alanda olduğuna indirgenmelidir.Şöyle ki;

Bugünkü ifade ile "Yenilik"diye ifade edeceğimiz,Osmanlı ıslahatları oldukça uzun bir zaman içerisinde,bir çok alanda uygulanmıştır.Genellikle "Batılılaşama" kavramı ile bağlantılı olarak ele alınan ıslahatların başlangıcını "Lale devri" olarak kabul edilir.

Yapılan Islahatlar içerisinde "İdari" ve "Kurumlar" yönünden ele alacak olursak arkadaşların ifade ettiği gibi "II.Mahmut" dönemi kuşkusuz en geniş olanıdır.Ancak "Siyasi" ve "Yönetim şekli" açısından bakarsak,o zaman "II.Abdulhamit" dönemi olmalıdır."Kültür ve Edebiyat" konusunda "Tanzimat dönemi ve I.Abdülmecit" akla gelmektedir.

Saygılarımla

II.Abdulhamit ve I.Abdülmecit ankete eklendi.

Geri