Paris Barış Konferansı ve İzmir'in İşgali Soru-Cevap Çalışma Kağıdı

ilteriş Çevrimdışı

ilteriş

Kağan
Yönetici
İş bu belge değerli öğretmen arkadaşımız Yetkin ERDOĞAN tarafından hazırlanmıştır.

PARİS BARIŞ KONFERANSI (18 Ocak 1919)

1.Paris Konferansı Nedir?
Amacı: I. Dünya savaşı’nda yenilen devletlerle yapılacak antlaşmaları hazırlamak ve Osm. Devleti’nin topraklarını kendi aralarında yeniden paylaşmaktı.(Ancak, Osm. Dev.’i hakkında bir sonuca varamadılar. Osmanlı’ya imzalatılacak barışın şartları Nisan 1920 de San Remo Konferansı’nda kararlaştırılacaktı.)
Katılanlar:32 devlet katıldı. En çok etkili devletler; İngiltere, Fransa, İtalya, ABD ve Japonya.
Görüşülen Konular ve Alınan Kararlar:
1)I.Dünya savaşı sırası’nda İtalya’ya verilen İzmir ve çevresi İngiltere ve Yunanistan’ın konferansa katılan delegeleri yanlış(Yunan nüfusu çoğunlukta) yönlendirmeleri sonucunda Yunanistan’a verilmiştir(12 Mayıs 1919). Bu durum İtalya’nın rahatsız olmasına ve İtilaf Dev.’i arasında ilk kez görüş ayrılığının ortaya çıkmasına neden oldu.(İngiltere’nin Yunanistan’ı desteklemesinin nedeni, İtalya’nın güçlenmesini ve sömürge yolları üzerindeki bölgeleri ele geçirmesini engellemekti). İtalyanlara yalnız Batı Akdeniz yöreleri kaldı.
2)Uluslar arası barışın korunması için Milletler Cemiyeti’nin kurulması kararlaştırıldı(ABD’nin hedefi gerçekleşti).
3)I.Dünya savaşı’nda yenilen devletler ile yapılacak anlaşmaların şartları belirlendi.
4)Mandacılık sistemi kabul edildi.
5)Doğu Anadolu’da ABD mandasında bağımsız bir Ermeni Devleti’nin kurulması kabul edildi.(Ermenilerin propagandaları karşısında Paris Konferansı, Doğu Anadolu’ya ABD’li Genaral Harbord başkanlığında bir heyet gönderdi. Bölgede gerekli incelemelerde bulunan Harbord heyeti, Erzurum’da Kazım KARABEKİR, Sivas’ta Mustafa KEMAL ile de görüştü. Hazırladığı raporda, Ermeniler Anadolu’nun hiçbir yerinde çoğunlukta olmadığını vurguladı. Bunun üzerine ABD Ermenistan mandaterliğini reddetti. 1919 yılı sonlarından itibaren Orta Doğu ve Türkiye meselesi ile ilgisi azaldı. Bu durum İngiltere ve Fransa’ya Konferans’ta daha rahat hareket imkânı sağladı.)
6)Boğazlar bölgesi, İtilaf Dev.’nin denetimine bırakıldı.
7)İngiltere, gizli anlaşmalar gereği Urfa, Antep ve Maraş’ı Fransa’ya bıraktı. Son duruma göre Irak ve Filistin de İngiliz; Urfa, Antep, Maraş, Suriye ve Lübnan’da ise Fransa Mandası’nın kurulması kabul edildi.

İZMİR’İN İŞGALİ(15 Mayıs 1919)

1.İzmir’in İşgali Nasıl Oldu?
Yunanlılar, Paris Barış Konferansı’nın kararlarına dayanarak İngiltere, Fransa ve ABD gemilerinin desteğinde İzmir’e asker çıkardılar ve İzmir de katliam yaptılar.

2.İstanbul Hükümeti İşgal Karşısında Ne Yaptı?
İstanbul Hükümeti işgale karşı herhangi bir direnişte bulunulmamasını bildirmişti. İzmir valisi bu isteğe uyarak askerleri kışlada topladı.

3.Yunanlılara İlk Kurşunu Kim Sıktı?
Hasan TAHSİN adlı bir gazeteci ilk kurşunu attı(Batı cephesinde ilk direnişi başlattı). Kendisi şehit edildi. Hasan TAHSİN’İN bu harekâtı’’milli mücadele’’harekâtının başlangıcında ilk kıvılcımlardan biri oldu.

4.İzmir’in İşgalinin Sonuçları Nelerdir?
a)Yunanlılara karşı silahlı direniş başlamış, Redd-i İlhak Cemiyeti’nin çalışmaları ile Kuvay-i Milliye teşkilatları kurulmuştur. Ulusal bilincin uyanışına hız kazandırdı.
b) Bölgede katliamlar başladı.
c)Yerli Rumların taşkınlıkları arttı. Şehir Rumlar tarafından yağmalandı.
d)Anadolu’nun değişik yerlerinde İzmir’in işgalini protesto için mitingler yapılmıştır(Mustafa Kemal’in yayınladığı Havza Genelgesi’nden sonra).
e)İzmir’in işgal edilmesi tehlikenin ne kadar büyük ve yakın olduğunu ortaya koymuş ve Kurtuluş Savaşı’nın başlamasını hızlandırmıştır.

***AMİRAL BRİSTOL RAPORU
İzmir de Yunan katliamı artınca Amerikalı Amiral Bristol başkanlığında İngiliz, Fransız ve İtalyan generallerinden bir komisyon kurularak rapor hazırladılar. Buna Bristol Raporu denir. Buna göre;
a)Katliamlardan Yunanlılar sorumludur.
b)Paris Barış Konferansı’na yanlış bilgi verilmiştir. Aslında İzmir’deki Hıristiyan halkın hayatı tehlikede değildir.
c)İzmir ve çevresinde Türk çoğunluğunun olduğu anlaşılmıştır. Burası Yunanistan’a bırakılmayacaktır.
Önemi: Bu rapor Türk milli mücadelesini destekleyen ilk milletlerarası belgedir. Milli kuvvetler bu raporu mücadelelerinin haklılığını kanıtlayan bir belge olarak kullandı. Yunanlılar işgalleri güvenlik amacı ile değil, ilhak amacı ile yaptıkları belgelerle ortaya konulmuştur.
 
Geri
Üst