Şu Soruya Bir Bakabilir misiniz?

ziberkan Çevrimdışı

ziberkan

Super Moderator
Bir de siz bakın bakalım.

I. Katolik Venedik yönetiminin, Mora üzerinde baskı kurması ve Ortodoks Mora halkının Osmanlı Devletinden yardım istemesi
II.Ruslar karşısında başarılı olamayan Lehlerin Osmanlı Devletinden yardım istemesi
III.1722 Osmanlı İran savaşı öncesi İran'daki mezhep mücadelelerinin Osmanlı gibi İran'ın diğer komşularının da dikkatini çekmesi
IV.İsveç Kralının I. Petro ile yaptığı savaşta yenilmesi üzerine Osmanlı topraklarına sığınması

Osmanlı Devleti'nin XVIII. yüzyılda İran, Venedik ve Rusya ile yaptığı savaşların nedenlerinden hangilerinde dinsel faktörler etkili olmuştur?

A) I ve III B) II ve III C) I ve II D) yalnız I E) III ve IV

açıklamalı cevap verirseniz sevinirim. Selametle

raltar Çevrimdışı

raltar

Super Moderator
Ynt: Şu Soruya Bir Bakabilir misiniz?

Bana göre doğru cevap A şıkkı.Çünkü,A şıkkındaki maddelerin her ikisindede mezhep olayları vurgulanıyor.Soru şaşırtmacalı bir soru.Mezheple ilgili örnekler verip dinle ilgili soru soruyor.Üstelik sadece din diyerek ayrım yapmamış.Dine en yakın kavram mezhep,mezhepe en yakın kavramda din olduğuna göre cevap A şıkkı diyorum.

Saygılarımla

A Çevrimdışı

Ayhanco

New member

Cevap kesinlikle A'dır ... İyi kavranırsa o kadar kafa yormaya gerek olmayan bir soru ...

B Çevrimdışı

baho

New member

cvp A çünkü diğer şıklarda dinle ilgili bir ifade yok. :)

yardımcı olabildiysek ne mutlu...

B Çevrimdışı

baburhanoglu

New member

Merhabalar,
Soru şu şekilde: Osmanlı Devleti'nin XVIII. yüzyılda İran, Venedik ve Rusya ile yaptığı savaşların nedenlerinden hangilerinde dinsel faktörler etkili olmuştur?

I. Katolik Venedik yönetiminin, Mora üzerinde baskı kurması ve Ortodoks Mora halkının Osmanlı Devletinden yardım istemesi

Moradaki Osmanlı halkına dinsel bir baskı söz konusudur. Bundan dolayı Osmanlı Devleti kendi halkını bu baskıdan kurtarmak için Venediklilere savaş açmıştır.

Ancak;
III.1722 Osmanlı İran savaşı öncesi İran'daki mezhep mücadelelerinin Osmanlı gibi İran'ın diğer komşularının da dikkatini çekmesi

Burada Osmanlı halkına veya devletine herhangi bir dinsel veya mezhepsel baskı söz konusu yoktur ve de savaş sebebide olamaz. Osmanlı eğer savaşa girdiyse bunun sebebi dinsel değil daha önceki siyasal olaylardır ve sadece Osmanlı İrandaki karışıklıklardan faydalanmak istemiştir.

Soru dikkatle incelendiğinde cevabın " D " şıkkı olduğu görülmektedir.

S Çevrimdışı

serin1

New member

cevap D dir çünkü iranla olan harp irandaki karışıklıklardan faydalanma düşüncesiyledir. iran içinde olan ve osmanlıya yansımayan bir mezhep çatışması niye harp sebebi olsun

Ş Çevrimdışı

Şener

New member

Yanıt "A" şıkkı olmalıdır. Çünkü, Osmanlı Devleti'nin bu savaşı açmasındaki amaç; Rusya'nın Kafkaslar Bölgesin'den güneye inmesini engellemektir. Ayrıca savaş sonrası yapılan İstanbul Antlaşması (Mukasemenamesi) Ruslarla yapılan bir dostluk antlaşması gibidir.Bu antlaşma ile İran toprakları Rusya ve Osmanlı arasında paylaşılmıştır...:)

Ş Çevrimdışı

Şener

New member

Pardon "D" şıkkı yazıcaktım ama yanlış yazmışım, özür dilerim..

H Çevrimdışı

hoca07

New member

cevap A dır. dinsel nedenli çıkmıştır. sonuç ıtıbarıyle ırandakı mezhep mucadelelerıde dini nedendir.

İ Çevrimdışı

İLBEYİ

New member

bu eşleştirmeli cevaplandırılacak bir tarih sorusudur.din kavramı yalnız 1 ve 3 te görülmekte o yüzden A şıkkıdır bazen ayrıntılı düşünmeyip soruya bakmakta fayda var.

N Çevrimdışı

nuri1606

New member

kardeş bu soru hatalı zira osmanlının yaptığı venedik savaşının asıl sebebi venediklilerin mora halkına baskısı değildirama illaki bir cevap istenecek olursa sadece I şeklinde cevaplayabiliriz kanaatindeyim

A Çevrimdışı

atahoca

New member

BuDunÇar ' Alıntı:

II.Ruslar karşısında başarılı olamayan Lehlerin Osmanlı Devletinden yardım istemesi
IV.İsveç Kralının I. Petro ile yaptığı savaşta yenilmesi üzerine Osmanlı topraklarına sığınması

Osmanlı Devleti'nin XVIII. yüzyılda İran, Venedik ve Rusya ile yaptığı savaşların nedenlerinden hangilerinde dinsel faktörler etkili olmuştur?

Arkadaşlar cevap vermişler, açıklama da yapmışlar. Biz de pekiştirelim.
I. maddede Katolik Venedik'in Ortadoks Mora halkına baskı yapması dinî bir sebeptir. Osmanlı'nın olaya müdahil olmasında bu sebep etkili olmuştur. İsterse bu bahane edilmiş olsun netice değişmez. Bu sebeple bu seçenek doğru seçeneklerdendir.
III. maddede ise İran'da başlayan karışıklıklar nedeniyle savaşlar başlamıştır. Karışıklıkların konusu ise dini bir konudur. Karışıklık yerine mezhep savaşlarının başlaması üzerine ifadesi konsa da mana aynı olacaktır. Yani bu seçenek de doğru seçeneklerdendir.
Diğer maddelerde ise siyasi sebepler geçerlidir.
Bu sebeple cevap A seçeneğidir.

H Çevrimdışı

heredota

New member

BuDunÇar ' Alıntı:

Kesilikle D şıkkı

A Çevrimdışı

altarbir

New member

cevap yalnız I dir III ün dinle alakası yoktur iç karışıklıktan yararlanma duygusu var

Geri