Tonguç ve Enstitüleri - Pakize Türkoğlu

A Çevrimdışı

adana

New member
Tonguç ve Enstitüleri - Pakize Türkoğlu


http://static.ideefixe.com/images/44/44181_2.jpg
http://static.ideefixe.com/images/79/79183_2.jpg


Türkiye'de 20. yüzylın ilk yarısında dünyayı şaşırtan iki büyük savaşım örneği verildi. Bu iki önemli olaydan biri, çökmekte olan Osmanlı İmparatorluğ'ndan yeni bir cumhuriyet yaratan Ulusal Bağımsızlık ve Kurtuluş Savaşımızdı. İkincisi de, savaştan sonra kurulan yeni devletin kısa sürede gelişip ilerlemesini etkileyecek, yerli bir eğitim ve kalkınma seferberliği olan Köy Enstitüleri, öncelikli kız - erkek kırsal kesim çocuklarına eğitimde fırsat eşitliği sağladı; Cavit Orhan Tütengil'in deyişiyle "Halk tabanında bir rönesans" hareketi yarattı. Enstitülerde 110 yılda yetiştirilen öğretmen sayısı aşıldı; 6.000 öğretmenden 16.000'e ulaşıldı. Okur sayısı 5.000'den 17.000'e çıktı. Öğrenci saısı 380.000'den 1.500.000'e yükseldi. 9.000 eğitmen, 600 köy sağlıkçısı yetiştirildi. Kendisi de enstitü çıkışlı olan Pakize Türkoğlu, elinizdeki incelemesinden, başından sonnuna kadar tanıklık ettiği bu eğitim seferberliğini, belgeler ve fotoğraflar eşiğinde alatıyor.

http://www.mediafire.com/?e01wy52jzdw



Alıntıdır
 
A Çevrimdışı

abdullahkarataş

New member
Ynt: Tonguç ve Enstitüleri - Pakize Türkoğlu

İsmail Hakkı Tonguç'un köy enstitüleri için çalışmaları gerçekten ideal bir öğretmeni yansıtıyor.
 
umuro Çevrimdışı

umuro

Super Moderator
Ynt: Tonguç ve Enstitüleri - Pakize Türkoğlu

Üniversite döneminde bitirme tezi olarak Demokrat Parti dönemi ve Adnan Menderes'in Hayatı konusunu çalışırken köy enstitüleri konusunda da bilgi sahibi olmuştum.Odönemde gerçekten de elinden her iş gelen bir nevi 10 parmağında 10 marifet olan öğretmenler yetişti bu eğitim yuvalarından bu sebeple önemli kurumlardı.Ama bu kurumlar için o dönemde kominizm öğretilen aşılanan yerler olduğu da söyleniyordu bu söylem zaten bu kurumların kaldırılma sebebi oldu.
 
A Çevrimdışı

adana

New member
Ynt: Tonguç ve Enstitüleri - Pakize Türkoğlu

Sayın Hocam,

Köy Enstitülerinin kapatılma nedeni 'kominizm öğretilen aşılanan yerler olduğu' görünürdeki bahanesidir. Asıl neden Toprak Reformu sorunudur. Çünkü köye giden Köy Öğretmenleri, '10 parmağında 10 marifet' becerileri ile köylüyü uyandırıp, bir toprak reformu talebi ortaya çıkaracaklardı. Bir ölçüde başlamıştı bile. Ancak mecliste toprak sahibi ağaların bulunması nedeniyle gerçekleşememiştir. Örneğin Atatürk'ün de çok uğraştığı halde, sonuca ulaştıramadığı sorunlardan biridir bu Toprak Reformu sorunu. II. Dünya Savaşı sırasında dünya savaşla meşgul iken, yol alınmaya çalışılmış ancak, savaşın bitmesi ile dikkatler Köy Enstitüsü üzerine yoğunlaşmıştır. Ve bilinen sonuç.
 
umuro Çevrimdışı

umuro

Super Moderator
Ynt: Tonguç ve Enstitüleri - Pakize Türkoğlu

Keşke kapatılmamasaydı.Ama dediğim gibi o dönemde siyaset eğitimin içine girmeye başlamıştı.Siyaset girince malum sonuç ortaya çıkıyor
 
Geri
Üst