Ynt: Topal Osman Ağa
Öncelilke belirtmeliyim ki hayatını en çok merak ettiğim ve araştırmaktan zevk aldığım şahsiyetlerden biridir Topal Osman Ağa. Dediğiniz gibi pek çok kişi adını dahi bilmez. (Giresunlular veya Giresun kalesini gezenler hariç)
Topal Osman'ın adını bildiğinize göre hayatının ilk safhasını anlatmanın gereğini görmüyorum.
Topal Osman herşeyden önce bir Teşkilat-ı Mahsusa elemanıdır. Tehcir Kanunu mucibince Ermeni Tehcirine görevli olarak katılmış ve yaptığı eylemlerden dolayı daha sonra arananlar listesine eklenmiştir.
Ardından Giresun'a dönerek 100 mevcutlu bir çete kurup Giresun hapishanesini basmış ve 150 mahkumunda yanına katılmasını sağlamıştır. Bu çeteyle bölgede bulunan Pontus Rum çetelerine karşı mücadele etmiştir. (Öldürülen her Türk'e karşı 3 Rum'u öldürdüğü söylenir. -Rum kaynaklarında 60.000 kişiyi öldürdüğü yazar.-) Rumlarla mücadelesi, Türkleri koruması ve Rumları sindirmesi açısından bakarsak Topal Osman Ağa bir kahramandır. Ama öldürdüğü veya kaçmasına sebep olduğu Rumların topraklarına ve mallarına konmuş hatta Rum zenginlerinin ellerinde bulunan Türklere ait borç senetlerini fakir Türk köylülerine iade etmek yerine o senetleri zorla tahsil etme yoluna gitmiştir. Bu açıdan baktığımızda ise bir akbabadır. (Başka benzetme aklıma gelmedi.)
Topal Osman'ın karıştığı olaylardan biride 15'liler olayıdır. Fazla uzatmayacağım. Mustafa Suphi ve arkadaşları (15 kişi) Trabzon açıklarında Kayıkçılar Kahyası Yahya tarafından öldürülmüştür. (Mustafa Suphi hakkında kısa bir bilgi edinmek için
tıklayınız.) Kayıkçı Yahya ise Osman Ağa'nın yakın arkadaşlarındandır. Kayıkçılar Kahyası Yahya bu olaydan sonra mahkemeye sevk edilmiş ve delil yetersizliğinden beraat etmiştir. Trabzon'a döndüğünde çevresi tarafından sıkıştırıldığında "bu işi ben tek başıma yapmadım ya" türünde laflar zikretmiş ve bir müddet sonra da öldürülmüştür. Öldüren kişi kim mi? İsmail Hakkı Tekçe(Bu ismi biraz araştırısanız çok ilginç sonuçlara ulaşırsınız ki Topal Osman'ın ölümünde de parmağı olan şahıstır.) ile Topal Osman... Peki Topal Osman Kahya'yı neden öldürdü? Topal Osman'a bu emri kim verdi?( Derin devlet dedikleri bu olsa gerek.-Burdan sonrasının yorumu okuyucuya ait.-)
Gelelim Topal Osman'ın Ankara'ya gelişine. Ankara'da buluna Mustafa Kemal Paşa'ya bir muhafız alayının kurulması lazım gelir. Bu iş içinde Topal Osman çağırılır. (Neden Topal Osman sorusunun cevabı yok.) Osman Ağa Giresun - Samsun istikametinde Ankara'ya gelir. Tabi ki yolda Rumları sindirmeyide unutmaz. Ankara'ya geldiğinde 47. Alayı kurar ve Koçgiri İsyanı'nın bastırılmasında önemli roller üstlenir. Çok vahşice yöntemler uygular yanlız ayaklanan Kürtleri değil bölgede bulunan Rum ve Ermenileride öteki dünyaya havale eder. (Kahraman mı? Cani mi?)
Bu isyanı bastıran kahramanımız Giresunlu gönüllülerden oluşan 47. Alay ile Sakarya Meydan Muharebesine katılır. (42. Alayda Giresunlu gönüllülerden oluşur. Komutanı da Tirebolulu Binbaşı Hüseyin Avni'dir. -Soyadı Alparslan-) Büyük yararlılıklar gösterir alayı 6000' yakın kayıp verir.
Ali Şükrü Olayı
Trabzon Mebusu Ali Şükrü ilk TBMM'nin muhalif kanadını oluşturuyor, sık sık meclis kürsüsünden M. Kemal'i sert şekilde eleştiriyordu ve birgün ortadan koyboldu. Birkaç gün sonra ceseti bulundu, birde bakıldı ki avcunun içinde bir hasır parçası. Yapılan incelemede bu hasır parçasının Topal Osman Ağa'nın evindeki sandalyeden koparılmış olduğu anlaşıldı. Ağa'dan teslim olması istendi ancak o Çankaya köşküne saldırmayı tercih etti. (Neden?????) Çatışmada yaralandı ve hemen başı kesildi, gömüldü. (Ben bu hemen baş kesmeyi susturma olarak niteliyorum. Neden mahkeme karşısına çıkarılmadı? Çok şey mi biliyordu? ) Daha sonrada TBMM'nin kararı üzerine başsız ceseti mezarından çıkarıldı ve 3 gün boyunca meclis binasının önünde sallandı.
Ali Şükrü'yü Osman Ağa neden öldürdü sorusuna bütün uzmanlar şöyle cevap veriyor: Osman Ağa çok sevdiği M. Kemal'e laf söylenmesini hazmedemez ve üstüne vazife görerek mebusu öldürür. (Bence çok iyi niyetli bir senaryo.)
İşte yukarıdaki nacizane yazıma göre siz karar verin Osman Ağa'nın kim olduğuna. Topal Osman mı? Gazi Yarbay Topal Osman Ağa mı?
Bana göre Osman Ağa sadık(M. Kemal'e) bir vatanseverdir. Ama cahil, aç gözlü ve acımasız olduğuda gözden kaçmamaktadır.
Netice olarak Osman Ağa Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyetin ilk yıllarının en karanlık ve en çok soru işareti içeren şahsiyetidir.
NOT: Alıntı değildir.