Binbirdirek Sarnıcı

nusretk Çevrimdışı

nusretk

Member
Binbirdirek Sarnıcı

(Nusret Karaca)

Yaşadığım kentin tarihi dokusu içinde her an yeni bir şey öğrenmek ve o kentte yaşamanın tadına varmak ne güzel! Bir eğitimci-yazar olarak değişik konularda yazılar yazmak, bunları edebiyat tarihine not düşmek çok güzel ve anlam yüklü bir duygu. Ayrıca branşınız tarih olunca tarihi mekân ve olaylara daha yakından ve derin bakmanız, incelemeniz, öğrenmeniz ve aktarmanız gerekiyor. O yüzden çocukluğumdan beri her yeni konuya ilgi duymuş, öğrendiklerimi ya not almış ya da onlara belleğimde yer ayırmışımdır. Gazete Kadıköy'de Gül Sökmen'in benimle yaptığı söyleşide bana sorduğu "Siz tarih öğretmenisiniz. Edebiyatla ilgileniyorsunuz. Nasıl oluyor?" sorusuna "Arada ben varım" diye yanıt vermiştim. Benimki öyle bir şey! İşte gezi ve araştırmalarım arasından kısa bir not daha!

İstanbul Fatih ilçesi Sultanahmet semtinde bulunan ve önceleri Filoksenos sarnıcı olarak bilinen 3584 m² büyüklüğündeki Binbirdirek sarnıcı İstanbul'un su haznesi bulunan ikinci büyük sarnıcıdır. Antik Bizans kaynaklarına göre 4. yüzyılda inşa edilen bu yapı içinde 224 sütun vardır. Binbirdirek sarnıcı zamanla kurumuş ve 16. yüzyıldan itibaren atölye olarak kullanılmıştır. Sarnıçta bulunan sütunlar, iki gövdeden oluşup üzerlerinde herhangi bir işlemesi olmayan piramit benzeri başlıklarla birleştirilmiştir. Sütünların üzerindeki Yunan harfleri, yapımda çalışan işçilerin koydukları işaretlerdir. Osmanlı Devleti Dönemi’nde Binbirdirek sarnıcı üzerine büyük konaklar inşa edilmiştir. Binbirdirek sarnıcı temizlenip, yeniden düzenlendikten sonra ziyaretlere açılmış, ayrıca bununla birlikte çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır.

(*) Binbirdirek Sarnıcı Müzesi Gezilerde sunulan bilgiler ve tanıtım broşürleri, Sanat Tarihi Dersleri'nde anlatılanlar.

Geri