Taşra ve Eyalet Yönetimi Ders Notu

ilteriş Çevrimdışı

ilteriş

Kağan
Yönetici
OSMANLILARDA YÖNETİM, ASKERÎ TEŞKİLAT VE EĞİTİM
1. OSMANLILARDA YÖNETİM
a. Merkezî Yönetim konu anlatımı için tıklayınız.

b.
Taşra ve Eyalet Yönetimi
  • Osmanlı Devleti'nde başkentin dışındaki tüm topraklar taşra olarak adlandırılmıştır.
  • Taşra teşkilatının temelini tımar sistemi oluşturmaktaydı.
  • 15 ve 16. yüzyıllarda güçlü bir şekilde uygulanan tımar sistemi, ekonomik yapıyı, askeri teşkilatı ve vergi düzenini de sağlamıştır.
  • 16. yüzyılda büyük bir devlet haline gelen Osmanlı Devleti, topraklarını yönetim birimlerine ayırdı.
  • Osmanlı Devleti'nde taşra idaresi; kay, kaza, sancak, eyalet şeklinde teşkilatlanmıştır.
  • Bu taksimat sadece idari değil, aynı zamanda askeri idi.
  • Köylerde yönetici köy kethudası idi. Güvenlik işlerine yigitbaşı bakardı.
  • Kasabalarda kadılar yöneticilik yapardı. Kazaların güvenliğinden subaşı sorumluydu.
  • Sancakları da sancak beyi idare ederdi.
Beylerbeyi
  • Eyaletleri yöneten, hükümdarın temsilcisidir.
  • Beylerbeyi, Paşa Sancağı denilen vilayet merkezinde otururdu.
  • Anadolu Beylerbeyliği'nin merkezi Kütahya, Rumeli Beylerbeyliği'nin merkezi Manastır idi.
  • Sınırlar genişledikçe beylerbeyliklerinin sayısı da artmıştır.
  • Beylerbeyi, kendi oluşturduğu divanda bölgesindeki meseleleri görüşürdü .
  • Savaş zamanında, emrindeki sancak beylerini ve tımarlı sipahileri alarak emredilen yerde orduya katılmak zorundaydı.
  • Osmanlı Devleti'nde eyaletler üç gruba ayrılmıştır:
1. Salyaneli (Yıllıklı) Eyaletler
  • Tımar sisteminin uygulanmadığı eyaletlerdir.
  • Toplanan vergiyle eyaletlerdeki görevlilerin maaşları ödenir, kalan bölüm hazineye gönderilirdi.
  • Trablusgarp. Tunus, Cezayir, Mısır, Bağdat, Yemen ve Habeş eyaletlerinde bu sistem uygulanmıştır.
2. Salyanesiz (Yıllıksız) Eyaletler
  • Tımar sisteminin uygulandığı eyaletlerdir.
  • Toprakları, has zeamet ve tımarlara ayrılmıştı.
  • 16. yüzyılda Rumeli; Bosna. Temaşvar, Budin, Egri, Anadolu; Zülkadriye, Trabzon, Şam, Halep, Hakka, Diyarbakır, Van, Kars. Kıbns ve Kefe eyaletlerinden oluşuyordu.
3. Özel Yönetimi Olan Eyaletler
  • İç işlerinde serbest, dış işlerinde Osmanlı Devleti'ne bağlıydılar.
  • Yöneticileri padişah tarafından bölgenin ileri gelenleri arasından atanırdı.
  • Kırım Hanlığı, Eflak, Boğdan, Erdel ve Hicaz, Raguza ve Sakız cumhuriyetleri bu statüye dahildi.
  • Yıllık belli bir miktar vergi verirlerdi. Savaş zamanı yardımcı kuvvet olarak asker göndermek ile yükümlüydüler.
  • Kırım Hanlığı ve Hicaz Emirliği vergi vermezdi.
  • Hicaz Emirliği, şerif adı verilen peygamber soyundan gelen kişilerce yönetilirdi.
  • Hicaz Emirliği'nin savaş zamanı asker gönderme yükümlüğü yoktu.
Taşra Yönetimindeki Diğer Görevliler
  • Taşra yönetimindeki beylerbeyi veya sancakbeyi kadı ikilisinin yönetimi altında halkın sosyal ve ekonomik faaliyetlerinin yürütülmesi için birçok görevli bulunuyordu.
  • Padişah tarafından görevlendirilen bu kişiler hazineden maaş almazlar, reayadan gördükleri hizmete karşılık
    kanunlarda belirtilen vergi, resim ve harçlar alırlardı.
  • Böylece resimler toplanır ve verginin alınmasma neden olan görevler yerine getirilirdi.
  • Taşrada muhtesip, kapan eminleri, beytülmal emini ve gümrük eminleri gibi görevliler bulunuyordu.

Geri