Teşkilat-ı Esasiye (20/01/1921)

nusretk Çevrimdışı

nusretk

Member
Nusret Karaca

(Tarih Araştırmaları)

...

Anayasa temel kanundur.Bu kanunda devletin yönetim sekli,kişi, temel haklar,özgürlükleri,sorumlulukları,temel hak,özgürlük ve sorumluluklar,yasama,yürütme,yargı'nın temel kuralları belirtilir.Genel tanım budur.

...

Osmanlı Devleti'nin 1876 tarihli 119 maddelik Kanun-i Esasi si vardı.1.Dunya Savaşı,Anadolu

topraklarının işgali ,ardından.Milli Mücadele.

Türk siyasi yaşamında Milli Egemenlik ilkesine ilk defa yer vermesi açısından önem taşır.Meclisin 1876 Anayasası olan Kanun-i Esasi ye göre işlemesi mümkün olmadığından Meclis e yeni bir tasarı sunulmuş bu tasarı redd edilince 13 Eylül 1920 de 31 maddelik yeni bir tasarı sunulmuştur.

20 Ocak 1921 tarihinde 23 maddeli ve 1 münferid maddeden ibaret TEŞKİLAT-I ESASİYE kanunu kabul edilmiştir.Bu anayasa T.B.M.M. ni layıkıyla temsil eden bir Meclis tarafından yapılmıştır.Bu Anayasa da o dönem koşullarına göre Güçler Birliği ilkesi yer almıştır.Anayasa'nın ilginç özelliklerinden biri de yerel yönetimlere ve yerinden yönetim ilkesine ağırlık verilmesi,şeriat işlerinden T.B.M.M.nin sorumlu olmasıdır.

Prof.Bernard Lewis'e göre (*)Sevr Antlaşması'nın öngördüğü devlet karikatürüne karşı milli şuurun ve toplumun gücünün ifadesi olan yeni devlet 20 OCAK 1921 Anayasası ile varlığını ilan etmiştir.Kısadır ve kişi hürriyetleri e ilgili hüküm taşımaz yargı sisteminden söz açmaz.Halk iradesi rejimini getirmiştir.Bu Anayasa'da devletin T.B.M.M.tarafından yönetilmesi esası belirtilmiştir.T.C.Devleti'nin temeli olmuştur.Bu Anayasa 1924 yılına kadar yürürlükte kalmış T.B.M.M.'nin ilk Anayasası olma özelliğini taşır.(×)

...

(×)Eğitim Enstitüsü notlarım,Tarih ders notlarım,E.Z.Karal(T.C.Tarihi) ,Prof.Dr.İsmet Giritli/Yrd.Doç.Dr.Necati Ulunay Ucuzsatar

(Türk Devrim Tarihi ve Atatürkçü Düşünce),Toktamış Ateş(Türk Devrim Tarihi),Cemal Kutay(Moda- Tarih Söyleşileri)
..
(*)Bernard Lewis(İngiliz asıllı Amerikan tarihçi)

Geri