Düşmanın Silahına Aynı Silahla Karşılık Verin

S Çevrimdışı

*SüRgÜn*

New member
Mısır'ın fethinden sonra esir Memluk kumandanlarından Kayıtbay,Yavuz Sultan Selim'in huzuruna getirilmişti. Aralarında şöyle bir konuşma geçti:

"- Söyle bakalım Kayıtbay, cesaret ve kahramanlığın ne işe yaradı?"

"- Cesaret ve kahramanlığım hâlâ var ey Sultan! Yalnız, bize ne yaptıysa ordunuzdaki toplar yaptı!"

"- Anlamadım!.."

"- Berberilerden biri, Venedik'ten top getirerek bize satmak istemişti de, Peygamberimiz'in, "ok ve kılıç kullanın" şeklindeki emrine aykırıdır diye satın almamıştık. O satıcı bize, "Yaşayan görecektir ki, memleketiniz top yüzünden elinizden çıkacaktır" demişti. Meğer doğruyu söylemiş!"

"- Din kaidelerine böylesine bağlı idiniz de, Allah'ın, "Düşmanın silahına aynı silahla karşılık veriniz" emrine neden uymadınız? Bilmez misiniz ki, "Ok ve kılıç kullanın" demek "Başka silah kullanmayın" demek değildir. O zaman o silahlar varmış, şimdi de bu silahlar var!"

Kayıtbay başını önüne eğdi ve sustu.

Alıntıdır...
 
E Çevrimdışı

erkut

New member
Ynt: Düşmanın Silahına Aynı Silahla Karşılık Verin

Memlüklerin de topları vardı, fakat daha yetersizdi Osmanlıların karşısında.
 
raltar Çevrimdışı

raltar

Super Moderator
Ynt: Düşmanın Silahına Aynı Silahla Karşılık Verin

Yanlış hatırlamıyorsam,Ridaniye savaşında Memluk ordusunda da toplar bulunmakta idi.Ancak bu topların özelliği;yere çakılı olmaları ve hareket kabiliyetlerinin olmaması.Bu sebeple Yavuz Sultan Selim,Memluk ordusuna cepheden saldırmayıp,cephenin etrafını dolaşarak,bu topların etkisini saf dışı etmesidir.Aynı harekatın bir benzerini 2. dünya savaşında Alman'lar Fransızlar'ın "majino" hattı karşısında uygulamışlar idi.

Savaşın kazanılmasında silah üstünlüğü önemlidir.Ancak en az onun kadar savaşta uygulanan savaş taktiğide önemlidir.Bütün bu önemli unsurları tamamlayan bir önemli unsurda düşman ordusu hakkındaki istihbarat bilgisidir.Bu üç unsurda Ridaniye savaşında Yavuz Sultan Selim ve ordusunda mevcuttur.

Saygılarımla
 
Geri
Üst