İlköğretim 8. Sınıf İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük" kitabında yer alan darbeleri meşrulaştırmaya yönelik ifadelerden sonra, Dil ve Anlatım ders kitabında da yeni bir skandalın yer aldığı ortaya çıktı. Liseler için hazırlanan kitapta Ergenekon sanığından örneklere yer veriliyor.
Ergenekon davası sanığı Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, liseler için hazırlanan Dil ve Anlatım ders kitabına girdi. Yeni Şafak'ta yayınlanan habere göre, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu yıl yazılan Ortaöğretim 12. sınıf "Dil ve Anlatım" kitabında sempozyum konusu işlenirken nedense sadece Cumhuriyet Temsilcisi Balbay'ın katıldığı bir sempozyum örnek veriliyor ve konuşmaları kitapta yer alıyor. Balbay ile ilgili bölüm, yeni Dil ve Anlatım ders kitabının 145, 149 ve 154. sayfalarında yer alıyor. Ders kitabında Balbay'ın "Kitle İletişim Araçlarında Türkçe" adlı bir sempozyumda yaptığı konuşma yer alıyor. Balbay kitapta Türkçe'nin önemini anlatıyor ve "Türkçemizin bir kutup yıldızı yok. Öncelikle bunun yaratılması gerek" diyor.
Bilindiği gibi Balbay, Ergenekon operasyonunda gözaltına alınıp sorgusunun ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Mustafa Balbay hakkında mahkeme tarafından konulmuş yurt dışına çıkış yasağı da bulunuyor.
İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Kitabında Darbe Övgüsü
Hatırlanacağı üzere geçen gün Öğretmen-Sen ve Sivil Düşünce Platformu'nun gündeme getirmesiyle birlikte Vakit, İlköğretim 8. Sınıf İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük kitabında 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül ve 28 Şubat müdahalelerinin darbeci mantığa hak veren ve halkın seçtiği siyasetçileri kötüleyen bir üslûpla anlatıldığını ortaya koymuştu.
Kitapta, 12 Mart Muhtırası şu ifadelerde övülüyor: "12 Mart Muhtırası: Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından hükümete verildi. Mektupta, ülkedeki sorunların Atatürkçü çizgiye sadık kalınarak çözülmesi isteniyordu."
Ayrıca kitapta, 12 Eylül 1980 darbesi, dönemin hükümetinin ekonomik programının başarısızlığından ve ülkenin karışıklığından dolayı gerçekleştirilmiş bir "el koyma" olarak nitelendiriliyor. "Darbe" sözcüğünün kullanılmasından diğer darbelerle ilgili bölümlerde olduğu gibi kaçınılıyor.
28 ŞUBAT ÖVGÜSÜ
Kitapta 28 Şubat darbesi de, dönemin andıç medyası ağzı ile anlatılıyor: "1996'da hükümet Refah Partisi ile DYP arasında kuruldu. Laiklik karşıtı söylem ve eylemlerin artması üzerine, Milli Güvenlik Kurulu 28 Şubat 1997 tarihinde hükümeti uyardı."
MİLLİ EĞİTİM BAKANININ AÇIKLAMASI
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise konu hakkında bir açıklama yaparak; kitabı incelediğini ve gerçekten de, darbeleri, antidemokratik müdahaleleri meşrulaştırmaya yönelik çağdışı bir zihniyetin, kitapta ifadeleriyle yer aldığını tespit ettiğini belirtmiş ve Vakit'te yer alan habere göre şunları söylemiş:
"Benim gibi Demokrat Parti geleneğinden gelen bir siyasetçinin, 27 Mayısları, 12 Eylülleri, 28 Şubatları meşru müdahalelermiş gibi gösteren bir mantığı kabullenmesi söz konusu olabilir mi? Darbeler birer insanlık utancıdır. Benim bütün okul kitaplarını satır satır incelemem mümkün değil. Bunları yazanlar da öğretmen. Ve maalesef içlerinden bu tür antidemokratik yaklaşımlara destek verebilecek zihniyete sahip olanlar çıkabiliyor. Dikkat çektiğiniz kitapta, gerçekten de bu kabul edilemez zihniyeti ortaya koyan son derece yanlış ifadeler yer alıyor. Ben bununla ilgili olarak gerekli kanuni işlemleri derhal başlattım. Önümüzdeki eğitim sezonunda böyle bir kitap olmayacak!.."