Muhteşem Yüzyıl Adlı Diziye Tepki

umuro Çevrimdışı

umuro

Super Moderator
05.01.2011 tarihinde bir özel tv kanalında yayına giren ‘Muhteşem Yüzyıl’ adlı dizide ve yayına konulan fragmanında ecdadımıza hakaret içeren görüntüler yayınlanmıştır. Şanlı Devletimiz Osmanlının 10.Padişahı adaletiyle dünyaya nam salmış, ömrünün çoğu at üzerinde seferde geçmiş Kanuni Sultan Süleyman Han’dan kadın düşkünü, içki bağımlısı gibi adice bahsetmek ve bunu Müslüman-Türk milletine izletmek kimsenin haddine değildir.
Düşmanları tarafından bile övgüyle bahsedilen yapmış olduğu kanunlar ile devlet teşkilatını düzenleyen dünyanın önünde saygı ile eğildiği, Osmanlı Devleti’ne en uzun süre padişahlık yaparak Osmanlı topraklarına en fazla toprak katan Sultanımızı bu şekilde aşağılayıcı, zevk düşkünü gösteren bu diziye tepkisiz kalmak ecdadımıza yapılacak en büyük saygısızlık olduğunu düşünmekteyiz.
Bu sebeple dünyaya örnek bir hayat süren Padişahımız hakkında aslı astarı olmayan bir hayatı Ülkemizde yayına süren Osmanlı düşmanı zihniyetin; yayınladığı dizinin bir an önce yetkililer tarafından incelenip yayınlanmasına asla müsaade edilmemesini istiyorum. Ve bu diziyi yapanları Sultanımızı bu millete yalan yanlış tanıtanları Türk Eğitim Sen Devrek İlçesi Temsilciliği adına tüm kalbimle şiddet ve nefretle kınıyor ve Halkımızı tepkisiz kalmamaya diziyi ilgili mercilere şikâyet etmeye davet ediyorum.

Ömer UMUR
Türk Eğitim Sen Devrek ilçe Başkanı
 
A Çevrimdışı

atahoca

New member
Ynt: MUHTEŞEM YÜZYIL ADLI DİZİYE TEPKİ

http://www.muhtesemrezalet.com/ sayfasında da güzel bir metin var. Bu rezilce yapılan işi şikayet etmek ecdada, tarihe, Hakka saygının gereği... Daha da önemlisi seyretmemek... Filimden bahsedilence ekrana kenetlenmiş gözleriyle Kanuni'ye ve Osmanlı'ya sapladıkları hnçeri ve bu hançerden damlayan kanları görüyorum.
 
ziberkan Çevrimdışı

ziberkan

Super Moderator
Ynt: Muhteşem Yüzyıl Adlı Diziye Tepki

Evet Umuro hocam aslında bu akşam buraya iş yoğunluğunda gelmemin sebebi buydu. Yayınlanan diziyi izledim. Ama ağlayarak izledim, nefretim bir di bin kat oldu. Böylesine rezilane, haince ve mesnetsizce bir saldırıdan ibaret bir filmi kim çekebilirdi. Ayrıca bunca yıl adaletiyle, hoşgörüsüyle (ne yazık ki diyorum ne yazık keşke bu kdar hoşgörülü olmasaydık) bir çok millete önderlik etmiş bir osmanlıya bunun reva görülmesi neyin nesidir tarihçilere bırakıyorum, ama tepkinin azlığını görmek çok üzücü. Bu filmi şiddetle kınıyorum.

Bu arada Atahocamada teşekkürler hemen gönderdim. Tüm arkadaşlarıma da davet ediyorum. Sizlerde gönderin tepkisiz bir toplum olmayalım ve maildende tüm arkadaşlarımıza gönderelim.
 
M Çevrimdışı

mehtap-gez

Super Moderator
Ynt: Muhteşem Yüzyıl Adlı Diziye Tepki

Bundan birkaç yıl önce de bir başka Star tv de Hürrem Sultan adıyla bir dizi çekilmişti.Milletimiz sessiz tepkisiyle diziyi izlemeyerek reytiğ sıralamalarında dibe indirince dizi birkaç bölüm sonra yayından kaldırıldı.
Ben eminim ki bu dizi de yayından kalkacak.Ancak bu işin daha çabuk oluşabilmesi için ilgili yerleri aramak gerekiyor.Kendi adımıza bunu yapacağımız gibi etrafımızda ki duyarlı insanları da teşvvik etmemiz gerektiğine inanıyorum
 
G Çevrimdışı

gül28

New member
Ynt: Muhteşem Yüzyıl Adlı Diziye Tepki

Tepkilerin gölgesinde yayına giren Show'un yeni dizisi 'Muhteşem Yüzyıl'a tarihçilerden de eleştiri geldi. Çarşamba akşamı yayınlanan dizi, tarihî hataların yanında oyunculuk, kostüm ve diyaloglardaki özensizlikle gösterilen tepkileri haklı çıkardı.

Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak diziyi beğenmediğini söylerken, Kanuni'nin hayatı üzerine bir roman yazan Okay Tiryakioğlu, "Tamamen yabancılar izlesin diye çekilmiş." diyerek dizinin Batı'nın hayal dünyasına hitap ettiğini söyledi. Mustafa Armağan ise Muhteşem Yüzyıl'ın toplumu idealsizleştirmekten öte bir işe yaramayacağını belirtti.

ARINÇ: KANAL TEPKİLERİ DİKKATE ALMALI

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da RTÜK Yasa Tasarısı'nın görüşmeleri sırasında diziyle ilgili tepkilere değindi. "Ben de endişe ve üzüntü içindeyim'' diyen Arınç, bu tür yapımların reyting amacıyla yapıldığını ve kamuoyunun tepkilerini dikkate alarak televizyonun kendiliğinden kaldırmasının uygun olacağını söyledi. Sadece Atatürk'ün hatırasına hakareti suç sayan bir kanun olduğunu kaydeden Arınç, "Tarihimizin önemli şahsiyetlerini olduğundan başka türlü görerek küçültmeye çalışan ne olursa olsun karşılığını bulmalıdır. Diziyle ilgili şikayetleri süratle dikkate alacağız ve kanun çerçevesinde gereğini yapacağız." dedi.

Dizide mesaisinin büyük bölümünü haremde geçiren bir Kanuni portresi çiziliyor. Daha babasını toprağa koymadan yapılan eğlenceler, saray koridorlarında cıyak cıyak bağıran bir cariye, yaka bağır açık haremden kız seçen bir padişah... Halit Ergenç, Kanuni rolünde ne kadar tuhaf kaçıyorsa, dizilerin yaşlı kurdu Arif Erkin Güzelbeyoğlu vezir-i azam rolüne en az o kadar yabancı.

GÖRÜŞLER

Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak: "İzlediğim kadarıyla beğenmedim. Replikler biraz zaman dışı. Bir ara Şekspir okuyormuşum gibi geldi. Mahremi sergilemek gibi bir sinema anlayışı vardı..."

Okay Tiryakioğlu (Kanuni romanının yazarı): "Dizi bu haliyle Türk izleyicilerinden çok yabancılar izlesin diye yapılmış. Batılı hayal dünyasına hitap eden bir yapım olmuş. Mekan ve kostümler dışında hiçbir şey yerli yerince değildi."

Mustafa Armağan (Yazar): "Kötü niyet aramak istemiyorum ancak örnek alınması gereken bir padişahı zevk, sefa düşkünü gibi göstermek toplumu idealsizleştirir. Bu toplum böyle bir diziye layık değil."

Tarihçilerin dikkat çektiği hatalar

Tarihçilerin Muhteşem Yüzyıl dizisinde dikkat çektiği maddi hatalardan bazıları şöyle:

Olaylar 1520'de geçmektedir. Oysa Topkapı Sarayı'na haremin gelmesi 1540'ta başlar. Bu tarihten önce harem, Beyazıt'taki Eski Saray'daydı.
Yavuz Sultan Selim'in Rodos seferi için 200 parça kalyon hazırlandığı söyleniyor. Osmanlı'da ilk harp gemisi 1644'te inşa edilmiştir.
16. yüzyılda adına Avrupa denilen müstakil bir coğrafya yoktu. Bu kavram 18. yüzyıldan sonra aydınlanma döneminde ortaya çıktı.
Hareme kızlar, seçilerek alınır, ardından çok ciddi bir eğitimden geçirilirdi. Başta örf-âdet olmak üzere İslami ilimler ile kabiliyetlerine göre birer sanatta yetiştirilirlerdi. Dizideki harem halkının davranışlarının, asırlar boyunca süzülerek gelen 'saray terbiyesi ve nezaketi'yle alâkası yok.
Harem halkının muhafazasını sağlayan ve dışarıyla ilişkilerine yardımcı olan harem ağaları, binanın dışında kendilerine ayrılan nöbet yerlerinde beklerdi. Harem ağaları da aynı terbiye ile yetiştirilirdi.
Dizideki oryantal oyunlar ve müzik, Osmanlı eğlence anlayışı ve musikisini yansıtmıyor.
Babasının cenazesi ortadayken bir padişahın eğlence düzenlemesi inandırıcı değil.
Kostümler Osmanlı'dan çok İngiliz dizisi Tudors'tan alıntı gibi...
Osmanlı geleneğinde padişahın huzuruna baş açık çıkılmazdı.

alıntı
 
M Çevrimdışı

merve999

New member
Ynt: Muhteşem Yüzyıl Adlı Diziye Tepki

Hepiniz tarihçisiniz bilmeniz gerek,Kanuni sultan süleyman kadına ve eğlenceye düşkün biriydi.Dizi gerçeği anlatıyor.
 
A Çevrimdışı

ahmetnurberrak

New member
Ynt: Muhteşem Yüzyıl Adlı Diziye Tepki

sayın merve999, tarih bilginizi lütfen tekrar gözden geçiriniz ve verdiğiniz bilgi bu kadar doğruysa kaynağınızı da gösterin de bizler de gerçekleri sayenizde öğrenelim.
 
A Çevrimdışı

ahzer

New member
Ynt: Muhteşem Yüzyıl Adlı Diziye Tepki

bence bu kadar abartmayın. nihayetinde kanuni kimsenin tekelinde değil bu tip şeyler ne tarihimizi küçültür ne de tarihi şahsiyetlerimizi. bu en nihayetinde bir dizi ve diziyi yapanlar kurgu olduğunu söylüyorlar zaten..
 
U Çevrimdışı

usain

New member
Ynt: Muhteşem Yüzyıl Adlı Diziye Tepki

Bu Osmanli hayranliginida anlamis degilim.Osmanli padisahlarinin seferlere gitmedikleri zaman ne yaptiklarini saniyorsunuz.Celik-comak mi oynuyorlardi.Hic bir sey bilmiyorsaniz Halil Inalcik hocamizi, oda yoksa Ilber Ortayliyi okuyun.Bulent Arincin dedigi gibi Ideolojik davranmayin.Ayrica bu bir dizi belgesel degil
 
M Çevrimdışı

medetres

New member
Ynt: Muhteşem Yüzyıl Adlı Diziye Tepki

usain ' Alıntı:
Bu Osmanli hayranliginida anlamis degilim.Osmanli padisahlarinin seferlere gitmedikleri zaman ne yaptiklarini saniyorsunuz.Celik-comak mi oynuyorlardi.Hic bir sey bilmiyorsaniz Halil Inalcik hocamizi, oda yoksa Ilber Ortayliyi okuyun.Bulent Arincin dedigi gibi Ideolojik davranmayin.Ayrica bu bir dizi belgesel degil

ne yapıyormuşlar söyleyin de bilelim ,inalcık ta okudum ortaylı da ,ne yaptıklarından bahsettiklerini hatırlamıyorum kaynak yazın da öğrenelim .
 
T Çevrimdışı

tarihci_erkan

New member
Ynt: Muhteşem Yüzyıl Adlı Diziye Tepki

dünyadaki yeni moda son yıllarda türk tarihine çamur at nasıl olsa bunu bekleyenler var bir ödül alırlar . çocuklara diyoruz tarihe sahip çıkın diye ama biz sahip çıkmıyoruz öğretmenler olarak.
 
C Çevrimdışı

cengiz_dalman

New member
Ynt: Muhteşem Yüzyıl Adlı Diziye Tepki

Sizler nasıl tarihçisiniz anlamış değilim. Tarihi kutsallaştırmak ya da aşağılamak hiçbir şey ifade etmez. Bir tarihçi, tarihin savunucusu değil, inceleyicisi olmalıdır. Tamam Osmanlı da Türk tarihinin bir parçası ama, padişahları değerlendirirken onları evliya gibi göstermeye de çalışmayın lütfen. Bir sorum olacak; peki, siz kendine tarihçi diyen kesim, fatihin kardeş katlini vacip kılması İslami açıdan doğru mu? cevabınızı duyar gibiyim: evet tabii ki devletin bekası için gerekliydi diyorsunuz. Yanılıyorsunuz sevgili arkadaşlar, İslam'da Allah'ın verdiği canı hiçbir insan alamaz. Ve unutulmamalıdır ki İslam dini Osmanlı Devleti için gönderilmedi, o halde bu kanunun ortaya çıkmasını incelerken umduğumuz şeyleri değil, dönemin şartlarını inceleyelim. Aynı şekilde söz konusu dizi de abartılmamalıdır. Bir de şöyle bir nokta var ki o dizi bir kurgu. Yani hayal ürünü. Lütfen tarihe ideolojik bakmayalım. Hee bi de unutmadan, padişahların içki içmediğini iddia eden değerli dostlarım, onlar evliya değildi.
 
A Çevrimdışı

adana

New member
Ynt: Muhteşem Yüzyıl Adlı Diziye Tepki

Bana göre Muhteşem Yüzyıl oyuncuları da dahil, tüm yapımcılarıyla birlikte ve hatta dizi yayınlanırken aralarda reklam veren firmaları da Muhteşem Yüzyılın Ergenekoncuları olarak yargılasınlar. Tek çare bu.
 
I Çevrimdışı

ironhell14

New member
Ynt: Muhteşem Yüzyıl Adlı Diziye Tepki

arkadaslar bu fragmanda bisey yok ve filmin konusuda osmanlı tarihine uymaktadır. araştırdım. siz genede böyle bi mücadele verin belki birgün haklı sayılırsınız . . .
 
Geri
Üst