Mustafa SUPHİ

T Çevrimdışı

türküm

New member
Mustafa Suphi ismini ilk kez duyuyorum Türklüğe ne gibi başka hizmetleri olmuş TKP yıkıcı bir örgüt değil miydi? Yoksa ben mi yanlış biliyorum? :eek: Tarihe merakım var ama çok fazla şey bilmiyorum aydınlatırsanız sevinirim. Teşekkürler


Mesajınız tarafımdan dilimiz imla kurallarına uygun hale getirilmiştir.
 
ilteriş Çevrimdışı

ilteriş

Kağan
Yönetici
Ynt: Mustafa SUPHİ

Sitemizde siyasi konuların konuşulması yasak ama dolaylı yollardan cevaplamaya çalışayım. Bizim bahsettiğimiz tarihler 1920'ler ve Mustafa Suphi ile ilgili yazıyı dikkatli okuduysanız Milli Mücadele'ye katılmak için Moskova'dan yola çıkmış ve daha sonra öldürülmüştür. Demek ki faydalı bir iş yapmaya çalışmaktadır.
Ayrıca dünyadaki hiçbir siyasi fikir akımı kötü amaçla ortaya atılmamıştır. Mustafa Suphi'de kendi kanaatine göre bu ülke için en hayırlısının kendi fikri olduğunu düşünüyordu. Bu tartışılır.
NOT: Tarihi bir olayı incelerken şu 2 unsura çok dikkat edelim.
1- Olayları kendi zamanının şartlarına göre değerlendirelim.
2- Objektif olalım.(Duygularımızı karıştırmayalım)
 
T Çevrimdışı

türküm

New member
Ynt: Mustafa SUPHİ

Açıklama için teşekkürler.


İlteriş ' Alıntı:
Ayrıca dünyadaki hiçbir siyasi fikir akımı kötü amaçla ortaya atılmamıştır.

Bahsettiğiniz bu fikirler, çoğunluğun bu iyidir dediği, bazı normatif kriterlere göre de iyi olduklarından şüphe duyulmayan olguları deforme etmeye yönelik tehdit unsurları olsa bile mi? Ben şimdi kendimi kendi evimizin ve başkalarının balkonunu yıkmaya şartlasam ve sabah akşam bu fikrimi nasıl eyleme dökebileceğimin planlarını yapsam, ev balkonu yıkmak benim tek eğlencem, uğraşım yani bu fikir benim tek hedefim yani bir nevi siyasi fikrim olsa, yani bunu yaparak ev estetiğine yeni bir boyut kazandıracağımı zannetsem ve bu fikrimi bu mazeretle meşrulaştıracağımı düşünsem, sizce bu niyetim kötü amaçla ortaya atılmış bir fikir olmaz mı? Sonuçta ortada bir yıkım var? Yapacağım hareketlerin sonucunun nerelere varabileceğini kestirmek için kahin olmaya gerek yok. Zira insanın iyiyle kötüyü ayırdedebilecek yetilere sahip olduğunu düşünüyorum. Yanlış mı düşünüyorum sizce? ::) Hiçbir fikir akımının kötü amaçla ortaya atılmadığından emin misiniz? ???

Mesajınız tarafımdan dilimiz imla kurallarına uygun hale getirimiştir.
 
ilteriş Çevrimdışı

ilteriş

Kağan
Yönetici
Ynt: Mustafa SUPHİ

Ben siyasi fikir akımlarından bahsediyorum. Siz olayı şahıslara kadar indirgemişsiniz. Anlatmaya çalıştığım şeyi başka bir örnekle açıklamaya çalışayım.
Fransız İhtilali'nden sonra "milliyetçili, hürriyet, eşitlik ve adalet gibi" kavramlar ortaya çıktı. Şimdi bunlara evrensel anlamda baktığımızda bunlar gayet olumlu ve faydalı şeyler. Ama ben bu fikir akımlarına Türk gözüyle bakarsam; bu fikir akımları Osmanlı Devleti'nin yıkılmasına sebep olduğuna göre bunlar kötü şeyler demem lazım.
Demek ki bir fikire bakış açısı çok önemli bazı insanları "siyasal bağlamda" iyi diye düşündüğü şeyler başkalarına "yıkıcı" veya "kötü" gelebilir.
Mustafa Suphi'de böyle bir adamdır. O dönemde Osmanlı'nın yetiştirdiği en büyük aydınlardandır. Ama vatanın geleceği için farklı bir siyasi düşünceye sahiptir. Kendine göre haklıdır. Size göre haksızdır.

Yukarıda yazıştıklarımız aslında şu sorulara benziyor?
1- Enver Paşa hain midir?
2- Vahdeddin hain midir?
3- Hasan Sabbah terörist midir? Müthiş bir alim mi?
4- Adnan Menderes size göre kimdir?
 
D Çevrimdışı

dalidemir

New member
Ynt: Mustafa SUPHİ

Sayın hocam (İlteriş). Gösterdiğiniz objektif ve bilimsel tutumdan dolayı çok tebrik ediyorum. Olayları olduğu dönemin şartlarına göre tartışalım diyorsunuz. Sonuna kadar katılıyorum. Neden mi? Öncelikle tarihçi olsun olmasın herkese haykırarak hatırlatmak istediğim bir husus var. Tarih bir pozitif bilim değildir. Ancak ne var ki bir sosyal bilimdir. Yani kuralları ve yöntemi vardır ve buna biz tarihçilerin öncelikli olarak sadık kalması ve tarihi yanlış yorumlayan ve anlayanlara anlatmamamız gerekiyor. Şunu demek istiyorum; ne yazık ki tarihçi olmayan insanlarımızın hemen hepsinde gördüğüm bir hatayı ne yazık ki tarih eğitimi almış kişilerde de göriyorum. Biliyorsunuz matematikte çok genel - geçer bir kaide vardır, "elmalarla armutlar toplanmaz". Yani bu kaide şunu demk ister: Elmayla armutu toplarsanız ortaya bir şey çıkmaz ve matematiksel olarak bir sonuca ulaşamazsınız. Matematikçilerin anlattığı bu genel kaide gibi bizim de bir kaideden ve yapılan hatadan ısrarla bahsetmemiz gerekir. Yapılan hata "anakronizm"dir. Yani tarihi olayları zamanının koşulları içerisinde değerlendirmemek. Mesela siz tutup da "kardeşim Osmanlılar da hiç demokratik değillermiş" veya "önüne gelen her yeri işgal etmişler olacak iş mi bu" dediğiniz zaman "anokronik" hata yaparsınız. Bu hata tıpkı elmayla armutun toplandığında bir matematiksel sonuca ulaşılamaması gibidir. Tarihte de anakronik yaparsınız bir sonuca ulaşamazsınız. En önemlisi ucube bir tarih orataya çkarırsınız ki bu da insanların başka milletlere, tarihi misyonunu yerine getirip yıkılmış devletlere karşı anlamsız bir düşmanlığa götürür. Altını çizerek hatırlatır, saygılar sunarım.
 
Geri
Üst