Ynt: Yeni Lise 1 Tarih Kitabını Nasıl Buldunuz?
Merhabalar,
Öncelikle ders kitabının halâ öğretmenlerimize ulaşamamış olması bence önemli bir eksiklik. Her ne kadar müfredat yayınlanalı epeyce bir zaman olduysa da, maalesef görünen manzara, Öğretim Programını bile henüz incelememiş öğretmen arkadaşların var olduğudur.
Şimdi alel acele müfredata bir göz atılacak, hazırlanmış bir yıllık plan üzerinde küçük değişiklikler yapılıp, okul md. onaylattırılıp uygulanacak.
Ben yeni kitabı inceledim. Tespitlerim şunlardır:
1- İçerik olarak geeçen yıla kadar kullandığımız ders kitabından daha basitleştirilmiş değildir. Yeni olan sadece okuma (yorumlama) metinleri ile ünite ve bölüm başlarına yerleştirilen görsel resimler ve yanlarına da değerlendirmek veya yorumlamak üzere yerleştirilmiş sözlerdir. Bu arada haritalar da güzel.
2- Bana göre asıl değişiklik, Öğretim Programının içeriğidir. Programın içeriğinin ana hatları ise kazanımlar, etkinlikler ve açıklamalardır. Öğretim Programının uygulanmasında öğretmene yardımcı olmak üzere bir Öğretmen Kitabı yayınlandı mı bilmiyorum. Biraz araştırdım ben ulaşamadım. Eğer yayınlanmadı ise MEB, özellikle Öğretim Programını hazırlayanlar ile ders kitabını yazanlar, bir klavuz kitap yayınlamalıdırlar. Geçen yıl, Sosyal Bilgiler Öğretmen Kitabı'nı bir arkadaştan bir kaç günlüğüne ödünç alarak incelemiştim. O çalışmanın boşa harcanmış bir çaba olduğunu görüp, hayal kırıklığına uğramıştım.
3- Öğretim Programı her ne kadar öğrenci merkezli olduğu iddia ediliyorsa da, uygulamada, işin yine öğretmenle başlayıp öğretmenle biteceğine olan inancımı yanlışlayacak bir belirtiyi meslekte 19 yılını tamamlamış biri olarak göremiyorum. Nedeni de gayet açıktır. Kitaba birkaç resim, yorumlama metinleri ve aralara sepiştirilmiş birkaç soru ile öğretimin öğrenci merkezine kayacağına inanılıyorsa, buyrun uygulamaya...
4- Bütün bunlara rağmen, eğitimde iyi şeyler yapılmaya çalışıldığına inanıyorum.
Tüm öğretmen arkadaşlarıma çalışmalarında başarılar diliyorum.