2010 YGS Tarih Soruları

F Çevrimdışı

fatih07

New member
Ynt: 2010 YGS Tarih Soruları

Arkadaşlar sorunun cevabı bence de cumhuriyetçilik. öğrencilerimin % 90'ı da bu şıkkı yapmışlar. bence sorunun cevabı laiklik ise soru kökü yanlıştır.
soru eğer hangi lkenin çok partili rejimden zarar görmesini engellemek amacıyla çok partili hayata geçiş ertelenmiştir şeklinde olsaydı cevap laiklik olurdu.
ama soruda çok partili hayata geçişin ertelenmesi hangi ilkenin uygulanmasını engellemiştir anlamı var. dolayısıyla da halkın kendi görüşlerini yönetime yansıtması sınırlandırılıyor. halkın yönetime katılması ve görüşlerini belirtmesi de laiklikle değil cumhuriyetçilikle alakalıdır. ve cevap da cumhuriyetçiliktir.
beni de kimse sorudan farklı anlam çıkarma konusunda ikna edemez.
yazık bu soruyu hazırlayan da inceleyen de nasıl gözden kaçırır.

A Çevrimdışı

adana

New member

Arkadaşlar, her şeyden önce ben bir taraf değilim. Sadece sorulan soru ile ilgili düşüncemi - ilgili mahkemenin kararını dayanak göstererek - paylaşıyorum. Kesinlikle bir polemik ya da fikir tartışmasına girecek değilim.

Ankara İstiklal Mahkemesinin kapatma kararı açık. Burada bizim kararları onaylama ya da reddetme gibi bir işlevimiz olamaz. Olay olup bitmiştir. Soruyu farklı kombinasyonlarda zenginleştirmek elbette mümkün ama o zaman da asıl sorulan sorudan uzaklaşmış oluruz. Ayrıca bir soruda öncelikli gibi altı çizili sözcükler, yönlendiricidir.

Başka bir durum da öğrencilerin çoğunluğunun?! işaretlediği seçeneğe bakarak çoğunluğun seçtiğini doğru olarak kabul etmek anlaşılır bir şey değil.

L Çevrimdışı

luos

New member

Beyefendi gerçekten anlaşamıyoruz. Saygı duyuyorum aktardığınız bilgiye ve taraf olmaya çalışmıyor olmanıza. Fakat gerçekten sanki dediklerimiz tam anlaşılmamış.

Bir kere, ben bu tür sorulardaki öncelikle ve benzeri ifadelerin yönlendiriciliğine bir şey demiyorum, bunlar direk cevaba tabi ki etki eder; önemlidir. Fakat benim demek istediğim ifadenin gereksizliği değil. Bu soruda o ifade olmasa bile cevabın açık şekilde cumhuriyetçiliğe zaten çıkacağı için ifadeye bu kadar takılmamak gerekir diyorum. Arada çok fark var. Üstelik oradaki asıl anlamı veren ifade kötüye kullanılmasını engellemek iken, neden öncelikle ifadesi bundan daha üstün olsun?

Dahası, yapmayın lütfen oradaki cümlemi nasıl "Çoğunluğun işaretlediği seçeneğe bakarak çoğunluğun seçtiğini doğru kabul etmek" şeklinde yorumluyorsunuz. Orada demek istediğim eğer ifade doğru şekilde verilseydi, laiklik cevabını çok rahat bulurdu yeterli seviyedeki her öğrenci. Fakat ifade bırakın laikliği tam olarak vermemeyi, cumhuriyetçiliği veriyor direk. Konuyu enine boyuna bilen bir öğrenci şöyle diyor "Burada en çok ilgilendirilen şey laiklik ama bana sorduğu neyin kötüye kullanılışını engellemek istedikleri, bu yüzden cevap cumhuriyetçilik." Dolayısıyla ben bunu ifade etmeye çalışıyorum, çoğunlukla cumhuriyetçiliğin işaretlenmesi bu yüzdendir anlamında.

Mahkeme kararının açıklığında zaten hemfikiriz, biz bunu reddetmeye falan çalışmıyoruz. Mahkeme kararı bir kere araç yapılanın din olduğunu söylüyor. Cevap ise araç yapılanın laiklik olduğunu söylüyor, din değil. Peki tekrar soruyorum, laikliğimi araç yapıyor bu adamlar politik isteklerine? Laikliğin kötüye kullanılması derken, din ve devlet işlerinin ayrılması bu adamların ekmeğine yağ mı sürüyor da adamlar da bundan çıkar sağlıyor? Laiklik zaten ayrılması demek; adamlara değil kötüye kullanabilecekleri bir güç vermek; o gücü ellerinden alıyor...

Yanlış anlamayın bende tartışma yaratmak ya da sizi buna zorlamak istemiyorum. Fakat ortada fikir, yorum falan yok; ifadeyi çarpanlarına ayırmaktan başka bir şey yapmıyorum ben.

M Çevrimdışı

MASAL50

New member

Bu sorunun mantığı şu her iki maddede partinin kapatılmasına yol açan kişiler din elden gidiyor söylemiyle taraftar bulup partide gücünü artırmıştır. Partinin kapatılma nedeni ise bu kişilerin prim yapmasını engellemek olarak düşünülmüş. Bu cepheden bakılınca cevap laiklik oluyor.

C Çevrimdışı

cansevery

New member

Arkadaşlar bütün görüş sahiplerine teşekkür ederim. Bu sorunun hatalı olduğuna dair nasıl başvuru yapılacak? En azından ÖSYM nin neden cevabı Laiklik dediğini ve cumhuriyetçilik demediğini öğrenmiş oluruz. Bir soruda dahi bu kadar çok farklı iki fikir sahibi varsa bu soru ÖSYM ye yakışmamış demektir. Hatta sitede bu soru ile ilgili bir anket yapalım genel düşüncenin ne olduğunu öğrenmiş oluruz >:D

L Çevrimdışı

luos

New member

cansevery kardeşim. Sorunun incelenmesi ile ilgili başvuruda bulunmak için yapılması gerekeni bulmaya yönelik bende uzunca bir arama yaptım. Bulabildiğim en uygun -ki galiba zaten doğru yol bu- www.basbakanlik.gov.tr sitesinin "İnsan Hakları Başkanlığı" bölümünden "Bimer Başvurusu" yapmak. Bir tür insan hakları ihlali başvurusu fakat eğitimle vs ile ilgili bütün dilekçe, istek ve mağduriyet durumları ile bu kurum ilgileniyor. Ben formu doldurup, sorudaki hata ile ilgili açıklamamı yazıp başvurumu yaptım. Bugün itibari ile başvurunun Milli Eğitim Bakanlığına iletilldiği haberini aldım. ÖSYM'ye gönderileceğine, dikkate alınacağına inanıyorum. Fakat bence bir tane ile sınırlı kalmamalı, bu ülkede işlerin nasıl yürüdüğünü hepimiz biliyoruz. Lütfen böyle düşünen başka arkadaşlar varsa onlarda bu şekilde yapsınlar başvuru. Çekinilecek bir şey yok, gayet basit ve sorunsuz. Cevap almak için bir kaç kişisel bilgi giriyorsunuz falan, gerisi doğru bir şekilde derdini anlatmak. Zaten kısaca açıklanmış sitede başvuru yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiği.

Herhangi bir cepheden bakıp da cevabı laiklik bulan dostlara da, aflarına sığınarak soruyorum: Lütfen bana açıklar mısınız laikliğin kötüye kullanılması ne demektir? Böyle bir ifade ne anlama gelir? Din, din dedikçe laiklikle bağdaştırılıyor aradaki fark kaçıyor. Din kötüye kullanılmış, laiklik değil. Laiklik kötüye kullanılamaz, ele verilen bir yetki güç falan değil; dinin siyasetten uzaklaşması "durumu"! Bu bir yorum falan değil kavram karmaşası, mantık hatası!!

F Çevrimdışı

fatih07

New member

ilhan cemal hocam öğrencilerin çoğunluğunun işaretldiğini doğru olarak kabul eden yok.
dikkatli okursanız sorunun köküne göre bir cevap veriyoruz. laiklikğin nasıl kötüye kullanılacağını açıklarsanız bu konuda biz de aydınlanmış oluruz.
biz diyoruz ki cumhuriyetçilik kullanılarak laiklik ilkesine zarar verilebilir. ama soruda bu istenmiyor. hangi ilkenin kullanılması engelleniyor. kullanılması engellenen ilke cumhuriyetçilik. halkın görüşlerini yönetime yansıtmasını laiklikle mi alakalandırırsınız yoksa cumhuriyetçilikle mi?
siz de yorumlara cevap yazarken yorumun tamamını okursanız ne demek istediğimizi anlarsınız!. öğrencilerin verdiği cevaba göre yorum yapacak kadar veya kendisini küçük düşürecek bir öğretmen yoktur burada.

A Çevrimdışı

aiel

New member

ösym daha önce yapılan sınavlarda bu konuyla alakalı sorduğu sorularda (ki ilk sayfada yılları ve sınavları belirttim) çok partili hayata geçişin ertelenmesinin laikliğe karşı olan eylemleri gerekçe gösteriyor. ancak soruda sorulan partilerin hangi ilkeye karşı olmalarından kapatıldığı değil ki. hangi ilke kötüye kullanılmış deniyor.
inkılap tarihi kitabında SCFnin kapatılması ile ilgili olarak diyor ki partinin kurumlarının inkılaplara karşı olanlar tarafından elegeçirilmesi üzerine parti kendisini feshetti.
yani inkılaplara laikliğe cumhuriyete karşı olanlar ilk olarak terakkiperver ikinci olarak serbest fırka içerisinde birleşip bu partileri dolayısıyla cumhuriyet rejiminin verdiği yetkiyi kötüye kullanarak eylemlerde bulunuyorlar

A Çevrimdışı

adana

New member

Tüm arkadaşlara kolay gelsin. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

C Çevrimdışı

cansevery

New member

Luos hocam, bende yazılı olarak posta yoluyla ÖSYM nin ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞINA, 06538 BİLKENT/ANKARA adresine başvuru yaptım. Dersanede çalışan hocalarımızla da görüştüm. Onlarda başvuru yolunu tam bilmiyorlar. Sorunun sıkıntılı olduğunu kabul ediyorlar.Anlayamadığım dersanelerden neden bir açıklama yapılmadığı. Teşekkür ederim

S Çevrimdışı

StrongHold

New member

Ben de şikayet başvurusu yaptım basbakanlik.gov.tr den. Bence bu soruda sıkıntı olduğunu düşünen herkesin şikayet etmesi lazım sayı ne kadar çok olursa şikayet o kadar etkili olur. Başvuruyu basbakalik.gov.tr den insan hakları başkanlığı kısmından bimer başvurusu yazan yerden yapabilirsinz. Gerekçenizi güzel bir şekilde ifade etmeniz etkili olacaktır. Kolay gelsin...

L Çevrimdışı

luos

New member

Posta ile başvurmakla çok iyi yapmışsın Cansevery, ben de düşünüyordum. Bundan sonra beklemek kalıyor bakalım.

A Çevrimdışı

aiel

New member

itiraz için başvuran arkadaşlar vardı bir sonuç alabildiniz mi acaba
bende sizin tavsiyenize uyarak başuru yaptım ancak bana herhangi bir dönüş olmadı henüz

L Çevrimdışı

luos

New member

Bana geldi, ÖSYM'den. Dilekçenizdeki soru ile ilgili talebiniz incelemeye alınmıştır şeklinde. Biraz zor oluyor herhalde halletmeleri, sözde 1 haftaya bitireceklerdi. Bekliyoruz bakalım.

B Çevrimdışı

bakca

New member

ilhan_cemal ' Alıntı:
15. Türkiye'de çok partili döneme ilk geçiş denemelerinin başarısız olması üzerine, 1945 yılına kadar çok partili döneme geçiş ertelenmiştir.

Bu ertelemede, aşağıdaki ilkelerden öncelikle hangisinin kötüye kullanılmasını engelleme amacı olduğu savunulabilir?

A) Cumhuriyetçilik B) Laiklik
C) İnkılâpçılık D)Milliyetçilik
E) Halkçılık

Sorunun yanıtı bana göre Laiklik

Çünkü:
1- Gerek Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası (Şeyh Sait İsyanı) gerekse Serbest Cumhuriyet Fırkası öncelikle laiklik ilkesi karşıtlığı gerekçesiyle kapatılmıştır. Soruda da altı çizili olarak belirtilen öncelikle ifadesi, doğrudan laiklik seçeneğine götürmektedir.

2- Çok partili döneme geçme denemelerinin başarısız olması, ertelenmesi; seçeneklerde verilen beş ilkenin beşine de, hatta seçeneklerde yer almayan devletçilik ilkesini de katarsak tümüne, şu veya bu şekilde karşı çıkışlar etkili olmuştur. Bu yönden bakıldığında seçeneklerin hepsi olması gerekir.

Ancak öncelikle ifadesi, öncelikle laiklik seçeneğine götürüyor.

Hocama katılıyorum.Çünkü öğrencilerimm ile görüştüğümde sorunun üstteki bilgisini hatırlıyolardı.Ancak soru bence altta verdiği asıl soru kökönde gizli.İyi bir sözel öğrencisinin zorlandığını düşünmüyorum..Saygılar

T Çevrimdışı

tarihimiz

New member

Evet arkadaşlar 15.soru gerçekten sıkıntılı o konuda çoğumuz hem fikiriz sanırım ama diğer sorularda öğrenci başarılarınız nasıl?Sözel sınıfların dersine giriyorum fakat genelin tarih netlerin baktığım zaman çokta iyi değiller:(..Gerçekten sorular zor muydu yoksa benim müfredat işlememde mi sıkıntı var?kendimle çeliştim doğrusu..

D Çevrimdışı

Dukak Bey

New member

Sayın hocalarımız Lys konuları hakkında bilgi verirmisiniz? Tarih Lys nerden başlıyor

A Çevrimdışı

aiel

New member

İlk Türk Devletleri
Türk Dünyası
Türkiye Tarihi
Osmanlı Devleti'nin Kuruluş Devri
Osmanlı Devleti'nin Yükseliş Devri
Avrupa Tarihi
XVII. YY'da Osmanlı Devleti
XVIII. YY'da Osmanlı Devleti