Ynt: Timur, Babür ve Altınorda Devleti Türk Mü?
Bakın sayın Hocam,biz derslerimizde öğrencilerimize Büyük Selçuklu'yu , Memlükler'i , Gazneliler'i ,Tolunoğulları'nı , İhşitler'i Türk-İslâm Devleti olarak anlatıyoruz değil mi?Yöneticileri ve orduları Türk olduğu için...Yönettikleri halklar Türk olmadığı halde....O halde Altınorda yönettiği halklar nedeniyle nasıl Türk devleti oluyor?...Altınorda Cengiz'in devletinden kopmuş,yöneticileri ve ordusu Moğol olan bir Moğol Devletidir....Yönetimde de Cengiz'in geleneklerine bağlı kalmıştır...
Timur olayı bambaşka....O ayrı bir şahsiyet....Nev'i şahsına münhasır dediklerinden....Üniversitede sırf Arapça'yı seçmeli almayayım diye,ağırlıklı olarak Moğollar'ın işlendiği bir dersi seçmiştim.....Prof.Dr.İsmail Aka'nin verdiği...Timur ve Devleti diye bir kitabı da var....(İsmail Bey Tebriz'den Ötüken'e kadar gezmiş bir hocadır.Şimdiki öğrencileri,yeni açılan üniversiteleri görüyorum da okutmanlarla yetişiyorlar maalesef...)
Timur'un babası TürK'tür denir.O da hayatı boyunca devletini Cengiz yasalarına göre yönetti.Cengiz'in soyundan gelmediği için_diğer Moğollar kızar diye_hayatı boyunca resmi han olamadı.Cengiz'in soyundan gelen bir prensesle evlendi....
Yıldırım'la birbirlerine gönderdikleri mektuplar diyorsunuz...Ben o mektuplardaki hakaretleri ve Timur'un dayatmalarını hatırlıyorum daha çok....Madem Timur Türk'tü,niye başka büyük Türk hakanı Alparslan gibi davranmadı?...Savaşın hemen ardından Yıldırım'ı Osmanlı ordusunun önünde kafesin içinde gezdirdi,
Yıldırım'ın en genç hanımını kendine nikahladı,Anadolu'yu talan etti?Yıldırım sadece yenildi diye mi intihar etti?...
Timur'un Müslümanlığı da şaibelidir...Kaynaklarda egemenliğini kabul ettirebilmek için Hristiyan devletlere kendisini Hristiyan,Yahudilere Yahudi,Müslümanlara da en inançlı mümin gibi gösterdiği yazıyor...
Babür de Timur'un torunu olduğu için bahsetmeye gerek bile görmüyorum.
Moğollar Türklerden etkilendiler,olduğu gibi bizim kültürümüzü aldılar doğru...Çünkü gelişmiş bir kültürleri yoktu....Tek bildikleri asmak kesmek,kelle uçurmaktı...
Bir milleti farklı kılan en önemli özelliklerinden birisi konuştuğu dildir hocam....Adamlar Moğolca konuşuyor,Türkçe değil....
Hayatta en neftet ettiğim şeylerin başında ırkçılık gelir...Öyle olduğum sanılmasın...Atatürk milliyetçiliğine göre Türk olduğunu söyleyen herkes Türk'tür...Bunu inkar edemeyiz...Ama Moğollar Türk'üz de demiyor
Biz de tarihi doğru yorumlayalım,daha çok inceleyip okuyalım,oturduğumuz yerden tarihi gerçekleri değiştirmeye kalkmayalım...